Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Premiile Oscar, 2018

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Exerciţii de păreristică (II) - Cel mai bun actor în rol principal la Oscar, 2018


februarie 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cel mai bun actor în rol principal

Timothée Chalamet pentru Call Me by Your Name
Nu ştiu dacă nu cumva simt o invidie (neîncărcată de sentimente negative) în ceea ce-l priveşte. E perfect bilingv, are 22 de ani şi pe lângă faptul că e nominalizat la Cel mai bun actor joacă în două dintre filmele nominalizate la Cel mai bun film (al doilea fiind Lady Bird), iar pentru rolul ăsta a învăţat italiana şi să cânte la pian. În plus joacă cu o naturaleţe care-ţi sfredeleşte fiinţa. Nu-i actorie cu artificii şi showing off. E actorie de filigran. Poate părea lipsită de spectaculozitate dar comportă un grad de dificultate despre care cred că-i imens de greu de atins.


Denzel Washington pentru Roman J. Israel Esq
Am o slăbiciune profundă pentru el încă de la spectaculosul You shot me motherfucker din Training Day-ul lui Antoine Fuqua. E nominalizarea cu numărul opt şi e al doilea an consecutiv în care e nominalizat la categoria cel mai bun actor (în 2017 nominalizarea fiind pentru Fences). Roman Israel e singurul rol în care l-am văzut jucând un personaj vulnerabil, temător şi pe statut mic. Mi se pare un soi de victorie personală şi o declaraţie de versatilitate că e nominalizat pentru asta. Mai ales că-i singurul actor nominalizat pentru un rol dintr-un film care nu e nominalizat şi la Cel mai bun film.


Gary Oldman pentru Darkest Hour
Nu-l joacă pe Churchill. Pur şi simplu ESTE Churchill. Mă rog, nu-i ca şi cum l-am cunoscut pe prim-ministrul britanic dar interpretarea lui Oldman e the closest i'll get. E cu transformări la nivel molecular ce joacă omu' asta acolo. Mi se pare cu atât mai performant cu cât senzaţia mea a fost că filmul în sine lucrează mai mult împotriva lui decât pentru el. În mod surprinzător e doar a doua nominalizare ever pentru el (după cea din Tinker Tailor Soldier Spy, tot pentru rol principal).


Daniel Kaluuya pentru Get Out
E anul exploziei pentru el dar n-aş putea spune că înţeleg pe deplin nominalizarea asta. O să mă gândesc mai degrabă că e ceva ce ţine de gust în loc să cad în găleata cu gânduri cu şi despre diversitatea rasială care înconjoară nominalizările în fiecare an. L-am simţit cumva detaşat şi tehnic şi-am avut de multe ori senzaţia că se gândeşte la altceva în timp ce joacă. Chiar şi scena hipnozei (care de altfel e cea pe care a dat-o la probe şi zice-se a făcut cinci duble perfect la fel în care i-a curs o singură lacrimă fix în momentul cerut de regizorul Jordan Peele) mi s-a părut un pic chinuită şi cum să zic, scremută.


Daniel Day-Lewis pentru Phantom Thread
Parcă am avut în premieră senzaţia că îl aud pe el. E prima dată din 1988 încoace când vorbeşte cu accentul său natural (cel englezesc) şi judecând după felul în care îi sună vocea în interviuri pare că nu şi-a modificat-o masiv pentru rolul ăsta. Adică nu s-a urcat pe pereţi de data asta deşi a trecut prin obişnuitul lui proces de documentare maniacală. În teorie, asta e ultimul lui rol (în iunie 2017 a anunţat că se retrage din actorie) şi-ai zice că a vrut să termine "as himself". Omu' e indiscutabil un titan, iar transformările lui sunt atât de profunde încât sunt greu de cuprins cu mintea.


Cine câştigă: Gary Oldman
Cine mi-aş dori să câştige: Gary Oldman (pentru că ar fi primul lui Oscar iar Timothée mai are o grămadă de timp) Toate articolele despre Premiile Oscar, 2018


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Alexandru Ion


Alte articole

 Cîştigătorii şi nominalizările celei de-a 90-a ediţii a Premiilor Oscar, 2018, Comunicat de presă
 Exerciţii de păreristică (VI) - Cel mai bun film la Oscar, 2018, Alexandru Ion
 Exerciţii de păreristică (V) - Cea mai bună actriţă în rol principal la Oscar, 2018, Alexandru Ion
 Exerciţii de păreristică (IV) - Cel mai bun regizor la Oscar, 2018, Alexandru Ion
 Exerciţii de păreristică (III) - Cea mai bună actriţă în rol secundar la Oscar, 2018, Alexandru Ion
 Toate articolele despre Premiile Oscar, 2018


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer