România Liberă / octombrie 2005
Fix Alert
S-a lansat de curând filmul Fix Alert, în regia lui Florin Piersic jr. Este o premieră care, deşi la început pare o colecţie de eseuri cinematografice, nu displace şi nu te scoate din sală. Pentru cei care au refăcut un puzzle, va fi uşor să înţeleagă cum se priveşte acest film: mai întîi, primeşti piesele, te uiţi bine la fiecare şi le pui deoparte pe cele din care distingi primele detalii. Apoi iei următoarele piese şi începi să potriveşti scene mici, dar precise. Începi să legi scenele unele de altele, pentru ca, în final, să ai tabloul complet şi să-l priveşti din ce parte vrei. Imaginea filmului este alb-negru, uşor neclară, dar pe măsură ce timpul trece, ea focalizează detalii, apoi scene întregi, pentru ca, în final, să prindă puţină culoare. Unii spectatori vor crede că e un film comic. Alţii vor avea impresia că este vorba despre o dramă. Ambele variante pot fi corecte.

Deşi nu este un regizor cu diplomă, el a afirmat că doreşte să facă ceva diferit de alte încercări de film în România. Se spune că fiecare producţie artistică îşi are publicul ei, dar publicul general trebuie educat pentru a şti să-şi aleagă ţinta. Generaţia nouă de producători de film încearcă şi altceva pentru clişeul românesc. Am văzut în ultimii doi ani filme bune, fără tipare americane de acţiune facilă, filme care au surprins prin creativitate regizorală. Putem enumera aici Filantropica, Occident sau Furia. Regizori diferiţi, stiluri diferite de a face film, rezultate competitive. Aici se vrea a se înscrie şi Florin Piersic jr. cu noul lui film, Fix alert, al cărui titlu este greu de descifrat.

(Oana Manoilă)




După un scurtmetraj (Advertising) şi două lungmetraje realizate fără buget şi prezentate underground, prin cluburi, dar şi festivaluri (unul a fost premiat anul trecut la Festivalul B-Est), Florin Piersic jr. a găsit modalitatea să străpungă sistemul şi să ajungă cu unul din aceste două lungmetraje, Fix alert, în faţa publicului larg.

Actorul-regizor, care, e alături de Dorina Chiriac, şi scenaristul filmului, a găsit pînă la urmă (la o companie de comunicaţii) banii necesari transpunerii filmului de pe digital pe peliculă şi realizării a trei copii. Filmul intră de azi la Hollywood Multiplex şi Movieplex din Bucureşti, precum şi la Glendale 4 din Constanţa. Fix alert e un proiect sută la sută independent, care a costat numai 2000 de euro. Prin el, Florin Piersic jr. vrea să demonstreze că se poate face film şi fără bani. Fix alert e realizat în alb-negru, în maniera unui puzzle pe care spectatorul trebuie să-l desluşească singur. Distribuţia numără actori şi neprofesionişti care au acceptat să lucreze voluntar.

Fix alert, spunea Dorina Chiriac, a fost "o aventură în care toţi s-au aruncat cu capul înainte". Adică Monica Davidescu, Petre Fumuru, Doru Ana, Emanuel Pîrvu, Mihai Bendeac, Florin Piersic, Tatiana Iekel, Tudor Constantin, Cristian Ioan Gutău, Adrian Mihai şi Andrei Alexe. Autorii doresc să distribuie filmul şi în ţară.
Regia: Florin Piersic Jr. Cu: Petre Fumuru, Dorina Chiriac, Doru Ana, Florin Piersic Jr

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus