septembrie 2018
Festivalul de film de animaţie anim'est, 2018
Cele mai relevante filme de animaţie lansate recent vor putea fi văzute în premieră în România pe ecranele de la a 13-a ediţie Anim'est, între 28 septembrie şi 7 octombrie 2018. Selecţia oficială cuprinde titluri care au deja în palmares premii şi nominalizări la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de gen, bifând o varietate de abordări, stiluri şi tehnici de animaţie menite să ofere publicului o imagine de ansamblu asupra industriei la nivel mondial.

Un juriu format din Luce Grosjean, din Franţa, CEO-ul companiei franceze de distribuţie Miyu Distribution, Pavel Horáček, din Cehia, directorul de programe al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie AniFilm, din Třeboň, şi regizorul român Sergiu Negulici, câştigătorul competiţiei româneşti la Anim'est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul său, Splendida Moarte Accident, va decide câştigătorul premiului pentru Cel mai bun lungmetraj de animaţie în 2018.

Titlurile din competiţie sunt:

Rubenbrandt - A Gyűjtő / Ruben Brandt - Collector (Ungaria, r. Milorad Krstic), care a avut premiera în vara lui 2018 la Festivalul de Film de la Locarno, o poveste-thriller suprapusă peste momente relevante din evoluţia artei şi a filmului din secolul al XX-lea, despre urmărirea lui Ruben Brandt - un psihoterapeut celebru nevoit să fure 13 tablouri din cele mai mari muzee şi colecţii private pentru a nu mai suferi de coşmaruri.


Gatta Cenerentola / Cinderella the Cat (Italia, r. Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri, Dario Sansone), o reinterpretare a celebrului basm într-o cheie mai întunecată, inspirată de corupţia şi de promisiunile false ale Italiei şi ale oraşului Napoli, în particular. Unul dintre cele mai bune lungmetraje de animaţie italiene din ultimii ani, filmul deţine în palmares multiple nominalizări şi premii la festivaluri importante (Monstra IAFF, Festivalul de Film de la Veneţia, Annecy, etc.).


Hoffmaniada (Rusia, r. Stanislav Sokolov), singurul lungmetraj de animaţie stop-motion din competiţie, care îl plasează pe scriitorul, compozitorul şi pictorul german E.T.A. Hoffmann în mijlocul scrierilor sale fantasmagorice, unde trebuie să înfrunte antagoniştii cărora el însuşi le-a dat viaţă pe pagina de hârtie.

Un homme est mort / A Man is Dead (Franţa, r. Olivier Cossu), o poveste emoţionantă despre grevele muncitorilor din Brest din 1950, adaptată după banda desenată a lui Kris şi Etienne Davodeau, inspirată din fapte reale.

Tito e os pássaros / Tito and the Birds (Brazilia, r. Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto Dias) - filmul care a avut premiera la Annecy, vara aceasta, redă povestea înduioşătoare a lui Tito, un băieţel care încearcă să salveze lumea de o misterioasă epidemie de frică.

Competiţia internaţională de scurtmetraj, cea care decide câştigătorul Trofeului Anim'est 2018, cuprinde 42 de animaţii scurte din cele peste 1.200 înscrise.

Câteva dintre titlurile acestei secţiuni sunt Ce Magnifique Gâteau! / This Magnificent Cake!, scurtmetrajul belgian în regia lui Marc James Roels şi Emma De Swaef, câştigătorii Trofeului Anim'est în 2012 (cu Oh Willy... ), III, regizat de Marta Pajek, selectat anul acesta în competiţia de scurtmetraj de la Cannes, Le Chat qui pleure / The Cat's Regret, o producţie a celebrului studio francez Folimage, în regia lui Alain Gagnol şi Jean-Loup Felicioli, sau Love He Said, scurtmetrajul francez în regia lui Inès Sedan, adaptat după un poem al lui Henry Charles Bukowski.

În competiţia de scurtmetraj internaţional se regăseşte şi un film de animaţie românesc - Telefonul, în regia Ancăi Damian, cea care deţine în palmares marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Annecy pentru lungmetrajul Crulic - Drumul spre dincolo, alături de alte premii şi nominalizări la festivaluri internaţionale.


Secţiunea de scurtmetraj studenţesc adună 41 dintre cele mai speciale, nonconformiste şi personale poveşti, ieşite recent din băncile celor mai mari şcoli de animaţie din lume, precum Film Academy Baden-Württemberg, The Animation Workshop Danemarca, Gobelins Franţa, The Royal College of Art Londra sau Supinfocom Franţa.

Câştigătorul Trofeului Anim'est, precum şi premiile secţiunii de scurtmetraj studenţesc, vor fi decise de un juriu format din Thomas Renoldner, din Austria - artist vizual, regizor, producător şi curatorul unor programe de animaţie austriacă la festivaluri importante de profil ca Hiroshima, Zagreb, Cinanima, Anifest sau Balkanima, Vessela Dantcheva, din Bulgaria, regizor de animaţie şi co-fondatoarea companiei de producţie Compote Collective, şi Joris Clerté, din Franţa, artist vizual, muzician, producător şi regizor de animaţie, cunoscut în special pentru scurtmetrajul La nuit américaine d'Angélique, nominalizat la premiul César pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2013.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat. Biletele vor putea fi achiziţionate în curând pe site-ul www.eventbook.ro şi vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie şi Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.

Anim'est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câştigătorul Trofeului Anim'est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, votată de membrii Academiei Americane de Film®.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, partener EMILE Awards - Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animaţie, este organizat de Asociaţia Este'n'est şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român.

Parteneri instituţionali: Centrul CINETic, UNATC I. L. Caragiale, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Centrul Ceh, Institutul Maghiar din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez.

Parteneri: Groupama Asigurări, AVIS Rent a Car, Point, Expirat

Parteneri media: Radio Guerilla, AaRC.ro, Blitz TV, Igloo/Banchiza Urbană, Proanimatie.ro, Sub25, Dissolved Magazine, The Institute, Vice, Ziarul Metropolis, AGERPRES, IQads & SMARK.


Descarcă programul anim'est, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus