septembrie 2018
Revista Scena.ro
Peste numai câteva zile se organizează în România un referendum care desparte în două tabere adverse opinia publică şi distrage atenţia de la problemele reale cu care societatea se confruntă. Cu această ocazie iese la suprafaţă un discurs al urii faţă de cei "altfel", discurs greu de contracarat chiar şi de către cei mai liberali dintre artişti. Putem totuşi să discutăm despre reprezentarea pe scenă a marginalilor şi a minorităţilor etnice, rasiale sau de gen şi e cu atât mai necesar acum să o facem.

Aşadar, cât de reprezentate sunt în teatrul de azi minorităţile din societatea românească? O companie independentă de teatru rom, care tocmai a început un nou turneu sub titlul Teatrul Rom nu e nomad!, un nou spectacol de Radu Afrim despre o familie romă din Sfântu Gheorghe, o campanie naţională pentru înfiinţarea unui Teatru Naţional Rom, o piesă despre Mihai Viteazul scrisă de cel mai jucat dramaturg român de limbă maghiară în anul Centenarului - cu o decadă în urmă toate acestea ar fi părut poate subiecte science fiction.

Despre dinamica marginali-mainstream în teatrul românesc discutăm în noul episod al Podcastului Scena.ro disponibil pe website-ul revistascena.ro, în contul de soundcloud al revistei - soundcloud.com/revistascenaro dar şi pe eteatru.ro.


Podcastul Scena.ro este iniţiat de criticul de teatru Cristina Modreanu, redactoarea şefă a revistei Scena.ro, care şi moderează discuţiile alături de Oana Cristea-Grigorescu, producătoare radio şi este produs de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului şi Teatrul Naţional Radiofonic, în cadrul proiectului Arhiva Scena.ro-resurse culturale disponibile online, finanţat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus