septembrie 2018
Festivalul de film de animaţie anim'est, 2018
Unul dintre cele mai anticipate lungmetraje de animaţie ale anului, Isle of dogs, în regia îndrăgitului regizor şi scenarist american Wes Anderson, va fi proiectat la Anim'est, toamna aceasta, în prezenţa key animator-ului Marjolaine Parot.

Specialistă în animaţie stop motion, cu o experienţă de aproape două decenii în industrie, Marjolaine Parot a lucrat pe platourile unor superproducţii de animaţie internaţionale, ca Frankenweenie (Tim Burton) sau Ma vie de Courgette / My Life as a Zucchini (Claude Barras). La Bucureşti, Marjolaine va prezenta un making-of al filmului Isle of dogs - o privire în culisele universului creat de Wes Anderson, cu accent pe rolul animatorilor stop motion şi pe multiplele faţete ale acestei meserii.

Lungmetrajul de animaţie care împrumută vocile unor actori celebri, ca Edward Norton, Bill Murray, Greta Gerwig, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Frances McDormand sau Scarlett Johansson, spune povestea unor câini exilaţi pe o insulă japoneză fictivă, în urma răspândirii unei gripe canine. Pe urmele lor porneşte Atari, fiul primarului oraşului care i-a alungat, în căutarea iubitului său câine, Spots. Wes Anderson, regizorul nominalizat la Oscar în 2010 pentru un alt lungmetraj de animaţie, Fantastic Mr. Fox, a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin în 2018.


Studioul de animaţie invitat la Anim'est 2018 este Cartoon Saloon, din Irlanda, unul dintre cele mai iubite şi premiate studiouri de animaţie din lume, cu multiple nominalizări la Oscar şi premii câştigate la cele mai importante festivaluri ale industriei. Publicul prezent la festival va avea ocazia să vadă lungmetrajele-hit The Secret of Kells (2009) şi Song of the Sea (2014), şi în premieră în România, cel mai nou lungmetraj al studioului, The Breadwinner, în regia lui Nora Twomey, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat în 2018. Bazat pe romanul premiat al scriitoarei Deborah Ellis, The Breadwinner urmăreşte povestea extraordinară a Parvanei, o fată afgană de unsprezece ani născută într-o lume de conflict şi opresiune în continuă schimbare, în Kabulul controlat de talibani.


Ţara invitată la cea de-a treisprezecea ediţie Anim'est este Austria, o ţară cu o tradiţie puternică în animaţia experimentală, prezentă în agenda festivalului cu sprijinul Forumului Cultural Austriac. Anim'est va arăta o selecţie a celor mai bune filme de animaţie austriece realizate între 2011 - 2017, desprinsă din programul popularului festival Două zile de animaţie din Viena, un festival mai mult decât deschis pentru toate posibilităţile pe care le poate oferi animaţia. Narativ şi experimental, figurativ şi abstract, analog şi digital, şi pe lângă ele toate filmele hibride realizate de amatori, studenţi, artişti independenţi şi studiouri comerciale vor figura în selecţie.

Alte două programe pregătite de Thomas Renoldner, selecţioner al festivalului Două zile de animaţie şi membru al juriului Anim'est, în 2018, vor face parte din agenda acestei ediţii: Animaţie experimentală - De la abstract la lumea reală, o selecţie care explorează istoria puternică şi rolul filmului experimental din Austria, şi Naraţiune & Muzică, o selecţie de filme de animaţie şi videoclipuri muzicale pe gustul amatorilor de experimente vizual-narative şi al iubitorilor de animaţie clasică deopotrivă.

Invitat la ediţia Anim'est de anul acesta este şi Anifilm, Festivalul Internaţional de Animaţie din Třeboň, al cărui director artistic, Pavel Horáček, va prezenta pubicului un program de animaţie cehă contemporană. Selecţia cuprinde cele mai bune filme realizate de studenţi, ale căror numitori comuni sunt curajul abordării vizuale şi povestea originală. Din Cehia este şi şcoala invitată anul acesta, Şcoala de Film şi Televiziune a Academiei de Arte din Praga (Famu), care vine, de asemenea, cu o selecţie a celor mai bune filme studenţeşti din ultimii ani. Fondată în 1947 şi construită de unii dintre cei mai faimoşi cineaşti cehoslovaci de la momentul respectiv, FAMU este una dintre cele mai longevive şcoli de cinema din Europa.

Alte lungmetraje proiectate în afara competiţiei, de neratat la această ediţie, sunt:

Another Day of Life, proiectat în deschiderea festivalului, o producţie a multipremiatului studio polonez Platige Image, coregizată de spaniolul Raúl de la Fuente şi polonezul Damian Nenow; o adaptare după cartea cu acelaşi nume, scrisă de jurnalistul polonez Ryszard Kapuściński, animaţia redă experienţele reale, captivante şi tulburătoare ale lui Kapuściński în timpul Războiului Civil Angolez.

Virus Tropical, lungmetrajul columbian în regia lui Santiago Caicedo, o animaţie 2D alb-negru adaptată după romanul grafic cu acelaşi nume al creatoarei de benzi desenate Power Paola; filmul care are la bază o poveste despre maturizare şi feminitate, spusă cu delicateţe şi cu auto-ironie, deţine în palmares nominalizări la premiul Cristal, la Annecy, şi la Ursul de Cristal, la Berlin, precum şi Premiul Audienţei la SXSW.

Mutafukaz, lungmetrajul de animaţie adaptat după cele mai populare benzi desenate ale Franţei în secolului al XXI-lea, realizate de Guillaume Renard álias Run. Coregizat de Run şi de japonezul Shôjirô Nishimi, o coproducţie a studiourilor Ankama şi STUDIO4℃, acest thriller violent şi sângeros are în centru povestea lui Angelino, unul din miile de rataţi care pierd vremea în Dark Meat City, un periculos megalopolis din însorita Californie.

Marnie's World, o delicioasă animaţie pe placul celor mici, adaptată după celebrul basm al Fraţilor Grimm, Muzicanţii din Bremen - o poveste despre prietenie, visare şi curaj. Regizorii lungmetrajului animat sunt Christoph Lauenstein şi Wolfgang Lauenstein, care deţin în palmares un Premiu Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie (Balance, 1989).

Festival Pass-urile, care asigură accesul la toate proiecţiile şi evenimentele din cadrul festivalului, au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro. Preţul unui Festival Pass este de 150 lei. În perioada următoare vor fi disponibile online şi biletele la proiecţiile individuale şi la evenimentele speciale din cadrul festivalului.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat.
Anim'est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câştigătorul Trofeului Anim'est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, votată de membrii Academiei Americane de Film®.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, partener EMILE Awards - Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animaţie, este organizat de Asociaţia Este'n'est şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român.
Parteneri instituţionali: Centrul CINETic, UNATC I. L. Caragiale, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Centrul Ceh, Institutul Maghiar din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez.
Parteneri: Groupama Asigurări, AVIS Rent a Car, Point, Expirat
Parteneri media: Radio Guerilla, AaRC.ro, Blitz TV, Igloo-Banchiza Urbană, Proanimatie.ro, Sub25, Dissolved Magazine, The Institute, Vice, Ziarul Metropolis, AGERPRES, IQads & SMARK
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul anim'est, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus