"Inamicul artei este absenţa limitărilor" (Orson Welles)
Asociaţia Culturală Control N - partener LIM - Less is More | platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget redus - anunţă înscrierile pentru prima ediţie a proiectului, ce urmează să se desfăşoare în 2017, în trei ţări diferite din Europa. LIM îşi propune să sprijine scenarişti şi regizori europeni, aflaţi la primul, al doilea sau maxim al treilea film, ale căror filme de lungmetraj pot fi realizate în limita unui buget de sub 500.000 de euro. Deadline-ul pentru aplicaţii din România este 8 ianuarie 2017.
Iniţiat de Le Groupe Ouest (Franţa), LIM se desfăşoară cu susţinerea Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, având ca parteneri europeni Asociaţia Culturală Control N şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF (România), Vlaams Audiovisueel Fonds - VAF (Belgia) şi Krakow Festival Office - KBF (Polonia).
În contextul ultimilor ani, procentul filmelor de lungmetraj scrise pentru bugete confortabile, dar care sfârşesc prin a fi producţii micro-budget din lipsă de finanţare creşte îngrijorător de mult. Presiunea reducerii bugetului cade pe umerii întregii echipe artistice, de producţie sau post-producţie, ducând la compromisuri, frustrări şi proiecte ratate.
Ce-ar fi dacă micşorarea bugetului unui film ar deveni un impuls pentru creşterea creativităţii şi pentru dezvoltarea unui scenariu mai puternic? Şi asta fără a pune presiunea reducerii bugetului pe umerii întregii echipe artistice, de producţie sau post-producţie? Dacă nu ar mai exista compromisuri, frustrări şi proiecte ratate din cauza restricţiilor care ţin de buget? Dacă asumarea limitărilor financiare poate fi folosită în avantajul creativ al produsului final?
Obiectivul LIM este acela de a ajuta scenariştii, regizorii şi producătorii generaţiilor tinere să integreze reducerea de costuri din bugetul filmului încă de la începutul procesului de dezvoltare a scenariului. Asumarea limitărilor financiare şi folosirea lor în avantajul creativ al produsului final poate fi soluţia pentru generarea unei experienţe cinematografice consistente atât pentru cineaşti, cât şi pentru spectatori.
Scopul LIM este acela de a oferi şansa unei noi generaţii de scenarişti şi regizori din Europa de a face un pas important către aventura realizării unui film de lung metraj prin prisma limitării bugetului de producţie. LIM este dedicat atât cineaştilor din zona filmului de ficţiune şi din sfera filmului documentar, cât şi artiştilor care provin din domenii precum teatru sau arte vizuale.
Proiectul se desfăşoară sub forma unei rezidenţe de creaţie ce se întinde pe parcursul a 8 luni. Structura LIM cuprinde 3 sesiuni de workshop-uri, cu o durată de 1 săptămână fiecare. Workshop-urile urmează să fie organizate în 2017 în 3 ţări diferite din Europa: Belgia (5 - 12 martie 2017), România (5 - 13 iunie 2017) şi Franţa (1 - 8 octombrie 2017). Între cele 3 sesiuni de consultanţă se vor încuraja sesiuni de rescriere, asistate online şi intermediate de o platformă VR (realitate virtuală), ce permite comunicarea eficientă între grupuri foarte mari de oameni. Rezidenţa de creaţie este dedicată unui număr de 23 de participanţi din Europa, cu 16 proiecte de lungmetraj şi unui grup de 4 producători de film din Europa dornici să îşi dezvolte capacitatea de implicare în faza de dezvoltare a unui proiect de film de lungmetraj, cu buget limitat. Întregul proces de dezvoltare a scenariilor în cadrul reşedinţei va fi supervizat de 4 profesionişti în domeniu, consultanţi de scenariu cu experienţă şi scenarişti activi. De asemenea, participanţii vor beneficia de prezenţa unui grup de specialişti în filmul cu buget redus (producători, regizori, etc).
LIM oferă participanţilor şi un set de două evenimente speciale - unul în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2017 şi unul online, via platforma VR. Ambele evenimente au ca scop prezentarea proiectelor dezvoltate în cadrul LIM producătorilor şi profesioniştilor în domeniu din Europa. Evenimentul LIM organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2017, va avea o durată de 2 zile şi va cuprinde: prezentarea publică a proiectelor dezvoltate, întâlniri unu-la-unu între autori şi reprezentanţii industriei cinematografice europene, masterclass-uri şi mese rotunde, centrate pe crearea unui circuit al cinema-ului low budget european, posibilităţi de scriere, strategii de producţie, co-producţie şi distribuţie.
LIM se adresează scenariştilor şi regizorilor-scenarişti din Europa, cu o filmografie care să cuprindă filme de scurtmetraj sau lungmetraj (un maxim de două filme de lungmetraj realizate până acum) şi care doresc să dezvolte un lungmetraj prin prisma unui buget limitat (până în 500.000 euro). Pentru LIM pot aplica atât scenarişti şi / sau regizori-scenarişti aflaţi la primul, al doilea sau (maxim) al treilea film de lungmetraj de ficţiune, cât şi artişti care provin din teatru, film documentar sau arte vizuale. De asemenea, LIM se adresează producătorilor de film interesaţi să aprofundeze partea de dezvoltare a unui proiect de film de lungmetraj cu buget limitat (partea de consultanţă de scenariu).
Toţi cei interesaţi să aplice pentru LIM - platformă europeană de dezvoltare de scenarii de film cu buget limitat trebuie să acceseze aplicaţia online, disponibilă pe site-ul legroupeouest.com. Aplicaţia se poate găsi aici: legroupeouest.com/application-form-lim-2017/
Detalii dosar aplicaţie:
SCENARIŞTI / REGIZORI
Toate materiale cuprinse într-un singur PDF:
Scurtă descriere a proiectului (maxim 5 rânduri)
Scurt sinopsis (maxim 3 pagini)
Scrisoare de intenţie în care să fie prezentate motivele pentru care scenaristul/ regizorul doreşte să participe la acest proiect (maxim 1 pagină)
Scrisoare de intenţie prin care se demonstrează modul în care filmul va fi realizat cu un buget mai mic de 500.000 euro (maxim 2 pagini)
CV (maxim 2 pagini)
Link către portofoliu (filme realizate până în prezent) (maxim 30 minute)*
PRODUCĂTORI
Toate materiale cuprinse într-un singur PDF:
Scrisoate de intenţie în care să fie prezentate motivele pentru care producătorul doreşte să îşi dezvolte capacitatea de a urmări procesul de dezvoltare al unui film de lung metraj cu buget redus (maxim 1 pagină)
CV (maxim 2 pagini)
Filmografia companiei de producţie
* film de scurt metraj sau extrase din filmele realizate până în prezent. Materialul video trebuie sa conţină subtitrare în limba engleză. Nu sunt acceptate materiale de tipul show reel.
Notă: toate materialele scrise trebuie să fie în limba engleză, folosind font Courie r/ mărime font: 12.
Taxă de participare & burse:
Taxa de participare LIM este de 900 euro pentru scenarişti/ regizori şi 600 euro pentru producători. Această sumă acoperă costurile training-ului, sesiunilor online de feedback, cazare şi masă în timpul celor trei sesiuni de workshop. Participanţii acoperă costul călătoriilor. Bursele LIM sunt oferite pentru acoperirea costurilor de călătorie, pentru acei participanţi provenind din ţări care nu oferă mecanisme de susţinere a acestui tip de activitate / training.
Pentru mai multe detalii despre LIM - Less is More | platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget redus vizitaţi controln.ro sau facebook.com/controlN
Asociaţia Culturală Control N mulţumeşte partenerilor media: Zile şi Nopţi, Cinemap, Sunete, Cinemagia, Film Reporter, Cinefan, LiterNet, Blogul Lu' Otravă, Bazavan.ro, Ziarul Metropolis, AaRC.ro - All about Romanian Cinema, Filme Cărţi.