Joi, 24 noiembrie 2016 începe, la Cluj, cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj în perioada 24 noiembrie - 4 decembrie 2016. Tema din acest an este Odiseea Străinului, un subiect foarte actual dacă ţinem cont amploarea pe care a luat-o fenomenul migraţiei în ultima jumătate de secol sau de ponderea pe care încep să o aibă întrebările despre propria identitate şi despre integrarea într-o societate sau în alta.
"Suntem preocupaţi de întrebări tot mai stringente şi apăsătoare: Ce înseamnă să fii european? Ce reprezintă identitatea europeană? Ce înseamnă diversitatea şi familiarul? Ce reprezintă cuvântul "străin"? Ce este "eu" şi ce este "celălalt"? Cum devine cineva străin şi în ce context? Ce înseamnă să fii identic cu ceilalţi, să fii membrul unui grup? Este oare străin acel Celălalt a cărui religie sau limbă este diferită, care aparţine sexului opus sau are idei diferite? Putem vorbi despre înstrăinarea noastră sau despre străin în particular? Putem fi străini în lume, în propria ţară, în propriul oraş, în propria casă, în propria familie şi în propria piele? O parte dintre aceste întrebări vor fi puse de spectacolele din programul de anul acesta. 11 zile, 22 de spectacole din 14 ţări, în 13 limbi - mulţi străini şi totuşi un aer atât familiar.... Puntea teatrului se lasă peste insula străinătăţii. " scria Gábor Tompa, directorul artistic al festivalului.
O ediţie care ne provoacă să ne punem întrebări despre noi şi ceilalţi, despre societate şi felul în care reuşim să comunicăm, despre acum şi viitor. Toate acestea în treisprezece limbi! Vor fi prezente trupe din paisprezece ţări precum Germania, Luxemburg, Irlanda, Rusia şi Regatul Unit, Slovenia, Macedonia, Coreea de Sud, cu spectacole semnate de artişti ca Tomaž Pandur, Armin Petras, Lisa Nielebock, Andriy Zholdak, Frank Hoffmann, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Gábor Tompa, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Şerban, Yuri Kordonsky, Kim Hyuntak, Viktor Bodó, Szabolcs Hajdu, Gavriil Pinte şi Jarosław Fret.
Prima zi de festival va debuta, joi, 24 octombrie 2016, ora 16.00, în Sala Studio, cu spectacolul This Beach din Irlanda, textul şi regia: Feidlim Cannon şi Gary Keegan.
Acţiunea se petrece pe o plajă privată locuită de o familie europeană. Ei sunt proprietarii plajei, care le aparţine de mai multe generaţii. Elita europeană. Familia celebrează o nuntă, uniunea dintre două părţi, atunci când fiecare oferă ceva celuilalt. Siguranţă, prosperitate, o progenitură. Se ţin discursuri despre strămoşi, ereditate şi noţiunea de unitate şi alianţă. În timpul nunţii, un străin este aruncat de valuri pe mal, iar familia trebuie să decidă ce face cu acest străin, iar de aici lucrurile iau o cu totul altă întorsătură. Spectacolul se va juca şi de la ora 22.00.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 19.00, cu spectacolul Faust de Goethe, ultimul semnat de cunoscutul regizor Tomaž Pandur, o coproducţie a Teatrului Naţional Dramatic Sloven din Ljubljana şi a Festivalului de la Ljubjana.
"Un om suspendat între cer şi pământ, care încearcă să găsească adevărul şi sensul propriei existenţe. Tocmai acesta este scopul teatrului: de a vorbi şi de a pune întrebări despre problemele cele mai importante ale existenţei umane. Goethe a îndrăznit să afirme că lupta dintre bine şi rău propulsează omenirea şi îi dă o credinţă nestrămutată în viitorul său. " Tomaž Pandur
Un debut în forţă, o temă incitantă şi o serie de provocări teatrale sunt ingredientele pe care se bazează cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe.
Co-organizator: Fundaţia Corvineum.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Parteneri principali: Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, UNITER, Fundaţia Bethlen Gábor, Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
Parteneri: Casa TIFF, Casa Tranzit, Casino Centru de Cultură Urbană, Goethe Zentrum | Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, British Council, Consiliul Judeţean Cluj, REACTOR de creaţie şi experiment, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, AITC - Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, FestivApp şi Toyota.
Sponsor principal: MOL România.