Sâmbătă, averse! este o comedie de situaţie construită în jurul temei credinţei. Doi membrii ai clerului, un viitor diacon, o femeie exagerat de pioasă, o reporteriţă atee şi o angajată a primăriei aşteaptă împreună sosirea luminii de Paşte pe aeroport. Lumina întârzie din cauza unei furtuni şi totul scapă de sub control.
Subiectul îl descoperisem de mai mult timp, citind întâmplător o ştire despre o situaţie similară petrecută pe un aeroport. Am simţit potenţialul comic dar şi provocarea tematică. Pe mine personal mă interesează mult registrul comic - cred în forţa de expresie a umorului de bună calitate şi exersez în film iar mai nou şi în teatru acest registru de exprimare artistică. Pe de altă parte aspectele legate de credinţă şi de biserică m-au interesat dintotdeauna. I-am propus astfel ideea lui Tudor Coman, un bun prieten care nu este dramaturg sau scriitor, ci un om cultivat, pe care îl cunosc de mult timp şi care este la bază teolog. M-am gândit că scriind împreună am putea să atingem mai multe aspecte interesante. Ne-am propus să scriem un text care să fie ca un dialog între necredincioşi şi credincioşi (între mine şi el). Ne-am propus să spunem o poveste hazlie având curajul să abordăm, cu umor sau mai bine zis prin umor, aspecte teologice sensibile. Nu am dorit să tragem concluzii ci să punem întrebări. Am dorit să surprindem, dincolo de ideologii şi fanatisme, lumea reală a nuanţelor, lumea în care a fi sau a nu fi credincios, nu înseamnă neapărat a fi bun şi moral vs. a fi rău şi lipsit de valori. Acest text reprezintă o primă colaborare între mine şi Tudor, colaborare care sigur va continua.
În ceea ce mă priveşte, nevoia de a scrie vine din formaţia profesională. Am terminat regia de film, domeniu unde frecvent se porneşte de la pe poveştile personale, de la propriile idei despre viaţă şi lume. Nu mă consider un regizor de teatru, mă consider un povestitor în formare, un tânăr căruia îi place să deconspire, cu umor, câte ceva din poveştile trăite, citite, auzite de el.
Spectacolul selectat la această ediţie de festival este produs de "Asociatia Jamais-vu", asociaţie înfiinţată imediat după Gala Hop 2014 unde am fost prezenţi cu piesa Paravan: Două telefoane. Împreună cu colegii şi prietenii mei (Tavi Costin, Mădălina Craiu, Irina Antonie, Ştefan Huluba, Andrei Cătălin etc.) am realizat deja mai multe spectacole şi scurtmetraje independente sub umbrela asociaţiei. Realizarea spectacolului a fost destul de dificilă. Am reuşit să obţinem o mică sponsorizare şi în rest am pus la bătaie banii noştri, timpul nostru, plăcerea noastră de a construi împreună. În ceea ce priveşte spaţiul, i-am propus textul lui George Remeş, care a acceptat şi ne-a susţinut şi de această data, Godot Café fiind gazdă şi a altor spectacole produse de noi. Partea frumoasă a acestor proiecte independente este că toată lumea se implică şi participă cu tot ceea ce poate. În cazul nostru un ajutor foarte mare ni l-a oferit scenografa Gabi Albu, care ne-a salvat atât creativ cât şi financiar şi căreia îi suntem în continuare recunoscători dar şi datori. Dificultăţile întâmpinate ca urmare a lipsei de fonduri, din punctul meu de vedere, te obligă deseori la soluţii creative şi mai ales la sudarea unei echipe, lucru vital într-o producţie artistică. Un asemenea proiect (în care toată lumea repetă pe gratis, în care nu ai garanţia unui spectacol care va funcţiona în final sau care va avea "o casă" şi un viitor) nu poate să fie făcut decât cu încredere reciprocă, cu spirit de aventură şi cu o dorinţă de a te exprima fără constrângeri, cu o dorinţă de a exista ca actor, regizor, etc.
Nu vreau să par nerealist, utopic dar cred în creaţia independentă (atât în film cât şi în teatru) şi am un respect foarte mare pentru oamenii care se aventurează în acest tărâm incert dar care oferă libertăţi compensatorii. Eu am în minte şi în suflet modelul John Cassavetes. Ar fi grozav dacă am construi şi noi o asemenea familie. Sunt semne bune în acest sens.
Revenind la Sâmbătă, averse!, spectacolul pare că şi-a conturat o viaţă. Am reuşit să umplem sălile, reacţiile au fost în ansamblu bune. Subiectul în sine, aşa cum ne aşteptam, polarizează opiniile. Unii spectatori aşteaptă poate mai multă comedie, alţii din contra doresc mai multă sobrietate în abordarea subiectului. Unii, mai pudici, nu gustă poate toate ironiile la adresa bisericii, alţii din contră am senzaţia că ar vrea o abordare şi mai acidă la adresa instituţiilor bisericeşti. Dar după cum spuneam per total reacţiile atât la text cât şi la interpretare au fost foarte bune - cu fireşti preferinţe pentru jocul unuia sau altuia dintre actori sau pentru momentele mai comice sau mai dramatice ale textului. Avem în continuare câteva lungimi şi nişte momente care pot fi mai bine construite şi la care lucrăm acum. Oricum faptul că suntem deja la un festival, şi nu orice festival (Undercloud), este o confirmare şi o oportunitate de a ne exprima şi în alte contexte, de a fi văzuţi de alt public, de a se naşte alte posibilităţi. Avem emoţii, sper constructive.
Sâmbătă: averse! face parte din selecţia oficială a Festivalului Undercloud, 2016 şi va fi prezentat miercuri, 24 august 2016, la ora 21,30, la Sala Studio de la ARCUB - Hanul Gabroveni, Bucureşti.
Sâmbătă: averse!
de Tudor Coman şi Matei Lucaci-Grunberg
Producător: Asociaţia Jamais-Vu + Godot Café-Teatru
Regia: Matei Lucaci-Grunberg
Distribuţia: Virgil Aioanei, Ştefan Huluba, Sever Bârzan / Andrei Cătălin, Maria Obretin, Iulia Poptean, Mădălina Craiu, Ionuţ Niculae
Durata: 90 min.