septembrie 2018
Festivalul de film de animaţie anim'est, 2018
A treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, al cărei start se dă vineri, 28 septembrie 2018, este dedicată animaţiei experimentale şi de avangardă. Abordarea neconvenţională a naraţiunii şi a aspectelor vizuale s-a potrivit dintotdeauna animaţiei, un tip de cinema prietenos cu explorarea ideilor şi a posibilităţilor. De-a lungul anilor, noi medii şi tehnologii au ajutat cineaştii să creeze fără să respecte un regim strict sau o structură, producând artă ce ridică întrebări.

60 de filme gata să exploreze aceste posibilităţi noi, grupate cronologic astfel încât să evidenţieze evoluţia creativităţii - de la pionieri ai genului la producţii contemporane - sunt incluse într-o retrospectivă a filmului de animaţie de avangardă şi experimental care va putea fi văzută la Anim'est în 2018.

"Printre numele pe care o să le (re)descoperiţi se află Viking Eggeling, Hans Richter şi Marcel Duchamp, de la producţii create în vremuri când conceptul de film de animaţie era încă în faşă, până la cele mai noi filme non-narative. Unele aparţin unor curente, iar altele sunt imposibil de integrat într-o categorie. Muzica joacă un rol important în cele mai multe, iar lumina este esenţială, indiferent de anul producţiei. Gradul lor de accesibilitate variază foarte tare: unele par profund inaccesibile, iar altele par făcute pentru publicul foarte tânăr. Dar fiecare film este unic şi arată că imaginaţia nu are limite. Exact ca animaţia!" spune Mihai Mitrică, directorul Anim'est.

Retrospectiva include şi lungmetrajul de animaţie abstract North of Blue, regizat de Joanna Priestley, un omagiu adus misterioaselor peisaje îngheţate ale nordului extrem. Filmul de animaţie nominalizat la Premiul Cristal la Annecy în vara lui 2018 se inspiră din peisajul natural şi oferă un multivers dens de imagini şi puncte focale ce explorează tensiunea dintre două modele dimensionale care sunt simultan familiare şi necunoscute. Convenţiile sunt deconstruite, ceea ce duce la crearea de forme ce invită la o senzaţie de conexiune şi istorie comună, în timp ce scenele evoluează de la explozii ritmice la superbe structuri hipnotizante.

O nouă selecţie de scurtmetraje relevante pentru tema ediţiei de anul acesta vine din Austria, ţara invitată la Anim'est cu sprijinul Forumului Cultural Austriac din Bucureşti. Publicul va avea ocazia să vadă câteva dintre cele mai bune filme de animaţie austriece realizate între 2011 - 2017, desprinse din programul popularului festival Două zile de animaţie din Viena.


Thomas Renolder, selecţioner al festivalului, regizor, producător şi artist vizual, a pregătit pentru Anim'est două programe de scurtmetraje: De la abstract la lumea reală, o selecţie care explorează istoria puternică şi rolul filmului experimental din Austria, precum şi diferenţele majore dintre animaţia experimentală de astăzi şi abordările clasice din trecut, şi Naraţiune & Muzică, o selecţie de filme de animaţie şi videoclipuri muzicale care se adresează atât amatorilor de experimente vizual-narative, cât şi iubitorilor de animaţie clasică.

Cu ajutorul Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, Anim'est prezintă şi o selecţie a celor mai bune scurtmetraje de la ediţia din 2017 a festivalului Ars Electronica, din Linz - cel mai important eveniment al lumii artei digitale, cu un bogat program de concerte, conferinţe şi expoziţii, un spaţiu de afirmare a creativităţii şi inovaţiei şi un teren de joacă pentru următoarea generaţie.

În plus, pe toată durata festivalului, Point va fi gazda expoziţiei BD EXPERIMENTAL, care va include lucrările a doi artişti autohtoni care la un moment dat au experimentat dincolo de graniţele benzii desenate. Marian Mirescu, un cunoscut autor BD şi editor/promotor, a conceput şi a reunit aceste planşe în albumul Aberration, la începutul anilor '90, "sub impresia puternică lăsată de revoluţie. Fără pre-concepţii, deodată! Fără scenariu, fără pre-meditări, din prima! Vis de schimbare, aberaţie de libertate!" - aşa cum scria în prefaţa albumului. Alexandru Ciubotariu, cunoscut ca Pisica Pătrată, unul dintre cei mai activi artişti vizuali români şi fondatorul proiectului Muzeul Benzii Desenate, a conceput aceste planşe în jurul anilor 2000, eliberat de preconcepţia că banda desenată este doar pentru copii. Multe au fost realizate chiar în cadrul academic, unde se putea experimenta atât stilistic, cât şi tehnic. O parte au fost reunite în albumul La solitude de la décomposition (editura Popa'S Art Timişoara 1998).

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat. Biletele şi Festival Pass-urile pot fi achiziţionale online, pe Eventbook.ro, şi vor fi disponibile şi în cinema. Programul complet al ediţiei din acest an este disponibil pe site-ul Anim'est.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, partener EMILE Awards - Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animaţie, este organizat de Asociaţia Este'n'est şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român.
Parteneri instituţionali: Centrul CINETic, UNATC I. L. Caragiale, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Centrul Ceh, Institutul Maghiar din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez.
Parteneri: Groupama Asigurări, Old Mout, AVIS Rent a Car, Framebreed, Point Hub, Expirat
Parteneri media: Radio Guerilla, Blitz TV, Vice România, Radio România Cultural, Sub25, The Institute, AaRC.ro, Igloo/Banchiza Urbană, IQads & SMARK, Proanimatie.ro, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Dissolved Magazine, Munteanu
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul anim'est, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus