aprilie 2018
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2018
Cel mai nou film al apreciatului regizor Fatih Akin, Aus dem Nichts / In The Fade / În întuneric, o puternică dramă inspirată de crimele xenofobe ale unui grup de neo-nazişti, premiat la Cannes şi Globurile de Aur, va deschide cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Evenimentul va avea loc în perioada 18 - 22 aprilie 2018, la Cinema Elvire Popesco şi Institutul Balassi din Bucureşti.

Având la bază crimele xenofobe comise în 2011 de grupul neo-nazist National Socialist Undeground, filmul regizorului german de origină turcă Fatih Akin ne face părtaşi la drama Katjei (Diane Kruger), o femeie care îşi doreşte să se facă dreptate în cazul uciderii fiului şi soţului ei kurd, fost traficant de droguri, într-un atac cu bombă.

Premiat la Cannes 2017 pentru Cea mai bună actriţă (Diane Kruger), câştigător al unui Golden Globe pentru film străin şi cu o coloană sonoră memorabilă, semnată de Josh Homme, vocalistul formaţiei Queens Of The Stone Age, Aus dem Nichts / In The Fade / În întuneric a reprezentat şi propunerea Germaniei la Oscar 2018.

Aus dem Nichts / In The Fade / În întuneric va fi distribuit în cinematografele din România de Independenţa Film din 20 aprilie 2018.


Un alt film care a atras atenţia prin distribuţia sa şi care face parte din selecţia Cinepolitica 2018 este The Interpreter / Interpretul, un road movie dulce-amărui în regia lui Martin Sulik, care îi are în rolurile principale pe marele cineast ceh Jiri Menzel şi pe carismaticul actor austriac Peter Simonischek (Toni Erdmann). Oscilând între comedie şi tragedie, The Interpreter / Interpretul ne plimbă prin Slovacia profundă de după cel de-al Doilea Război Mondial, alături de cei doi bărbaţi, unul evreu, celălalt urmaşul unui ofiţer nazist, urmăriţi de un trecut întunecat şi ambiguu.



Din selecţia Cinepolitica nu lipsesc nici producţiile autohtone. Un pas în urma serafimilor, lungmetrajul de debut al regizorului Daniel Sandu, recent premiat cu 8 trofee Gopo, printre care cele pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, este o poveste inspirată din viaţa regizorului. Gabriel, un adolescent care îşi doreşte să devină preot, încearcă să se adapteze într-un seminar teologic ortodox, dar curând descoperă că sistemul este corupt şi abuziv, iar minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar. Proiecţia va fi urmată de dezbaterea Politică, compromisuri şi constrângeri în sistemul religios.


Mai multe detalii în curând pe cinepolitica.ro.

***
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri instituţionali: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
Eveniment susţinut de Radio Guerrilla
Parteneri media: AaRC.ro, Caţavencii, Cărtureşti, Cinefan.ro, DinFilme.ro, IQads, Moviecore.ro, Movienews.ro, Noizz.ro, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Ziare.com, Ziarul Metropolis


Ne găsiţi pe: cinepolitica.ro
Facebook: facebook.com/cinepolitica.filmfestival

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus