În cazul în care aţi ratat vineri seara deschiderea cu grupul bulgăresc Sirenele de la Marea Neagră (şi cu filmul Regele Belgiei / King of the Belgians) sâmbătă mai aveţi o şansă să le ascultaţi. Este format din cântăreţe selectate din coruri faimoase din ţara vecină: The Mystery of the Bulgarian Voices, câştigător al unui Grammy în 1990, Ansamblul Filip Kutev, Slavey Quartet şi Cosmic Voices from Bulgaria. Lor li se alătură Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria. Cântă sîmbătă seară la Casa TIFF, la ora 21.
Ca de obicei, în primul weekend ne mutăm la Bonţida, pentru un Weekend la Castel. Între orele 12 şi 17, familiile sunt aşteptate cu jocuri, ateliere şi spectacole pentru copii. Cei mici vor învăţa să cânte la frunză alături de Nucu Pandrea, să pregătească dulceaţă de căpşuni, să construiască folosind materiale găsite în natură, să picteze pe ceramică sau să acorde primul ajutor.
Sîmbătă seara, la Castelul Banffy, de la 21.45, spectatorii vor putea urmări pe ecran mare Sub asediul fiarelor / Roar, primul şi ultimul film regizat de Noel Marshall. Producţia "celui mai periculos film făcut vreodată" a durat 11 ani, iar proiectul aproape i-a ucis pe regizor şi pe întreaga lui familie. Se spune că în timpul filmărilor mai mult de 70 dintre membrii echipei şi actori au avut de suferit, dar au scăpat nevătămate peste 150 de animale! Imaginile din film surprind atacuri reale, care au cauzat leziuni pentru care au fost necesare multe intervenţii chirurgicale. Filmul urmăreşte povestea unei familii atacate de animale sălbatice.
Unul dintre evenimentele de neratat ale ediţiei va fi cine-concertul Metropolis, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Duminică, 4 iunie 2017, de la ora 21:45, la Castelul Banffy.
Însă şi dacă rămâneţi în Cluj, oferta sună promiţător:
Sâmbătă, ora 21.45: Dalida, film biografic bazat pe viaţa legendarei cântăreţe, care a vândut peste 130 de milioane de discuri în întreaga lume. În Piaţa Unirii.
Duminică, ora 21.45: Cetăţeanul de Onoare, Premiul publicului - Salonic 2016 şi Coppa Volpi pentru cel mai bun actor (Oscar Martínez) - Veneţia 2016. Cinema Florin Piersic
Sâmbătă, ora 10, pentru fanii lui David Lynch, proiecţie specială cu Twin Peaks, Piesele lipsă, un lungmetraj realizat din scenele nefolosite la Twin Peaks: Ultimele 7 zile din viaţa Laurei Palmer, scene puse laolaltă pentru a explora o parte nespusă a poveştii.
Pe 3 iunie 2017, va fi inaugurat noul program al TIFF, dedicat tehnologiei viitorului în cinema: InfiniTIFF, în fosta Casă de Modă din Cluj (George Bariţiu, 4-6). Spectatorii vor putea testa echipamente de ultimă oră şi urmări cele mai noi filme realizate în Virtual Reality. Totodată, vor fi printre primii care vor trăi experienţa Doom Room, o instalaţie interzisă celor sub 18 ani, adusă în avanpremieră din Danemarca. Şase persoane vor intra simultan în jocul de auto-descoperire propus de instalaţia care include elemente performative şi VR. InfiniTIFF cuprinde şi cinema interactiv, workshop-uri, întâlniri cu vloggeri cunoscuţi, expoziţii, vizionări de scurtmetraje şi clipuri Youtube.
Tot sâmbătă, britanicii care au umplut săli uriaşe din Londra, Public Service Broadcasting, îşi aduc show-ul muzical şi vizual spectaculos la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 19.00.
Weekendul vine şi cu două expoziţii interesante de fotografie: La Galeriile Minerva (strada Napoca 16) descoperim personalitatea marelui regizor Krzysztof Kieślowski, concepţiile sale despre cinematografie şi valorile după care s-a ghidat în munca lui, într-o expoziţie impresionantă dedicată artistului polonez nominalizat la Oscar şi premiat la Cannes, Berlin şi San Sebastian. Expoziţia este lansată la 20 de ani de la dispariţia regizorului.
Protest documentează mişcările de stradă din România ultimilor 10 ani, reunind imagini realizate de peste 35 de fotojurnalişti. Proiectul a luat forma unui album prezentat publicului printr-o expoziţie itinerantă, găzduită la TIFF de Muzeul de Artă. Vernisaj 4 iunie 2017, ora 18.30
Două dezbateri pe tema Film şi politică vor aduce la Cluj personalităţi de pe scena publică şi politică. Duminică, 4 iunie 2017, de la ora 15:30, la Cinema Florin Piersic va rula documentarul Politica, manual de întrebuinţare / Politica, Manual de Instrucciones (r. Fernando León de Aranoa). La dezbaterea de după proiecţie vor participa, printre alţii, sociologul Vasile Dâncu, analistul Sorin Ioniţă - expert în politici publice şi dezvoltare locală (Expert Forum), Mihai Goţiu, senator USR, şi realizatorul radio-TV Andrei Gheorghe.
La dezbaterea care va urma după proiecţia aceluiaşi film, miercuri, 7 iunie 2017, ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenţilor, vor fi prezenţi fostul premier Dacian Cioloş şi Vlad Voiculescu, ministru al Sănătăţii în cadrul aceluiaşi Guvern, în dialog cu jurnalistul Mihnea Măruţă.
Descarcă broşura TIFF 2017 aici..