septembrie 2016
Comunicate de presă - concerte
Jazz Syndicate Live Sessions prezintă în data de 11 octombrie 2016, la Sala Radio din Bucureşti, un concert extraordinar, în care jazz-ul modern se întâlneşte cu muzica tradiţională, pentru a crea un eveniment special - ELEVATION feat. Lucian Ban: "Songs from Afar".

Cu "Songs from Afar", pianistul de origine română naturalizat american Lucian Ban a creat unul dintre acele albume speciale, care apar arareori dar marchează ascultătorul prin autenticitate. Titlul face aluzie la rădăcinile culturale româneşti ale lui Ban şi în special la Transilvania, tărâm care este departe ("far"), atât în plan fizic, cât ţi temporal, creând o punte către cântecele tradiţionale din această zonă.

Lucian Ban combină trecutul cultural străvechi cu multe idiomuri ale limbajului modern al jazzului, creând ceva foarte personal, bazat pe amintiri, nostalgii şi reflexe muzicale din Transilvania natală.

Lucian Ban a crescut în micul sat Teaca din Transilvania, ascultând cântece populare autentice de la o vârstă fragedă. În anul 1999, artistul se mută la New York, unde studiază la prestigioasa New School University şi în scurt timp îşi face debutul american cu albumul Somethin' Holy, în duet cu saxofonistul Alex Harding. Albumul e distins cu 4 stele de către Allmusic, şi este urmat de albumul Premonition (2003), foarte aclamat de critica de specialitate. Lucian Ban mai înregistrează Tuba Project alături de Bob Stewart, în 2006 şi Playground, cu Jorge Sylvester tot în 2006.

The Lumination Ensemble, creat alături de Alex Harding şi avându-l pe legendarul percuţionist Barry Altschul a fost denumit ca unul dintre cele mai bune zece spectacole din 2003, de All About Jazz. De atunci, Lucian Ban a colaborat cu Alex Harding, Reggie Nicholson, Arta Baron, Sam Newsome, Barry Altschul, Jorge Sylvester, Brad Jones, Bruce Williams, Damion Reid, Chris Dahlgren, Pheeroan AkLaff, JD Allen, Bruce Cox, Hill Greene , Carlo DeRosa, Curtis Fowlkes, Mark Helias, Gene Jackson, Ron Horton, Nasheet Waits, Bob Stewart, Gerald Cleaver, Phillips Derrek, şi mulţi alţii.

Quartetul din New York ELEVATION îi aduce pe scena Sălii Radio, alături de Lucian Ban, pe saxofonistul Abraham Burton, basistul John Herbert şi bateristul Eric McPherson, individualităţi muzicale binecunoscute, care împreună preiau şi dezvoltă în cel mai contemporan mod cu putinţă elementele de muzică tradiţională transilvăneană. Pentru o notă de autenticitate remarcabilă, iluştrii muzicieni îl au ca invitat şi pe Gavril Ţărmure, vocea albumului, în două cântece transilvănene - de nuntă şi de jale.

Această chimie, susţinută de o profundă legătură a comunicării, va fi evidentă încă de la prima piesă Transylvanian Sorrow Song / Cântec de jale transilvan, unde acordurile tânguitoare de pian vor face punte către extrem de emoţionanta interpretare a lui Gavril Ţărmure.

Nu întâmplător cotat - în premieră pentru un artist român - cu cinci stele din partea foarte cunoscutei reviste de jazz DownBeat Magazine, "Songs From Afar" este un triumf al comunicării emoţionale şi muzicale şi nu trebuie ratat.

Biletele pentru acest eveniment costă începând cu 80 lei în funcţie de poziţionarea în sală şi pot fi cumpărate din reţelele Eventim.ro, Bilete.ro şi IaBilet.ro.

Facebook: facebook.com/events/1270673182977899/


Evenimentul ELEVATION feat. Lucian Ban: "Songs from Afar" face parte din seria de concerte Jazz Syndicate Live Sessions, unde vor mai concerta:

JACK DeJOHNETTE TRIO feat. RAVI COLTRANE - 3 noiembrie 2016, Sala Radio

Organizator: Jazz Syndicate Live Sessions

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus