septembrie 2018
Festivalul de film de animaţie anim'est, 2018
A treisprezecea ediţie a Festivalului Anim'est - the experimental edition - pregăteşte, toamna aceasta, o nouă serie de proiecţii şi experimente muzical-vizuale nocturne, unice în peisajul festivalier autohton.

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, de la 23.00, tot ce are animaţia mai straniu şi avangardist, mai psihedelic şi nonconformist de oferit se vede la Cinemateca Eforie, în cadrul celei de-a şaptea ediţii Trippy Animation Night. Curatorul şi gazda nopţii de animaţii bizare, olandezul Michael Helmerhorst, revine şi anul acesta la Anim'est cu o selecţie de scurtmetraje, videoclipuri şi fragmente de animaţie care împing limitele genului mult în afara tiparelor. Programul este destinat exclusiv publicului cu vârsta de peste 18 ani, dispus să părăsească zona de confort timp de mai bine de două ore.


Miercuri, 3 octombrie 2018, de la 20.00, gazda festivalului devine Expirat, unde are loc Romanian ReAnimation Night - petrecerea care celebrează competiţia de scurtmetraj românesc din cadrul Anim'est. Noaptea debutează cu Warm-up Music Videos, un best-of al videoclipurilor animate proiectate la ediţiile precedente ale festivalului, şi continuă cu un live act DIOSA, un proiect unic în peisajul autohton, iniţiat de compozitoarea şi dirijoarea Simona Strungaru. E vorba despre un concept muzical complex, care îmbină muzica clasică prin elemente de orchestraţie complexă cu procedee componistice specifice diverselor perioade din istoria muzicii şi elemente de muzică electronică actuală. Programul serii e completat de DJOI Dj Set - un proiect special pus la cale de echipa festivalului.


Expirat este şi gazda uneia dintre cele mai îndrăgite nopţi din agenda festivalului, Animusic Night, care va avea loc joi, 4 octombrie 2018, de la 20.00. 34 de titluri internaţionale concurează pentru câştigarea Premiului pentru Cel mai Bun Videoclip, anul acesta, o selecţie în care se regăsesc lansările recente ale unor trupe şi artişti consacraţi, precum Keith Richards, Rone, Flying Lotus, Dominique A, Mastodon sau Sparks, precum şi două videoclipuri muzicale autohtone, ale artiştilor Danaga (proiectul muzical al lui Daniel Aga), şi Tony Baboon (proiectul solo al lui Adrian Cârciova).


Juriul acestei secţiuni este format din Adrian Despot, fondatorul şi frontmanul uneia din cele mai populare trupe rock din România, Viţa de Vie, cu o activitate de peste două decenii, Paul Mureşan, artist, regizor, animator şi ilustrator, cunoscut este pentru scurtmetrajele sale animate Pui de somn (2014), care a primit trofeul pentru Cel mai bun film românesc la Anim'est 2014, şi Mamă, tată, am să vă spun ceva (2016), şi George Stanca, cunoscut şi sub numele NotSoCommonDJ, om de radio, organizator de evenimente, pasionat de muzică electronică şi promotor al acesteia, cu mai mult de zece ani de experienţă în domeniu.


Proiecţiile videoclipurilor înscrise în competiţie vor fi urmate de un live acoustic Adrian Despot şi de concertul celor de la DayDay, unul dintre cele mai noi proiecte indie rock ale scenei bucureştene, o trupă a cărei muzică duce cu gândul la plaiuri vestice, la drum lung şi la nopţi leneşe, care aproape înghit zilele scurte. Schimbarea de ritm vine de la George Stanca, un alt membru al juriului care urcă pe scenă, de data aceasta la pupitrul DJ-ului.


Al doilea weekend al festivalului aduce un alt eveniment consacrat din agenda Anim'est - Creepy Animation Night, aflat la a 10-a ediţie, un maraton de animaţii horror şi terifiante, adresate exclusiv categoriei de vârstă 18+. Startul animaţiilor "de coşmar" se dă vineri, pe 5 octombrie 2018, la 23.59, la Cinemateca Eforie şi la Cinema Elvire Popesco.


Publicul prezent la Cinemateca Eforie va asista şi la primul performance OrkiPP - un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată) alături de shoegazerii de la Orkid. Pornind de la senzaţii, idei şi imagini comune, Vlad Ilicevici, Radu Pop, George Frătica şi Alexandru vor improviza în sincron, timp de 40 de minute. Blues-ul post-traumatic al celor de la Orkid se va transforma într-un dirge instrumental, cu drone şi texturi complexe de chitară, cu explozii instrumentale care duc înspre post-metal. Simbolurile animate care formează universul vizual al formaţiei vor fi backgroundul live-drawingului lui Alexandru, într-un concept care are la bază alternanţa dintre simetrie şi haos.

Biletele la evenimentele speciale din cadrul Anim'est vor putea fi achiziţonate în curând online, pe www.eventbook.ro. Festival Pass-urile, care asigură accesul la toate proiecţiile şi evenimentele din cadrul festivalului, au fost puse deja în vânzare pe Eventbook.ro. Preţul unui Festival Pass este de 150 lei.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat.
Anim'est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câştigătorul Trofeului Anim'est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, votată de membrii Academiei Americane de Film®.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, partener EMILE Awards - Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animaţie, este organizat de Asociaţia Este'n'est şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român.
Parteneri instituţionali: Centrul CINETic, UNATC I.L. Caragiale, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Centrul Ceh, Institutul Maghiar din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez.
Parteneri: Groupama Asigurări, Old Mout, AVIS Rent a Car, Shorts TV, Framebreed, Point Hub, Expirat
Parteneri media: Radio Guerilla, Blitz TV, Vice România, Radio România Cultural, Sub25, The Institute, AaRC.ro, Igloo/Banchiza Urbană, IQads & SMARK, Proanimatie.ro, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Dissolved Magazine, Decât o Revistă.
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul anim'est, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus