martie 2018
Comunicate de presă - concerte
Instituto Cervantes din Bucureşti organizează marţi, 20 martie 2018, ora 19:00, în Sala Auditorium (Bd. Regina Elisabeta 38), un recital susţinut de Duo Kitharsis care are în componenţa sa pe chitariştii Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan.
In program lucrări de J. Rodrigo, M. de Falla, S. Dragoi, A. Soler, C. Stefănescu-Pătraşcu.

Intrarea este liberă în limita numărului de locuri disponibile. Accesul în sală se face pe baza unei solicitării de rezervare de loc trimisă la adresa de mail [email protected].
Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare de disponibilitate de locuri.


Duo Kitharsis a luat fiinţă la Bucureşti, în anul 2009. După absolvirea cu succes a Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de chitară a Lect. Univ. Dr. Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, muzicienii îşi continuă studiile de Master în duo de chitare la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart avându-i ca profesori pe Duo Kaltchev - Ivo şi Sofia Kaltchev.

Începând cu anul 2013, Duo Kitharsis studiază la Conservatoire de Strasbourg, la clasa unuia dintre cele mai celebre duo-uri de chitară din lume, Duo Melis - Alexis Muzurakis şi Susana Prieto. În iunie 2016, cei doi termină studiile de Master, fiind absolvenţi ai Academiei de Muzică şi ai Universităţii din Strasbourg, cu menţiunea "Excelent".

Duo Kitharsis a participat la diverse competiţii, obţinând următoarele distincţii:

Premiul I la Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania, Ediţia a IX-a, Cluj-Napoca (România) în 2011.
Premiul II la Concursul European de Chitară Clasică Enrico Mercatali, Ediţia a X-a, Gorizia (Italia) în 2013.
Premiul Champagne Mailliard la Concursul European de Muzică de Cameră Ediţia XXVIII, Paris (Franţa) în 2014.
Premiul I la Concursul "Drumul spre celebritate", Ediţia a V-a, Bucureşti (România) în 2014.
Premiul I la "Concorso di Esecuzione Musicale" , Citta di Piove di Sacco, Ediţia a VII-a, Padova (Italia) în 2014.
Premiul I "Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale", Ediţia a II-a, Castel Ritaldi (PG), (Italia) în 2014.
Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Chitară Clasică, Ediţia a IX-a, Olsztyn (Polonia) în 2014.
Premiul II la Concursul Internaţional de « Duo de Chitară » L.I.G.I.T.A., Ediţia a XXV-a, Liechtenstein în 2016.

Cei doi muzicieni a susţinut concerte alături de artişti internaţionali de renume în diverse festivaluri de chitară, cum ar fi: Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania (Cluj-Napoca, România), Terra Siculorum (Odorheiu Secuiesc, România) şi Hibernal de Chitară (Bucureşti, România).

Pe lângă recitaluri susţinute pe unele dintre cele mai importante scene ale României, precum: Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Suţu, Palatul Cantacuzino, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, ei au cântat şi într-unul dintre cele mai apreciate festivaluri de muzică clasică, Festivalul Internaţional George Enescu, în 2011.

În 2014, a III-a ediţie a turneului extraordinar "Muzica în Palatele României" i-a avut ca protagonişti pe Duo Kitharsis. Concertele s-au desfăşurat la Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş şi la Palatul Marincu, dovedind un real succes în rândul publicului iubitor de muzică clasică.
Tot în 2014, Duo Kitharsis susţine concertul anului din cadrul seriei "Nouveaux Talents" pe scena Auditoriumului - Cité de la musique et de la danse din Strasbourg, iar în 2015 debutează la Paris, la Hôtel de Soubise - Archives Nationales în cadrul sezonului de concerte organizate de către Asociatia Jeunes Talents, 2015 fiind şi anul când înregistrează primul CD cu lucrări din creaţia compozitorilor Jean Philippe Rameau, Mauro Giuliani, Dusan Bogdanovici, Manuel de Falla şi Astor Piazzolla. CD-ul, care include atât lucrări original scrise pentru două chitare cât şi transcripţii proprii, s-a bucurat de un mare succes în rândul melomanilor.

Ei au cântat în premieră naţională Concertul pentru două chitare şi orchestră de Mario Castelnuovo Tedesco, cu Orchestra Naţională Radio Bucureşti şi cu Filarmonica din Constanţa.
Duo Kitharsis a fost invitat să susţină concerte pe scenele internaţionale din Germania, Franţa, Italia şi Polonia.

Duo Kitharsis cântă pe instrumente realizate de către lutierul român Alexandru Marian (http://chitareconcert.wordpress.com/).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus