aprilie 2021
Cursurile Control N
În primăvara lui 2021, Asociaţia Culturală Control N demarează înscrierile pentru două rezidenţe de scenaristică menite să sprijine dezvoltarea proiectelor de lungmetraj autohtone, încă din faza de idee. Astfel, cineaştii români, cât şi artiştii, jurnaliştii sau scriitorii pasionaţi de scenaristică, au şansa de a fi parte dintr-un set de programe de consultanţă în domeniul scenaristicii, menite să îi ghideze şi să îi sprijine în procesul de scriere a unui scenariu de lungmetraj - pornind de la idee şi ajungând la un prim draft de scenariu.

În luna iunie 2021 va avea loc cea de-a doua ediţie LIM | Less is More - Creative Pre-Writing Workshop, iar începând cu luna iulie 2021 va debuta New Draft - prima rezidenţă online de dezvoltare de scenarii din România, cu o durată de trei luni.

De-a lungul celor 13 ani de lucru activ în domeniul scenaristicii, Asociaţia Culturală Control N a creat şi a implementat o serie de ateliere, training-uri şi rezidenţe dedicate amatorilor şi profesioniştilor deopotrivă, cu scopul de a facilita accesul tuturor celor interesaţi la o cât mai aprofundată cunoaştere a mecanismelor de scriere, de dezvoltare şi de consultanţă. Crearea unui pachet de două rezidenţe care să conducă scenaristul de la faza de idee către un posibil prim draft al scenariului întregeşte firesc lungul şir al proiectelor dedicate acestui domeniu şi vine ca un răspuns şi o soluţie oferite de către Control N autorilor de scenarii din România, care se află în deseori complicatul proces de dezvoltare a unui proiect cinematografic.

LIM|Less is More: Creative Pre-writing Workshop se adresează tuturor cineaştilor români aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj sau a căror filmografie cuprinde unul sau mai multe scurtmetraje, cât şi artiştilor din alte domenii, scriitorilor sau jurnaliştilor pasionaţi de dezvoltarea şi scrierea unui scenariu. Faza de alegere a subiectului este una vitală. Astfel, rezidenţa de creaţie LIM|Less is More: Creative Pre-writing îşi propune să ofere un cadru necesar pentru testarea ideilor, la finalul celor 5 zile de lucru intensiv, participanţii având 3 idei structurate, clare şi solide pentru un viitor film, realizabil în limitările unui buget foarte mic. LIM|Less is More: Creative Pre-writing oferă o experienţă rară prin modul unic de abordare al începutului unui proces de dezvoltare de scenarii de lungmetraj. Prin teorie şi exerciţii practice, rezidenţa îi ajută pe participanţi să îşi întărească ideile şi direcţiile de interes legate de posibilul subiect ales pentru viitorul film.

New Draft, prima rezidenţă online de dezvoltare de scenarii dedicată exclusiv proiectelor din România, oferă timp de trei luni training asistat pentru dezvoltarea a 12 scenarii de lungmetraj. Mergând pe ideea că nu trebuie să gândim la fel, important este să gândim împreună, New Draft se adresează regizorilor şi scenariştilor din toată ţara, proaspeţilor absolvenţi de facultăţi de profil şi autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început. Programul se întinde pe o perioadă de trei luni iar sesiunile de lucru se vor petrece lunar, atât one on one cât şi în echipă. Pe parcursul New Draft, participanţii vor rescrie şi apoi vor participa la sesiuni comune de feedback, totul pentru a-şi dezvolta propriul proiect, dar şi capacitatea de lectură şi de analiză a unui scenariu. Pe parcursul New Draft, proiectul de lungmetraj ajunge de la stadiul de treatment la un draft nou, însoţit de un dosar de pitch pregătit să plece către producători sau concursuri pentru obţinerea de fonduri.

Participanţii LIM Creative Pre-Writing vor fi încurajaţi să aplice pentru New Draft, cu una dintre ideile dezvoltate în cadrul celor 5 zile ale workshop-ului, în baza unui deadline de înscriere extins.

Detalii practice:

LIM|Less is More: Creative Pre-writing Workshop, ediţia 2
Perioada de desfăşurare: 20 - 25 iunie 2021
Deadline aplicaţii: 9 mai 2021
Detalii despre înscrieri, aici.

New Draft - rezidenţă online de dezvoltare de scenarii, ediţia 1
Perioada de desfăşurare: iulie - octombrie 2021
Deadline aplicaţii: 15 iunie 2021 (participanţii LIM Creative Pre-Writing Workshop vor beneficia de un deadline extins - 30 iunie 2021)
Detalii despre înscrieri, aici.

LIM|Less is More: Creative Pre-writing şi New Draft - rezidenţă online de dezvoltare de scenarii sunt co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Susţinut de Creative Europe - Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM|Less is More: Creative Pre-writing este iniţiat de Le Groupe Ouest (Franţa) şi dezvoltat alături de Asociaţia Culturală Control N (România) şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF (România) prin platforma unlimited.tiff.ro.
New Draft - rezidenţă online de dezvoltare de scenarii este iniţiat şi dezvoltat alături de Zbang Film.

*Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Mai multe detalii despre aceste două rezidenţe şi alte proiecte ale Asociaţiei Culturale Control N pot fi aflate la numărul de telefon 0722 678 496 sau pe site-urile şi paginile de Facebook ale organizatorilor.
controln.ro / groupeouestdeveloppement.com facebook.com/pg/controlN

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus