Transilvania Pitch Stop se extinde astfel la nivel internaţional şi va cuprinde două componente: o platformă internaţională de co-producţii, pe 9 şi 10 iunie 2017, cu scopul de a descoperi şi susţine cele mai promiţătoare proiecte de film semnate de cineaşti aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din România, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Grecia, Turcia şi Georgia, şi un workshop de dezvoltare dedicat exclusiv regizorilor români şi basarabeni. În cadrul workshop-ului din 5-8 iunie 2017, vor fi selectate 5 proiecte pentru consultanţă pe scenariu, training şi susţinerea pitch-ului în faţa unor potenţiali parteneri. Dintre cele 5, organizatorii vor decide care sunt cele care vor concura, alături de proiectele străine, pentru premiile TPS.
10-12 proiecte în dezvoltare vor fi prezentate profesioniştilor din industrie (producători, distribuitori, agenţi de vânzări, reprezentanţi ai fondurilor de film etc.) în cadrul platformei internaţionale de co-producţii TPS. Programul va cuprinde prezentări publice în faţa potenţialilor parteneri şi finanţatori, întâlniri individuale şi discuţii aplicate pe proiectele selectate. Un juriu internaţional format din experţi şi un reprezentant al Eurimages va decide câştigătorul premiului de 20.000 de euro.
"Faptul că Eurimages a decis să includă şi TIFF în cercul select al celor zece festivaluri europene unde acordă acest premiu este un semnal extraordinar pentru noi. E o apreciere a faptului că TIFF a dezvoltat în aceşti ani, pe lângă programul de filme, iniţiative şi proiecte importante care vizează stimularea co-producţiilor internaţionale, unde parteneri sunt producătorii români, găsirea unor noi module de distribuire a filmelor în regiune, dezvoltarea unui fond regional de film în zona Cluj / Transilvania şi susţinerea cineaştilor români aflaţi la început de drum", declară Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.
Eurimages Co-production Development Award se acordă în cadrul festivalurilor de la Berlin, Rotterdam, Copenhaga (CPH:DOX), Sarajevo, Roma, Amsterdam (Cinekid), Tallinn, San Sebastian şi Cartoon Movie (Bordeaux). Fondat de Consiliul Europei în 1988, Eurimages a sprijinit până în prezent 1.834 de co-producţii europene, cu suma totală de 545 de milioane de euro.
Regulamentul Transilvania Pitch Stop poate fi consultat aici: http://tiff.ro/transilvania-pitch-stop/regulament. Data limită pentru înscrieri este 27 aprilie 2017. Pentru a aplica, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu: https://vp.eventival.eu/tiff/2017
În 2017, programul dedicat industriei de film la TIFF va fi unul substanţial şi va cuprinde şi Transilvania Talent Lab (TTL), un workshop dedicat profesioniştilor implicaţi în managementul sălilor de cinema. Împreună cu Shorts TV, TIFF va organiza a doua ediţie The Pitch, oferindu-le cineaştilor din zona Transilvania şansa de a câştiga o finanţare de 5.000 de euro pentru scurtmetrajul lor. Sub umbrela TIFF Industry vor fi organizate şi masterclass-uri, dezbateri sau proiecţii cu circuit închis pentru profesioniştii din industrie.
TIFF va fi, totodată, gazda proiectelor partenere LIM - Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, unde vor participa 16 regizori cu filme de debut şi 4 producători europeni la început de carieră, şi First Films First, un program de training intensiv, iniţiat cu scopul de a sprijini tineri regizori din sud-estul Europei în demersul lor de a-şi regiza primul lungmetraj.
Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Descarcă broşura TIFF 2017 aici..