Pe 11 septembrie 2001 întreaga lume privea înmărmurită cum turnurile World Trade Center din New York se prăbuşeau în urma unui până atunci inimaginabil atac terorist. E prea puţin să spunem că de atunci lumea nu mai e la fel, dar adevărul este că un echilibru şi aşa fragil, atins după decenii de războaie şi confruntări "reci", a fost distrus în acea zi din momentul în care avioanele teroriste şi-au atins ţinta. Aproape două decenii mai târziu, o mare parte din lume e cuprinsă de temeri şi de nelinişte, numărul protestelor de stradă a crescut, iar extremismul câştigă teren de ambele părţi ale Oceanului. Unde am ajuns astăzi şi cum influenţează această nelinişte globală societatea şi teatrul românesc - discutăm în cel de al doilea episod al Podcastului Scena.ro, ai cărui invitaţi sunt poate cel mai iubit actor din România, Victor Rebengiuc, cunoscut suporter al cauzelor bune şi al oamenilor care încearcă să schimbe România, şi regizorul, profesorul şi scriitorul Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.
Victor Rebengiuc a cunoscut atmosfera interbelică, în care a crescut şi s-a format, pe cea din comunism, în care a profesat în prima parte a carierei, şi a traversat apoi anii tranziţiei, ca actor, rector al Academiei de Teatru şi Film Bucureşti, director al Teatrului Bulandra şi persoană publică, având experienţa mai multor regimuri politice şi sociale. Unul dintre cei mai premiaţi regizori români, Mihai Măniuţiu este şi unul dintre puţinii artişti români care lucrează nu doar în România, ci şi în Statele Unite ale Americii, ca profesor invitat al University of California, Irvine, ceea ce îi oferă o perspectivă globală.
Tema de discuţie propusă celor doi invitaţi este Pericolul totalitarismului, iar noul episod este disponibil pe website-ul www.revistascena.ro, în contul de soundcloud al revistei - https://soundcloud.com/revistascenaro, dar şi pe www.eteatru.ro.
Podcastul Scena.ro este iniţiat de criticul de teatru Cristina Modreanu, redactoarea şefă a revistei Scena.ro, care şi moderează discuţiile alături de Oana Cristea-Grigorescu, producătoare radio şi este produs de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului şi Teatrul Naţional Radiofonic, în cadrul proiectului Arhiva Scena.ro - resurse culturale disponibile online, finanţat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.