septembrie 2018
Festivalul Naţional de Teatru, 2018
Trei evenimente expoziţionale majore vor însoţi cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, în ultima decadă a lunii octombrie 2018.

Deschiderea oficială a Festivalului va coincide cu vernisajul expoziţiei de fotografie care va reuni opere ale unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi ai timpului: Brigitte Lacombe.
De origine franceză, trăind astăzi la New York, dar lucrând în toată lumea, Brigitte Lacombe este o personalitate ce şi-a pus amprenta de neconfundat asupra universului fotografic contemporan.


Ediţia a 28-a a Festivalului Naţional de Teatru - FNT (2018) are privilegiul de a organiza o expoziţie-eveniment, în prezenţa artistei la Bucureşti: "Lacombe: Theater / Cinema", expusă în cadrul uneia dintre spaţiile noi ale festivalului - HUB-ul FNT, găzduit de Hanul Gabroveni. Cele trei teme pe care le va acoperi expoziţia - teatru / film / portrete - vor cuprinde un set de fotografii reprezentative din portofoliul artistei, creionând o expoziţie unică în peisajul cultural al Capitalei. Expoziţia-eveniment va include un vernisaj şi o întâlnire cu publicul şi cu diferiţi artişti fotografi români sub denumirea "În dialog cu Brigitte Lacombe".

"4o de imagini supradimensionate, copleşitoare prin simplitatea atitudinii şi gestului, prin contrastul de alb negru, desăvârşit, sau prin plaja curajoasă de culoare. Imagini de teatru, fotografii de pe platourile de filmare şi portrete ale celor mai mari actori din lume. În spatele simplităţii, atinse de austeritate pe alocuri, stau pasiunea şi harul unui fotograf de geniu, care a înţeles că în spatele lumii frământate şi strălucitoare a actorului stau singurătatea, introspecţia, concentrarea şi aripa inspiraţiei. O sărbătoare vizuală oferită cu generozitate de Festivalul Naţional de Teatru." - Irina Tapalagă

Vernisajul expoziţiei "Lacombe: Theater / Cinema" va avea loc vineri, 19 octombrie 2018, de la ora 18:00, în Sala Imagine a HUB-ului FNT, iar întâlnirea pe care renumita artistă o va avea cu publicul şi cu artiştii fotografi români - "În dialog cu Brigitte Lacombe" - se va desfăşura sâmbătă, 20 octombrie 2018, de la ora 16:00, în spaţiul expoziţiei care va fi deschisă publicului pe toată durata Festivalului.

Un alt eveniment expoziţional de excepţie din FNT 2018 îl va constitui instalaţia de fotografie organizată în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti, dedicată scenografei Lia Manţoc. "Flashback" este titlul expoziţiei pe care publicul este invitat să o viziteze în timpul celor zece zile de Festival. Traseul propus de impresiile adunate în timp de marea artistă pe hârtie fotografică va releva noi valenţe ale unui spirit neobosit, care surprinde viaţa cu un ochi mereu proaspăt, în cele mai neaşteptate ipostaze.

"Animată de eul creator năvalnic, Lia Manţoc este o personalitate uriaşă, un artist cu o forţă rară, care şi-a construit o carieră de mare întindere într-o acceptare totală a condiţiei de artist rebel şi smerit, totodată. Universul scenografei Lia Manţoc este plin de imagini, de sensul pe care cuvântul îl dă formei, costumului, machiajului pe scenă. Orice costum al Liei Manţoc, de pildă, este însoţit de personajul care l-a purtat - mari actori ai teatrului românesc, de rostire, de tăceri. Lia Manţoc este unul dintre numele consistente, de calibru al Teatrului românesc. Şi nu numai.
"Flashback" este o sumă de imagini puternice şi manipulatoare. O poftire într-un univers incitant, într-un carusel delirant, în care realitatea şi ficţiunea şi-au pierdut de mult marginile. "Flashback" este o întoarcere, o privire înapoi, dirijată de artista Lia Manţoc. Vedem ce ni se permite, simţim ceea ce libertatea interioară ne îngăduie." - Marina Constantinescu

Vernisajul expoziţiei "Flashback" va avea loc duminică, 21 octombrie 2018, de la ora 17:30, la Sala Mică - foaier a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti.

Festivalul Naţional de Teatru omagiază şi în 2018 unul din marile nume ale teatrului românesc, dedicând cea de-a 28-a ediţie distinsei regizoare Cătălina Buzoianu. Vor fi evenimente speciale consacrate acestui artist unic, în special în cea de-a patra zi a Festivalului - 23 octombrie 2018, iar foaierul principal al HUB-ului FNT amplasat în incinta Hanului Gabroveni va purta numele cunoscutei regizoare. Acest spaţiu va găzdui pe întreagă durata a FNT o expoziţie-ambient realizată din fotografii-portret ce aparţin doamnei Cătălina Buzoianu.

"(...) Exista acolo, pe scenă, în spectacolele Cătălinei Buzoianu o forţă teribilă, obsedantă. Şi o fascinaţie a ei care mi se pare că este dublată de forme de ludic regizoral, de evadare din sine, din lumi, evadare care nu se poate face decât prin căutare, aventură, experiment.
Am intuit întotdeauna o atitudine de scriitor în personalitatea acestei regizoare care a ştiut ca nimeni altcineva să croiască scenarii şi adaptări după romane, după texte neteatrale. Şi, poate de aceea, nu m-am mirat prea tare când am descoperit şi vâna scriitorului. Informat, obsedat de cultură, de iubire, de disperarea cu care o caută oriunde, pe scenă, pe ape, prin tot felul de cotloane, prin lumini, prin umbre, prin cultul obiectelor purtătoare de amprentele fiinţelor, marcat de mari întâlniri, de poveşti, de un cuvânt, de o atitudine, cu un formidabil simţ al detaliului, cu o emoţie vibrantă, care ţâşneşte din arta sa continuu, fără nici un fel de ostentaţie
."
Marina Constantinescu - Directorul Festivalului Naţional de Teatru

Vă aşteptăm în Festival!

A 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura la Bucureşti, între 19 şi 29 octombrie 2018 şi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu. Ediţie desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Municipiului Bucureşti
Producători: UNITER - Uniunea Teatrală din România, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti
Partener: Institutul Cultural Român
Sponsor principal: BRD - Groupe Société Générale
Sponsori: Farmexim, MOL România

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus