octombrie 2021
Cursurile Control N
New Draft, prima rezidenţă online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfăşurat în perioada iulie - octombrie 2021. Dedicată regizorilor și scenariştilor din toată țara, proaspeţilor absolvenţi de facultăţi de profil şi autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediţie New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lungmetraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în faţa unei audienţe formate din producători şi regizori români.

Pe parcursul primei ediţii a rezidenţei New Draft, sesiunile de lucru s-au desfăşurat exclusiv online. Cele 12 proiecte au format trei grupe, fiecare cu câte un trainer ataşat. Trainerii New Draft au fost Oana Răsuceanu (scenaristă), Ana Agopian (scenaristă, regizoare) şi Crăiţa Nanu (scenaristă, selecţioneră de filme), iar sesiunile de lucru s-au petrecut lunar, atât one-on-one cât şi în echipă. Pe parcursul programului, participanţii au rescris și au participat la sesiuni comune de feedback, totul pentru a-și dezvolta propriul proiect, dar și capacitatea de lectură și de analiză a unui scenariu.

Participanţii au fost studenţi sau absolvenţi de facultăţi de profil: Adina Şteţcu, Emil Vasilache, Adrian Ionescu, Răzvan Dutchevici, Bogdan Drumea, Anca Oproiu, Sergiu Lupşe, scenarişti şi regizori independenţi: Bogdan Ilieşiu, Doru Vatavului, regizori consacraţi: Andrei Gruzsniczki, şi autori din medii conexe: Ştefan Mako şi Lavinia Branişte. Invitaţii speciali ai ediţiei 2021 au fost producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu şi Iuliana Tarnoveţchi, care au oferit feedback pe proiecte pe parcursul celei de-a doua sesiuni de lucru.

"Au fost patru luni, fără să punem la socoteală lunile pe care le-am petrecut gândind programul şi făcând selecţia proiectelor, în care am trăit în filmele lor. Am stat la volanul unei maşini, pe frig şi întuneric, privind doi prieteni pe care un accident fatal îi pune în situaţia de a-şi recalibra relaţia. Am urmărit o goană după avere în contextul unui testament interactiv cu efecte mortale. Am călătorit în timp şi-am aterizat într-un garaj pe vremea când genurile muzicale dictau prieteniile. Am bătut Iaşiul în lung şi-n lat pe urma a doi fraţi cu fixaţii neonaziste. Am râs şi am plâns cot la cot cu doi prieteni artişti care încearcă să-şi salveze pisica. Am petrecut un majorat înconjuraţi de golani cu suflet mare, dar perspective mici. Am tăcut şi ne-am ţinut respiraţia de teama unei avalanşe. Am luat masa, ani la rând, în mijlocul unei familii mixte, de maghiari şi români. Am stat la afterschool, peste program, cu o educatoare pusă în faţa unei decizii majore. Am ascultat trap într-un apartament din Şerpărie, Târgovişte. Am plonjat într-o fotografie care dă dependenţă. Şi am urmărit cu sufletul la gură cum lucrul la un proiect de film destabilizează o familie. La final, când pitchul se derula deja, am realizat că am adunat emoţii şi speranţe pentru fiecare proiect în parte. Sunt voci noi, viziuni fresh şi stiluri diverse, pe care ne bucurăm că am reuşit să le ghidăm şi susţinem până în punctul acesta.", declară organizatoarele şi trainerele Crăiţa Nanu, Oana Răsuceanu şi Ana Agopian.

New Draft - rezidenţă online de dezvoltare de scenarii este un proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)*, iniţiat şi dezvoltat de Zbang Film în parteneriat cu Asociaţia Culturală Control N.

Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri: UNATC, Films in Frame, Liternet, IQads, Smark.
*Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus