septembrie 2016
Cursurile Control N
Începerea şcolii şi venirea toamnei aduc la Control N un curs devenit deja un clasic al asociaţiei: First Draft - atelier de scenaristică pentru începători. Asociaţia Culturală Control N anunţă începerea înscrierilor la cea de-a 14-a ediţie a cursului care a avut, până acum, peste 200 de participanţi.

First Draft este dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film şi îşi propune ca la finalul celor 8 şedinţe participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film şi să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurtmetraj.

Atelierul se adresează persoanelor de toate vârstele, pasionate de cinema şi interesate de etapele realizării unui film. Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu de film - drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare.

Cursul se va desfăşura sub forma unui atelier de creaţie în care participanţii vor avea libertate maximă de a-şi expune ideile şi vor fi îndrumaţi cu sfaturi profesioniste şi exemple clasice din cinematografia universală. La finalul celor opt şedinţe de curs, fiecare participant va avea în portofoliu un prim scenariu de scurtmetraj.

Teoria discutată la curs include atât noţiuni legate de dezvoltarea şi analizarea unui scenariu (formatare, alegerea subiectului, personaje, premiză, scop, protagonist, antagonist, conflict, structura în trei acte, exerciţii de dialog) cât şi informaţii despre paşii de la scenariu la producţia cinematografică, analiză de secvenţe şi vizionări de scurtmetraje. Noţiunile de teorie sunt îmbinate cu aplicarea lor practică. La finalul fiecărei şedinţe participanţii primesc o temă. Textele lor sunt discutate fie la curs, fie primesc indicaţii prin email. Toate aceste teme au ca scop dezvoltarea pas cu pas a unui scenariu de scurtmetraj.

Cursul este susţinut de Ana Agopian, cea care a semnat, alături de cu Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină, scenariile lungmetrajelor Love Building, Alt Love Building şi Breaking News (aflat în post producţie) şi scurt şi mediumetrajelor Bună Cristina! Pa Cristina!, Tabasco, Captivi de Crăciun şi Să mori de dragoste rănită. În prezent, Ana este asistent universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", unde predă scenaristică în cadrul facultăţii de film.

"Prima dată când am organizat First Draft mă aşteptam să nu avem niciun înscris. Sau oricum foarte puţini. Cine vrea să înveţe să scrie scenarii? - îmi spuneam. Surpriza a fost că am avut dublu de înscrieri faţă de locurile disponibile. De atunci şi până acum, de fiecare dată când organizăm atelierul, avem un număr foarte mare de înscrieri. De ce? Ce-i face pe cinefili să facă pasul următor? Să se desprindă din faţa ecranului şi să participe activ la crearea unui film? Cred că răspunsurile sunt multe. Dar în principal pasiunea lor pentru film îi face să îşi dorească să scrie scenarii. Contabili, jurnalişti, IT-işti, traducători, sociologi sau manageri în multinaţionale, toţi cei care au venit la First Draft au avut şi au o pasiune incredibilă pentru cinema. Şi pentru poveşti. Iar serile de First Draft au fost întotdeauna pline de energie creativă. Pentru că fiecare dintre participanţi a venit cu propria experienţă de viaţă care, într-un fel sau altul, s-a simţit în scenariile scrise la curs", a declarat Ana Agopian.

Cele 8 intâlniri din cadrul First Draft vor avea loc miercurea, în perioada 19 octombrie - 7 decembrie 2016, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociaţiei Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1.000 lei şi 800 lei pentru elevi şi studenţi.

Toţi cei interesaţi de First Draft sunt invitaţi să acceseze controln.ro unde vor găsi mai multe detalii despre curs. De asemenea, pagina de Facebook a asociaţiei - facebook.com/controlN - vă stă la dispoziţie cu informaţii multiple despre proiectele noastre, dar şi despre cursul lucrurilor în lumea filmului.

Înscrierile la First Draft se fac la adresa de email [email protected].

În 2012, LiterNet a publicat un volum de scenarii de scurtmetraje scrise în atelierul First Draft. Volumul se poate descărca gratuit aici.

Asociaţia Culturală Control N mulţumeşte partenerilor: Zile şi Nopţi, Cinemap, Cinemagia, Film Reporter, Cinefan, Liternet, Blogul Lu' Otravă, Bazavan.ro, Ziarul Metropolis, AaRC.ro - All about Romanian Cinema, Filme Cărţi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus