România Liberă / octombrie 2005
15
Cel mai recent film al lui Sergiu Nicolaescu, 15, a intrat pe ecranele româneşti. 15 este, în opinia regizorului, "o poveste de dragoste care se întîmplă pe fundalul Revoluţiei, la Timişoara". Totuşi, regizorul mai spune că nu a avut ambiţia să dezlege misterele Revoluţiei. Dar despre casetele filmate cu Silviu Brucan şi Ion Iliescu, din care a distrus o parte şi pe care la final nu le-a mai băgat în film, afirmă că sunt un document. Iniţial, şi Traian Băsescu trebuia să apară în film pentru a-şi exprima punctul de vedere asupra celor întîmplate în Decembrie '89.

Întrebat despre cum poate un regizor consacrat să ţină pasul cu schimbările din cinematografie, Sergiu Nicolaescu a declarat: "Ce a fost rău a continuat, iar ce a fost bun a dispărut". Legislaţia din domeniul cinematografiei, pe care el a urnit-o, a fost distrusă. Cinematografele dispar, iar actorii americani e adevărat că vin, aşa cum venea Orson Welles odată, dar cinematografia noastră nu rămîne cu nimic.

Întrebat despre tinerii cineaşti români ale căror filme îi plac, regizorul a rostit, după ce s-a gîndit mai mult, doar un nume - Nae Caranfil.

La conferinţa de presă au venit şi interpreţii filmului. Maia Morgenstern, care joacă rolul unei jurnaliste franceze, a intrat într-o dispută de idei cu regizorul. Din punctul de vedere al actriţei, personajul e unul atroce, cinic, indiferent. Din punctul de vedere al regizorului, nu. Cristi Iacob a povestit cum la Gara de Nord, cînd s-a filmat, s-au găsit oameni care la vederea pancartelor să întrebe dacă s-a întors Ceauşescu. A fost prezentă şi tripleta Ioana Moldovan-Daniela Nane-Mihaela Rădulescu, precum şi Şerban Ionescu, Eusebiu Ştefănescu, coscenaristul D.R. Popescu, compozitorul Petru Mărgineanu.


Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Cristi Iacob, Ioana Moldovan, Maia Morgenstern, Mihaela Rădulescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus