august 2017
Comunicate de presă - concerte
Între 22 şi 31 august 2017, la Unteatru are loc o nouă ediţie a Estivalului de Chitară. În acest an, festivalul propune reîntâlnirea cu sonoritatea specială a chitarei în 12 recitaluri reunite sub sloganul "împreună sub lună". Publicul va putea astfel asculta duete de chitară sau de archlute, flaut şi chitară, voce şi chitară, marimba şi chitară, nai şi chitară, într-un program bogat, ce se întinde de la clasicii Scarlatti sau Castelnuovo-Tedesco până la flamenco, world music, improvizaţie şi poezie. Aşadar, norocoşii care se află în Bucureşti în acest sfârşit de august au şansa de a petrece împreună câteva seri de muzică bună. O ocazie de neratat, cu atât mai mult cu cât toate concertele sunt gratuite.
 
Estivalul de Chitară se deschide marţi, 22 august 2017, cu o seară intitulată "luna de mentă". De la ora 19.30, actriţa Delia Nartea oferă un recital de poezie în acompaniamentul chitarei lui Maxim Belciug. De la ora 21.00, seara continuă cu un concert de flamenco, ai cărui protagonişti sunt cantaora Pilar Diaz Romero şi chitaristul Tiberiu Gogoanţă, care revin în România după mai bine de trei ani, pentru a aduce pe scena bucureşteană un strop din ritmurile pline de pasiune ale însoritei Spanii.
 
Miercuri, 23 august 2017, e "lună ce sună". Primul recital este oferit de fabulosul flautist Matei Ioachimescu alături de chitaristul George Popescu. Cei doi propun un program cu lucrări de Astor Piazzolla Celso Machado, Enrique Granados. În partea a doua a serii, pe scenă urcă Duo Iancu-Lobonţ, care îşi strunesc chitarele într-un recital de o expresivitate specială.
 
Prima serie de evenimente a Estivalului de chitară se încheie joi, 24 august 2017, când intră în scenă "luna abaluna". De la ora 19.30, este programat un inedit recital de chitară şi  marimba, avându-i ca protagonişti pe Radu Vâlcu şi Răzvan Florescu. Seara se încheie cu vocea caldă a mezzosopranei Claudia Codreanu, care oferă, alături de chitaristul Costin Soare, un program cu lucrări de Franz Schubert, Mario Castelnuovo-Tedesco, George Enescu şi Manuel de Falla.

 
Estivalul de Chitară se reia marţi, 29 august 2017, cu o seară de "lună şi pară". De la ora 19.30, pe scenă urcă Duo Kitharsis. Doi tineri chitarişti - Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan - a căror carieră, deşi la debut, se proiectează deja promiţător, după recitaluri susţinute în Germania, Franţa, Italia şi Polonia. La ora 21.00, soprana Angela Sindeli şi Tudor Niculescu-Mizil propun un program de muzica spaniolă pentru voce şi chitară.
 
Miercuri, 30 august 2017, în penultima seară a festivalului, programul începe cu recitalul oferit de chitariştii Mihai Cojocaru şi George Popescu. Partea a doua a serii aduce un recital special de nai şi chitară, susţinut de tinerii dar extraordinar de talentaţii Mădălina Luca şi Radu Vâlcu.
 
Estivalul de Chitară se încheie joi, 31 august 2017 cu "luna în palmă". De la ora 19.30, Duo Iancu-Lobonţ ne oferă sonoritatea unui recital de archlute - un instrument cu coarde specific secolului XVII, precursor al chitarei moderne, din aceeaşi familie cu teorba şi chitarrone. Seara de încheie cu minunata Maria Răducanu, una dintre cele mai speciale voci din lume, pe care avem acum ocazia s-o ascultăm din nou în compania chitaristului Maxim Belciug.

 
Aşadar, ediţia 2017 a Estivalului de Chitară se desfăşoară în zilele de 22, 23, 24, 29, 30 şi 31 august 2017. Concertele încep la ora 19.30 şi au loc în sala de concerte a Unteatru, str. Sfinţii Apostoli 44, Bucureşti. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.
 
Estivalul de Chitară este organizat de Asociaţia Culturală Kitarodia în parteneriat cu UNTEATRU. Proiectul este finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în cadrul programului cultural "Bucureşti Oraş participativ".

https://www.facebook.com/events/320565541728658

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus