martie 2017
Comunicate de presă - concerte
Vineri, 31 martie 2017, de la ora 18:00, iubitorii şi cunoscătorii în devenire ai muzicii clasice sunt aşteptaţi la Muzeul Colecţiilor de Artă pentru o nouă ediţie a seratelor muzicale OPERA FANtastica, iniţiate şi moderate de Luminiţa Arvunescu în colaborare cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură.

Invitata acestei serate - găzduite în premieră de Muzeul Colecţiilor de Artă este soprana Laura Tătulescu - una dintre cele mai reprezentative artiste din noua generaţie de artişti lirici formaţi în România, fostă membră a prestigioaselor Ansambluri de Solişti ai Operelor de Stat din Viena şi Munchen - cu care Luminiţa Arvunescu va dialoga, ca de obicei, atât pe teme de biografie personală, cât şi pe teme muzicale; o artistă, cu o splendidă carieră internaţională - despre care ştim, din păcate, foarte puţine - şi care va susţine o serie de momente muzicale inedite, cu concursul pianistei Luminiţa Berariu. Programul muzical al seratei va cuprinde şi o primă audiţie, cea a unei piese voce-pian, semnate de compozitorul francez Thierry Huillet, prezent la eveniment împreună cu soţia sa, violonista Clara Cernat.

Prin urmare, Muzeul Colecţiilor de Artă - închis altfel, vinerea - îşi va deschide porţile pe 31 martie 2017, în exclusivitate pentru iubitorii muzicii clasice şi fidelii Operei FANtastica. Iar cu această ocazie, de la ora 18.00 la ora 18:30, publicul va putea vizita expoziţia Pictură românească (1875-1945) din colecţia Fundaţiei Bonte, expoziţie găzduită de Muzeul Colecţiilor de Artă (Corp C) în perioada 14 februarie - 30 aprilie 2017.
***

Laura Tătulescu s-a născut în Statele Unite ale Americii şi a crescut într-o ambianţă muzicală pe care, la nici 6 ani, ajunsese s-o domine cu aptitudinile ei artistice. Studiul propriu-zis al Muzicii (vioară, pian şi apoi, canto) l-a început însă, abia când părinţii au adus-o în România: la Liceul "Dinu Lipatti" din Bucureşti, la 10 ani, recuperând cu atâta uşurinţă timpul pierdut, încât tuturor le-a devenit clar faptul că viitorul ei avea să-l reprezinte Muzica şi.... numai Muzica.

A absolvit cursurile Universităţii de Muzică în 2005 la Clasa apreciatei soprane Sanda Şandru, cu dificilul rol Margareta din opera Faust de Gounod - susţinut pe scena Operei bucureştene, într-un spectacol rămas în amintirea multor melomani! - şi cu 3 Premii I la Concursurile naţionale "Marţian Negrea", "Mihail Jora" şi "Concursul de Lied" de la Braşov.

În 2006, la numai 24 de ani, devenea una dintre cele mai tinere membre ale prestigiosului Ansamblu de Solişti ai Operei de Stat din Viena - susţinând debut după debut în roluri ca: Susanna (Nunta lui Figaro), Despina (Cosi fan tutte), Sophie (Werther), Pamina (Flautul fermecat), Musetta (Boema). Iar în 2009, una dintre cele mai apreciate membre ale Ansamblului de solişti ai Operei de Stat Bavareze (Munchen), o soprană despre ale cărei succese - în special în rolul titular din spectacolul L' Enfant et les Sortileges de Ravel şi premiera mondială a operei Make No Noise de Miroslav Srnka - presa germană a vorbit mereu la superlativ. După doar 2 stagiuni, Opera de Stat Bavareză i-a şi conferit de altfel Laurei Tătulescu, mult râvnitul Munchener Feststspielpreis.

Nu este Festival de operă important care să n-o fi invitat până acum pe Laura Tătulescu să cânte: de la Festivalurile de operă europene - Glyndebourne, Edinburgh şi Maggio Musicale Fiorentino - la Mostly Mozart Festival din New York. Şi, de asemeni, nu există dirijori sau regizori mari, cu care să nu fi avut, cel puţin, o colaborare: de la maeştrii Seiji Ozawa, Riccardo Muti sau Marco Armiliato la celebrii regizori Barrie Kosky şi Woody Allen - cu acesta din urmă Tătulescu având o colaborare cu adevărat specială la Opera din Los Angeles. De altfel, în ultimii 4 ani, soprana Laura Tătulescu şi-a desfăşurat cariera mai mult pe scenele lirice americane. Cu un deosebit succes de presă şi public, încununând o carieră internaţională de peste un deceniu.

Din păcate, în tot acest răstimp, prezenţele ei pe scenele din România au fost sporadice: câte un spectacol la Operele din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, un recital de lieduri în cadrul Festivalului Internaţional Goerge Enescu la Ateneul Român şi un Concert în seria Concertelor Cele 3 Dive la Sala Radio. Atât. Un motiv în plus ca prezenţa ei la Opera FANtastica din 31 martie 2017 să fie aşteptată cu multă nerăbdare şi emoţie de publicul bucureştean.

***

Pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminiţa Arvunescu îşi doreşte să adune în jurul ei prin acest proiect, pe de o parte, artiştii de operă - spre a le iscodi memoria şi a le afla pildele personale - şi, pe de altă parte, cât mai mulţi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera - Fan(tastica), indicând foarte precis această dublă adresare: către un public «Opera - Fan» şi, în acelaşi timp, către acei artişti care fac din Operă, prin talentul şi efortul lor, un tărâm «fantastic». Fiecare întâlnire va avea spaţiul ei: în funcţie de invitat, de tematica discuţiei, de ceea ce iniţiatoarea proiectului şi-a propus să lase înregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzică şi proiecţii video, discuţii libere cu publicul şi surprize bine ascunse, va încerca să combine, cât mai fluent, detaliile din viaţa privată a invitaţilor cu cele de context, indiciile esenţiale pentru o carieră în domeniul teatrului liric cu exemplele şi poveştile de succes şi, va recupera poate, multe absenţe.

Luminiţa Arvunescu este una dintre cele mai familiare şi apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secţia de Muzicologie - ca şefă de promoţie - la actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti şi are un doctorat obţinut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune din 1990 - specializată în Muzica de Operă - iar în 1996 a contribuit la pregătirea şi lansarea primului post de muzică clasică din ţară, Radio România Muzical, de pe poziţia de editor, poziţie pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de operă: nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical şi Radio România Cultural de 19 ani şi distinsă cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) şi Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român (2008). A arhivat zeci de interviuri cu personalităţi artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câţiva dintre cei mulţi care i-au acordat interviuri în exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondenţe muzicale săptămânale. Şi, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii şi interviuri în diferite publicaţii. Face parte din Juriul Galei Operelor Naţionale Române.

Opera FANtastica este un proiect iniţiat de Luminiţa Arvunescu în colaborare cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Wagner Arte Frumoase şi Poveşti, proiect care le-a readus în faţa publicului iubitor de operă bucureştean, pe marile soprane Nelly Miricioiu (stabilită în Marea Britanie) şi Leontina Văduva (stabilită în Franţa) şi, de asemeni, pe tânăra mezzosoprană Roxana Constantinescu.

Birou Presă - Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură
tel. +40 723917995; e-mail: [email protected];
www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura

Partenerii şi sponsorii actualei ediţii: Muzeul Naţional de Artă al României - Muzeul Colecţiilor de Artă, Fundaţia Bonte, Floria.ro, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica, Aurel Vîrlan Photography şi Kitarodia
Parteneri Media: Trinitas TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Radio Clasic, Blitz Tv, Revista Tango - Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Gazeta de Ştiri, Unirea Shopping Center, Senso TV, Book Hub, Tonica.ro, Actualitatea Muzicală, Clubul Copiilor, B365.ro, Ceaşca de Cultură, Calendar Evenimente, Autentic Promotion, Agenţia de Carte, Art Out, Artline, PR Wave, 4Arte.ro, Oraşul Meu, Inoras.ro, Bucureşteanul.Info, Bună dimineaţa Bucureşti, Jurnal de Bucureşti, OnlineGallery.ro, Bucharest Cultural Events, Business Woman, RoEvents, Enciclopedia Muzicală a României, Societatea Muzicală, LiterNet.ro, România Pozitivă, BZI Cultural, iQads, Catchy, autentici.ro, bucuresteni.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus