septembrie 2018
Festivalul de film de animaţie anim'est, 2018
În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est dedică o secţiune specială din programul său celui mai entuziast şi fidel public de animaţie. Minimest îi aşteaptă şi de data aceasta pe cei mici în cinema, în cele două weekenduri ale festivalului, între 28 - 30 septembrie 2018 şi 5 - 7 octombrie 2018, când vor fi proiectate cele mai frumoase filme de animaţie recente dedicate lor. În plus, copiii vor avea ocazia să devină ei înşişi mici animatori în cadrul unor ateliere creative, sub îndrumarea unor specialişti ai industriei.

Pe 28 septembrie 2018, la start de festival, Cinema Elvire Popesco le dă întâlnire celor mici cu celebrul Profesor Balthazar, personajul central al unuia dintre cele mai populare seriale animate produse în Croaţia, lansate în urmă cu 50 de ani. Serialul, care a devenit un adevărat fenomen cultural, prezintă metodele inventive prin care savantul Balthazar are grijă de oraşul care îi poartă numele. Un apărător al binelui, un ecologist şi un promotor al toleranţei, al păcii şi al iubirii, Profesorul Bathazar reuşeşte să construiască în permanenţă o lume mai bună pentru el şi pentru ceilalţi, bazându-se pe două atuuri: cunoaşterea şi imaginaţia. Cele două calupuri de episoade, fiecare cu o durată de 60 de minute, vor fi proiectate de la 12.00 şi de la 14.00.


Weekendul continuă cu scurtmetrajele din competiţia Minimest - 3 calupuri de animaţii care vor fi proiectate pe rând la Cinema Elvire Popesco sâmbătă, 29 septembrie 2018, de la 10.00, şi duminică, 30 septembrie 2018 de la 10.00 şi 12.00.

Cele 21 de scurtmetraje selectate dintr-un total de peste 1.200 înscrise se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 12 ani, abordând o serie de teme precum prietenia, grija faţă de natură, toleranţa, curiozitatea şi curajul. Un juriu format tot din copii va alege câştigătorul acestei secţiuni în care se regăsesc adaptări ale unor poveşti clasice, precum La Tortue d'or, o producţie a celebrului studio de animaţie francez Les Films du Nord, ale unor cărţi celebre, precum The Highway Rat, cea mai recentă animaţie realizată după cărţile scrise de Julia Donaldson şi ilustrate de Axel Scheffler, faimoşi pentru simpaticul Gruffalo, precum şi lansările recente ale unor autori cunoscuţi, precum A Little Light, în regia lui Vladislav Bayramgulov, care din 2011 este regizorul celebrului serial animat Maşa şi Ursul.

Primele zile de Anim'est bifează şi proiecţia celui mai recent lungmetraj al fraţilor Christoph si Wolfgang Lauenstein, care deţin în palmares Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie (Balance, 1989). Marnie's World / Lumea lui Marnie, o adaptare delicioasă după celebrul basm al Fraţilor Grimm "Muzicanţii din Bremen", îi poartă pe cei mici pe urmele aventurilor a patru prieteni improbabili şi haioşi, care învaţă împreună ce înseamnă curajul, devotamentul şi visarea. Lungmetrajul va fi proiectat la Cinema Elvire Popesco sâmbătă, 29 septembrie 2018, de la 12.00 şi duminică, 30 septembrie 2018, în cadrul unei proiecţii caritabile ce va avea loc de la 18.00.


În al doilea weekend de festival, Anim'est revizitează noi personaje de animaţie celebre în lumea întreagă - de data aceasta e vorba despre hiper-îndrăgiţii Ştrumfi (les schtroumpfs, aşa cum li se zice în franceză), aduşi la viaţă în urmă cu exact 60 de ani de ilustratorul belgian Pierre Culliford, mai cunoscut sub pseudonimul Peyo. Micile creaturi albastre strecurate în seria sa Johan şi Peewit aveau să cucerească globul în anii '80, datorită serialului de televiziune animat produs de studiourile Hanna-Barbera. Cu sprijinul Delegaţiei Valonia-Bruxelles, Anim'est îi sărbătoreşte pe ştrumfi cu o selecţie de şase scurtmetraje proiectate sâmbătă, 6 octombrie 2018, de la 10.00, la Cinema Elvire Popesco. Şi, dacă filmele nu sunt de ajuns, fanii de toate vârstele se vor putea bucura şi de o expoziţie interactivă, avându-i în centru pe aceiaşi ştrumfi faimoşi.


Şi alte lungmetraje de animaţie, proiectate în afara secţiunii Minimest, îi aşteaptă în cinema pe copiii cu vârsta de peste 6 ani: superbele The Secret of Kells (2009) şi Song of the Sea (2014), produse de unul dintre cele mai îndrăgite studiouri de animaţie din lume, Cartoon Saloon, ambele nominalizate la Oscar, sau Tito and the Birds - lungmetrajul selectat în competiţia internaţională la Anim'est, care a avut premiera la Annecy, în vara 2018.
Toate proiecţiile din cadrul Minimest vor fi proiectate în reluare, în cele două weekenduri ale festivalului, la Cinema Elvire Popesco şi la Cinemateca Eforie.

În buna tradiţie a festivalului, celor mai curioşi dintre prichindei li se va da încă o dată ocazia să participe la o serie de ateliere de animaţie, în care poveştile pe care şi le imaginează vor prinde formă chiar în mâinile lor. De luni până vineri, 1 - 5 octombrie 2018, între orele 15.00 - 18.00, la Centrul CINETic, copiii cu vârste între 8 - 12 ani sunt invitaţi să participe la atelierul de animaţie stop-motion cu Ion Aramă, regizor, ilustrator şi animator. Copiii vor lucra cu hârtie decupată şi plastilină pentru a-şi crea propriile personaje şi naraţiuni. Pentru înscriere este nevoie de un e-mail către [email protected]. Deadline înscrieri: 30 septembrie 2018. În plus, cei mici vor avea parte şi de o serie de demonstraţii live de animaţie cu Ion Aramă şi Radu C. Pop, artist vizual şi animator, în fiecare weekend al festivalului, înainte de proiecţiile Minimest de la Cinema Elvire Popesco.

Centrul CINETic este şi gazda unui atelier de animaţie stop-motion pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, al cărui coordonator este Radu C. Pop. Atelierul se va desfăşura trei zile la rând, în perioada 1 - 3 octombrie 2018, între orele 15.00 - 18.00. Pentru înscriere, cei interesaţi sunt rugaţi să trimită câteva rânduri în care să îşi motiveze dorinţa de participare la atelier la adresa de e-mail [email protected]. Deadline înscrieri: 30 septembrie 2018.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat.

Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 5 lei, vor putea fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi vor fi disponibile şi în cinema în timpul festivalului. Pentru grupurile organizate prin şcoli se asigură gratuitate atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice însoţitoare, la orice proiecţie Minimest, cu rezervare prealabilă la adresa de email [email protected].

Pentru grupurile de minimum 5 copii însoţite de un adult, la proiecţiile Minimest de sâmbătă şi duminică accesul va fi gratuit pentru copii. Grupurile de minimum 10 copii însoţite de un adult, la proiecţiile Minimest de sâmbătă şi duminică, vor fi considerate grupuri organizate dacă rezervarea este făcută în prealabil la adresa menţionată mai sus. În acest caz, accesul este gratuit şi pentru adultul însoţitor. Accesul la proiecţiile de luni-vineri, de până în ora 16.30, va fi gratuit (pe baza legitimaţiei) pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari pe baza talonului sau a carnetului de elev/student vizat la zi.

Informaţii complete despre filmele proiectate în cadrul Minimest şi activităţile dedicate copiilor se regăsesc pe site-ul festivalului, la secţiunea Minimest: https://www.animest.ro/minimest-2018-lungmetraj.aspx

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, partener EMILE Awards - Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animaţie, este organizat de Asociaţia Este'n'est şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român.

Parteneri instituţionali: Centrul CINETic, UNATC I.L. Caragiale, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Centrul Ceh, Institutul Maghiar din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez.
Parteneri: Groupama Asigurări, Old Mout, AVIS Rent a Car, Framebreed, Point Hub, Expirat
Parteneri media: Radio Guerilla, Blitz TV, Vice România, Radio România Cultural, Sub25, The Institute, AaRC.ro, Igloo/Banchiza Urbană, IQads & SMARK, Proanimatie.ro, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Dissolved Magazine
Parteneri Minimest: BRITA, Editura Arthur, Crestem oameni
Parteneri media Minimest: Itsy Bitsy, GoKid.ro, Superpisi.ro, Ralucauluiteanu.ro, Moderndads. ro.
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul anim'est, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus