octombrie 2020
Cursurile Control N
Asociaţia Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediţie a programului educaţional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) - ateliere de autocunoaştere prin scris, care se va desfăşura în perioada 19 octombrie - 6 noiembrie 2020, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a şi a VII-a din trei şcoli bucureştene: Şcoala Gimnazială Nr. 197, Şcoala Gimnazială Nr. 169 şi Şcoala Gimnazială "Sfinţii Constantin şi Elena".

Programul educaţional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) implementează un proces prin care scrisul este abordat din trei perspective diferite, plecând de la un numitor comun: autorul. Pe parcursul atelierelor, elevii vor fi familiarizaţi cu scrierea creativă, scrierea dramatică şi scenaristica. Pornind de la propriile lor trăiri, gânduri, sau experienţe, ei vor ajunge, sub ghidajul trainerilor, să le transpună pe hârtie în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

Trainerii primei ediţii sunt: Oana Răsuceanu (scenarist şi regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) şi Ana Agopian (scenarist şi regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică). Astfel, de-a lungul celor trei săptămâni de discuţii şi întâlniri, elevii vor experimenta, atât prin teorie, cât şi prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conţinut: literatură, monolog, scenariu de film.

"Ideea atelierelor a fost generată de o lipsă personală atunci când aveam vârsta participanţilor noştri. Când aveam 10 ani am scris prima mea carte. Adică un caiet A4 pe care mă încăpăţânam să îl consider a fi un viitor roman. Cred că ar fi fost excelent să am atunci genul ăsta de discuţii, de ghidaj spre scris, spre moduri diferite de a aborda scrisul. Pentru copiii participanţi întâlnirea cu un text dramatic sau cu un scenariu de film e o premieră absolută. Fascinantă. Energia lor şi plăcerea cu care se aruncă în exerciţiile pe care le lucrăm şi în dialogul creat pe baza textelor lor îmi dau de înţeles că trebuie să fie prima ediţie dintr-un lung şir de ediţii viitoare.", povesteşte Oana Răsuceanu, trainer şi iniţiator al programului.

Prima ediţie a atelierelor se va finaliza cu un spectacol lectură creat pe baza textelor scrise de elevi în cadrul atelierelor. Spectacolul va fi transmis în varianta live streaming pe platforma online a UNTEATRU - cinematic.unteatru.ro.

Textele rezultate în cadrul atelierelor De Trei Ori vor fi publicate într-un volum electronic de către editura online LiterNet.ro, putând fi accesate de publicul larg.

De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) este un proiect organizat de Asociaţia Culturală Control N şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

***

Asociaţia Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) şi Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educaţie cinematografică în România, de a crea punţi între artiştii locali şi internaţionali, de a sprijini debutul artistic şi manifestările creative în zona artelor performative.
De-a lungul celor 12 ani de activitate, Asociaţia Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei şi scrierii dezvoltând parteneriate internaţionale cu Italia, Franţa, Belgia şi Polonia.
În ultimii 4 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociaţia având în portofoliu 3 producţii de teatru-dans originale (Telefonul din colţul străzii, Dorian - inclus în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru 2017, Dance Yourself), o producţie de teatru multimedia - Neverland, o expoziţie multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) - proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România şi o expoziţie de fotografie - Acsinte.100, transformată într-un nou program educaţional în mediul online.
Asociaţia Culturală Control N a iniţiat şi a implementat numeroase ateliere şi training-uri dedicate tinerilor (copii şi adolescenţi deopotrivă), educaţia prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori.
Experienţa de peste 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenarişti - regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) şi 12 scurtmetraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de ţări.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus