Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2017

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Vara care va veni - Estiu 1993 / Vara lui 1993, la TIFF, 2017


iunie 2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Frida. O puştoaică pre-şcolară ce tocmai şi-a pierdut mama, bolnavă de SIDA. După ce îşi pierduse tatăl. Vine vara. Vara lui 1993. Vine şi o nouă familie. Fratele mamei e noul tată. Verişoara mai mică devine sora mai mică. Oraşul cu focuri de artificii lasă locul satului cu pădure deasă şi râu umbrit.

Noua casă e veche şi fermecătoare. Jucăriile sunt aruncate prin toată curtea. O trompetă şi un saxofon împrăştie jazz la orice oră a zilei şi a înserării. Soarele e blând, lenea e întreruptă doar de râsetele copilelor şi de chemările la masa pe care strălucesc legumele-bio şi zâmbetele noilor părinţi.

Un fel de paradis care, însă, nu întârzie să-şi dezvăluie capcanele. Nu în sensul în care Estiu 1993 / Vara lui 1993, premiul de debut la Berlinala 2017 pentru catalana Carla Simón, ar fi un thriller deghizat sub aparenţa unui film solar. Ci în sensul că, deşi un prieten îmi spunea "m-am plictisit teribil, am avut senzaţia că nu se întâmplă nimic", filmul nu duce lipsă de momente când tensiunea pluteşte în aer, ameninţând cu urmări tragice.


Tensiunea e direct proporţională cu deruta ce pune stăpânire pe eroina principală care descoperă, cadru după cadru, zi după zi, că mama a dispărut pentru totdeauna din viaţă ei, că lupta pentru afecţiunea reală, nu politically-correct mimată de noii de părinţi, e complicată, că poziţionarea faţă de nouă sora e grea şi tulburătoare. Filmul împrumută ritmurile descoperirii de sine a copilei. Uneori curge leneş, alteori e nervos-turbulent.

Camera priveşte mereu prin ochii Fridei. Când aţi privit ultima oară prin ochii unui copil? Nu pentru gingăşii roz ("Vai, ce puritate! Vai, ce simplitate! Vai, ce suavitate!"), ci pentru încercarea de a re-înţelege / re-trăi perspectiva celui / celei încearcă să îşi facă loc în lumea ce i s-a dat. Mix de darwinism, spaimă, dorinţă, frumuseţe. Ce poate fi mai palpitant?

Descarcă broşura TIFF 2017 aici..


 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2017
 Toate articolele despre Estiu 1993 / Summer 1993


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mihai Brezeanu


Alte articole

 19,5 minute - Discriminarea răneşte! - Grădiniţa & Şcoala & Spitalul, Iulia Hossu
 Despre noi şi cei de lângă noi - Testről és lélekről / Despre trup şi suflet, Andrei Vornicu
 Şi ciutele se-mpuşcă, nu-i aşa? - Testről és lélekről / Despre trup şi suflet, Marian Rădulescu
 Simetrii şi contemplare - Testről és lélekről / Despre trup şi suflet, Marian Rădulescu
 Ne vedem la noapte - Testről és lélekről / Despre trup şi suflet, Cristina Zaharia
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2017


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer