iunie 2017
Festivalul TIFF 2017
Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi-a desemnat câştigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie 2017, la Teatrul Naţional Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Chemi Bedinieri Ojakhi / Familia mea fericită / My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie 2017, de la ora 21.10, pe TVR 1.


Juriul competiţiei TIFF, compus din actriţa Clotilde Courau (Prinţesă de Veneţia şi Piemont), producătoarea Elizabeth Karlsen, criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound) şi regizorul Marian Crişan a acordat şi Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, care i-a revenit lui Guðmundur Arnar Guðmundsson, pentru filmul Hjartasteinn / Piatră pe inimă / Heartstone. Povestea a cucerit şi audienţa, fiind recompensată cu Premiul Publicului.

Actriţa Ia Shugliashvili, aflată la primul ei rol într-un film, a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Conceptual Lab, pentru ,,o interpretare de o subtilitate aparte, puternică, graţioasă şi demnă'' în filmul premiat cu Trofeul Transilvania, Chemi Bedinieri Ojakhi / Familia mea fericită. O Menţiune specială a juriului a fost acordată lungmetrajului Slava / Gloria, regizat de cuplul bulgar Kristina Grozeva şi Petar Valchanov.

Premiul special al juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, i-a revenit filmului God's Own Country / Tărâmul binecuvântat, regizat de Francis Lee şi avându-l pe actorul Alec Secăreanu în distribuţie.


Actorii Haris Fragoulis şi Iro Bezou, protagoniştii din Afterlov / Dezîndrăgostire, au urcat pe scena Teatrului Naţional, unde juriul Federaţiei Naţionale a Criticilor de Film le-a înmânat Premiul FIPRESCI.

Nu mai puţin de 800 invitaţi, spectatori şi jurnalişti au urmărit ceremonia prezentată de preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu, iar câteva zeci de mii de oameni au admirat apariţiile pe covorul roşu, prin intermediul transmisiunilor live de pe Facebook şi YouTube, ale lui Alain Delon, Ulrich Seid, Radu Mihăileanu, Nae Caranfil, S.S. Rajamouli, Gheorghe Visu, Ion Dichiseanu, Andi Vasluianu, Olimpia Melinte, Crina Semciuc, Maria Obretin şi prezentatorii TV Amalia Enache şi Cătălin Ştefănescu.


Marele invitat al acestei ediţii, Alain Delon, şi-a făcut intrarea în aplauzele îndelungi ale invitaţilor prezenţi la gală. Premiul pentru întreaga carieră i-a fost înmânat legendarului actor francez de către Oana Pellea. Actorul s-a declarat emoţionat de primirea extrem de entuziastă de la Cluj şi a declarat pe scenă că a avut norocul să aibă "cea mai frumoasă meserie din lume". Memorabil a fost momentul în care actorul a îngenuncheat în faţa unei fetiţe care i-a dăruit un buchet de flori, îmbrăţişând-o şi sfătuind-o ca, atunci când va creşte, să aleagă actoria.



La rândul ei, una dintre frumuseţile marelui ecran de dinainte de 1989 a fost celebrată la TIFF. Prezentă pentru prima dată la festival, Violeta Andrei a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră şi a promis, pe scena Teatrului Naţional, că îşi va publica memoriile într-o carte dedicată publicului care a adorat-o. Prezentată de Cătălin Ştefănescu ca ,,un actor de foarte mare forţă, care se recunoaşte de la foarte mică distanţă'', Tora Vasilescu, a strălucit pe scenă şi a fost onorată cu Premiul de Excelenţă. După ce a împărtăşit câteva dintre numele marilor actori cu care a lucrat, actriţa a recunoscut că a fost uimită să afle că va fi premiată la TIFF 2017.

Tudor Giurgiu a anunţat şi un premiu simbolic pentru Adela Stan, profesoara de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazu" din Turda care a fost mustrată recent, după ce le-a recomandat elevilor să urmărească filmul Total Eclipse / Eclipsă totală (r. Agnieszka Holland). Acesta a promis că o va invita special la următoarea ediţie şi că o va onora pentru curajul cu care a înfruntat această nedreptate.

Amintind de filme, retrospective, concerte, personajele extrem de diferite din festival şi subiectele filmelor, directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, s-a declarat încântat de diversitatea care caracterizează ediţia. "TIFF-ul are o pălărie foarte mare şi sub ea încap toţi. Şi cred că cel mai greşit lucru care s-ar putea intâmpla ar fi să privilegiem dictatura culturii înalte în detrimentul culturii pop''.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro (servicii de post-producţie), oferit de Cinelabs România, i-a fost acordat filmului Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude. Distinşi cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank, Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu au mărturisit că nu se aşteptau să câştige vreodată un premiu când au realizat Ultimul căldărar.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson, şi servicii echipament cameră & electrică & grip, oferite de R3 Film Rental, în au mers către Scris/Nescris, de Adrian Silişteanu. În discursul său din timpul galei, regizorul s-a adresat ministrului culturii, Ionuţ Vulpescu, cerându-i să se implice în procesul de îmbunătăţire a legii cinematografiei. Prezentă la eveniment în calitate de membră a juriului, Corina Şuteu i-a amintit demnitarului ,,ca de la un fost ministru, la un actual ministru'' de cele 450 de semnături care adresează o cerere de reîntoarcere în Parlament a OUG 91/2016 privind cinematografia. Alături de Jonathan Romney (critic de film) şi Marcin Pienkowski (directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw), Corina Şuteu a făcut parte din Juriul Zilele Filmului Românesc, care a oferit şi o Menţiune specială scurtmetrajului Offstage, în regia lui Andrei Huţuleac.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a fost acordat filmului Curve / Panta, în regia lui Tim Egan, iar două Menţiuni speciale în secţiunea Umbre-scurtmetraj au fost oferite filmelor I Am The Doorway / Eu sunt ieşirea, în regia lui Robin Kasparik, şi Behind / În spatele tău, de Ángel Gómez Hernández.

Oferit pentru prima dată la TIFF, Premiul Publicului Cinepub, pentru filmul cel mai popular din secţiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1.500 euro, a fost adjudecat de Planeta Petrila, de Andrei Dăscălescu. Acesta a urcat pe scenă alături de Cătălin Cenuşă, un miner din Valea Jiului, şi le-a dedicat premiul celor care rezistă în faţa nedreptăţilor şi minerilor din zona documentată de el.

Printre premiile din programul Transilvania Pitch Stop s-a numărat Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, acordat proiectului The Empty House, de Rati Tsiteladze. Serviciile de post-producţie oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 30.000 de euro, au fost oferite proiectului The Man Who Surprised Everyone, de Natalya Merkulova şi Alexey Chupov. Premiul oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei şi DACIN SARA, în valoare de 5.000 de euro, a ajuns la proiectul de film La Civil, de Teodora Ana Mihai

În cadrul Transilvania Pitch Stop Workshop, premiul CoCo Award i-a revenit lui Dumitru Grosei, pentru The Island. Proiectul câştigător va fi invitat să susţină un pitch în faţa profesioniştilor prezenţi la Connecting Cottbus (Germania). Villa kult Cultural Residency Award - rezidenţa de 5 zile în Berlin în scopul dezvoltării scenariului, a fost adjudecată de La Civil, de Teodora Ana Mihai.

Premiul concursului The Pitch, oferit de Shorts TV (5.000 euro) a fost câştigat de Santa Claus, de Bogdan Andrei Ilieşiu, iar Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania, însoţit de un premiu special din partea Leonidas. a ajuns la Cutia albă, în regia lui Mihai Păcurar. O Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, în valoare de 300 de euro, a fost oferită de Fabrica de Pensule filmului Catlady, în regia Hedda Bednarszky

Premiul Let's Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi, oferit de UPC a fost acordat filmului Şi planetele filozofează, de Patricia Suciu, Ştefan Iordache şi Sara Pongeac.

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni a fost oferit de TV5 Monde, RFI România şi Institutul Francez lungmetrajului L'effet aquatique / Efectul acvatic, regizat de Sólveig Anspach, care a surprins prin scenariul său original.

Premiile celei de-a 16-a ediţii TIFF, 2017

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen - Chemi Bedinieri Ojakhi / Familia mea fericită / My Happy Family, regizat de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro - Guðmundur Arnar Guðmundsson, pentru filmul Hjartasteinn / Piatră pe inimă / Heartstone

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO - God's Own Country / Tărâmul binecuvântat , regizat de Francis Lee

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Conceptual Lab - Ia Shugliashvili din Chemi Bedinieri Ojakhi / Familia mea fericită / My Happy Family

Menţiunea Specială a Juriului - Slava / Gloria, regia Kristina Grozeva şi Petar Valchanov

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea Alt.Rom.Com - Afterlov / Dezîndrăgostire, regizat de Stergios Paschos

Premiul Publicului, oferit de MasterCard - Hjartasteinn / Piatră pe inimă / Heartstone.

Premiul Publicului Cinepub, pentru filmul cel mai popular din secţiunea Zilelor Filmului Romanesc, în valoare de 1.500 Euro, oferit de Cinepub - Planeta Petrila, regia Andrei Dăscălescu

Premiul pentru întreaga carieră - Alain Delon

Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz - Tora Vasilescu

Premiul pentru întreaga carieră - Violeta Andrei

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro (servicii de post-producţie), oferit de Cinelabs România - Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank - Ultimul căldărar, r. Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson şi servicii echipament cameră & electrică & grip, oferit de R3 Film Rental, în valoare de 4.000 Euro - Scris/Nescris, regizat de Adrian Silişteanu

Menţiunea specială a juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc - Offstage, regia Andrei Huţuleac

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV - Curve / Panta, în regia lui Tim Egan

Menţiuni speciale în secţiunea Umbre-scurtmetraj: I Am The Doorway / Eu sunt ieşirea, în regia lui Robin Kasparik, şi În spatele tău/ Behind, de Ángel Gómez Hernández

Premii în cadrul programelor TIFF
Transilvania Pitch Stop
Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro - The Empty House, de Rati Tsiteladze
Servicii de post-producţie oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 30.000 de euro - The Man who Surprised Everyone, de Natalya Merkulova şi Alexey Chupov
Premiul oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei şi DACIN SARA, în valoare de 5.000 de euro - La Civil, de Teodora Ana Mihai

Transilvania Pitch Stop Workshop
CoCo Award - proiectul câştigător va fi invitat să susţină un pitch în faţa profesioniştilor prezenţi la Connecting Cottbus (Germania) - The Island, de Dumitru Grosei
Villa kult Cultural Residency Award - rezidenţă de 5 zile în Berlin în scopul dezvoltării scenariului de film - La Civil de Teodora Ana Mihai

Premiul concursului The Pitch, oferit de Shorts TV (5.000 euro) - Santa Claus, de Bogdan Andrei Ilieşiu

Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania, însoţit de un premiu special din partea Leonidas - Cutia albă, regia Mihai Păcurar

Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule - Catlady, regia Hedda Bednarszky

Premiul Let's Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi, oferit de UPC - Şi planetele filozofează, de Patricia Suciu, Ştefan Iordache, Sara Pongeac

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România şi Institutul Francez - L'effet aquatique / Efectul acvatic, regizat de Sólveig Anspach -

***

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: HBO, MOL România, Samsung Electronics România, Tenaris Silcotub, E-ON, Compania de Apă Someş, Avon, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Persil, McDonald's, Nespresso, Jameson, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Aegon, UPC, Noumax, Nikon, CSI Romania, Electroglobal, Sykes, Farmec, PMA Invest, Promelek, Vel Pitar, Lecom, Agressione, SDL, Ax Perpetuum
Partener Logistic Oficial: DHL
Co-producători: TVR1, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Shorts TV, Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemagia, Cineuropa, Glamour, VIVA!, Unica, Psychologies, Business Review, Cinemap, Vice, Decât o Revistă, Scena 9, Radio România Cultural, Film New Europe, News.ro, A List Magazine, Observator Cultural, Life.ro, LiterNet, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Agerpres, Muzzix.ro, AaRC.ro, Umblat.ro, Igloo
Parteneri media locali: Transilvania Reporter, Sinteza, Radio Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Erdely Naplo, Kronika, Făclia, Infotrafic, I Love Cluj, Transindex, Filmtett, I Like Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă broşura TIFF 2017 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus