Peisaje şi excursii
Serile de jazz vin în completarea zilelor însorite ce oferă iubitorilor de natură ocazia să descopere trasee şi locuri deosebite din Munţii Semenic. Printre cele mai frumoase locuri din regiune este Lacul 3 Ape - cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic, cu o suprafaţă de 45 de hectare, un loc perfect pentru amatorii de activităţi nautice (cu barca, caiacul şi hidrobicicleta). Celelalte două lacuri vestite pentru farmecul zonei sunt Văliug - amplasat la o altitudine de 600 de metri, la baza munţilor, şi Brezova - primul lac de acumulare din sud-estul Europei, construit între 1907 - 1909.
Un obiectiv unic este, de asemenea, calea ferată Anina-Oraviţa. Inaugurată în 1862, este prima cale ferată montană din sud-estul Europei şi a doua cale ferată montană din Europa (după Semmeringbahn din Austria). Banatul Montan merită explorat şi cu rucsacul în spate. Peştera Comarnic, Muntele Mic sau Poiana Mărului sunt obiective de neratat pentru cei cu concediu prelungit. La o distanţă ceva mai mare se află Cheile Nerei şi Valea Cernei - o zonă cu foarte multe trasee de căţărat, trekking şi băi termale.
Trasee de bicicletă
Cele 15 lacuri din Munţii Banatului sunt legate prin 212 km de trasee de mountain biking cu grade diferite de dificultate, care traversează creste, lacuri şi văi. Cu bicicleta pot fi vizitate înălţimile Certejului, Valea Bârzavei, Lacurile Gozna, Secu sau Breazova. Detalii despre traseele de bicicletă găsiţi pe www.garana-jazz.ro/blog şi pe www.banatul-montan.ro.
Călătorii gastronomice
O vizită în Banatul Montan este neapărat completată de delicatese culinare locale, cum ar fi tradiţionalul gulaş "à la Gigi" de la Hanul "La Răscruce" din Gărâna sau salata de bureţi de fag de la Casa Baraj şi Gasthof Tirol. Pentru cei care preferă păstrăvul proaspăt, crescut în apă de munte, există în apropierea Gărânei Păstrăvăria Crivaia, unde se pot savura delicioşii peşti.
Bilete şi abonamente
Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate în avans pe www.garana-jazz.ro/bilete sau în reţelele Eventim, Eventbook şi bilete.ro. Mai multe detalii despre cazare sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro/cazare. Concertele Gărâna Jazz Festival 2018 vor avea loc pe scena din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) şi în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11). Programul pe zile şi scene este disponibil pe www.garana-jazz.ro/program.
Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori şi numeroşi artişti cu renume internaţional au împărtăşit experienţa muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Magnus Öström, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Nils Petter Molvær, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen şi mulţi alţii. Detalii pe www.garana-jazz.ro.