octombrie 2018
Festivalul Naţional de Teatru, 2018
Între evenimentele speciale organizate în perioada de desfăşurare a Festivalului Naţional de Teatru 2018 se numără şi cele dedicate centenarului Ingmar Bergman, serbat în întreaga Europă.

Pentru a marca 100 de ani de la naşterea celebrului regizor suedez, Festivalul Naţional de Teatru programează în ziua de 25 octombrie 2018 două evenimente speciale: spectacolul de teatru Persona, pus în scenă de Peter Kerek la Teatrul unteatru - inspirat din opera marelui cineast şi un cine-concert cu proiecţie de film mut, reunite sub titlul Bergman.100.


Ingmar Bergman este considerat mai ales ca fiind unul dintre cei mai influenţi regizori de film ai celei de-a doua jumătăţi a secolului XX, însă puţină lume cunoaşte atracţia lui pentru teatru şi cariera sa dedicată scenei. În teatru îşi găseşte refugiul la 19 ani, când îşi abandonează studiile şi fuge de acasă, plecând în turneu cu Tatăl de August Strindberg. Scena îi va oferi în tinereţe posibilitatea de a-şi încerca harul actoricesc, apoi la vârsta de doar 26 de ani va prelua direcţia Teatrului de Stat din Helsingborg, iar mai târziu, în anii maturităţii, Ingmar Bergman va deveni directorul Teatrului Regal de Stat din Stockholm (1963-1967).

Pasiunea sa pentru teatru se poate simţi şi în unul dintre cele mai faimoase filme create de marele cineast: Persona (1966), avându-le ca protagoniste pe actriţele Bibi Andersson şi Liv Ullmann, are teme şi abordări vădit apropiate textului dramatic Cea mai puternică semnat de August Strindberg.
"În Persona (...) am mers atât de departe cât am putut merge." - mărturisea Ingmar Bergman în anii '80, adăugând: "Cu diferite ocazii, am spus că Persona mi-a salvat viaţa şi asta nu este o exagerare. Dacă nu aş fi avut curajul de a face acest film, aş fi fost probabil total devastat. Un lucru semnificativ: pentru prima dată nu mi-a păsat dacă rezultatul va fi sau nu un succes comercial."

Iată de ce iniţiativa regizorului Peter Kerek de a imagina în 2018, la unteatru, o versiune scenică a peliculei Persona, devine cu atât mai incitantă şi poate oferi un necesar moment de meditaţie artistică şi de confluenţă a artelor.
Spectacolul Persona, în interpretarea actriţelor Alina Berzunţeanu şi Emilia Bebu, este realizat cu sprijinul Ambasadei Suediei din Bucureşti / We are basca şi este programat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru joi, 25 octombrie 2018, de la ora 20.00, pe scena teatrului unteatru (str. Sfinţii Apostoli, nr.44).


"Spectacolul nostru Persona nu s-a născut din intenţia de a omagia. Nu ne-am propus să ne lăudăm cu Bergman, să-l arborăm cu mândrie ca pe un drapel pentru că aşa o cere calendarul. Cu toate acestea, ne înscriem cu toată convingerea şi forţa în rândul evenimentelor centenar-bergmaniene, pentru că Bergman trebuie să rămână în centrul atenţiei culturale, oriunde filmul şi teatrul pretind că ar avea ceva de spus. Cred că cea mai puternică moştenire pe care ne-o lasă Bergman este cea legată de fantomatica noastră lume interioară. O lume pe care rareori reuşim s-o formulăm în cuvinte, o lume învăluită în secrete, în care totul devine posibil." (Peter Kerek)

Cel de-al doilea eveniment Bergman.100 din cadrul Festivalului Naţional de Teatru este un Cine-concert care va avea loc în aceeaşi zi dedicată regizorului suedez - 25 octombrie 2018, în sala Cinetic a HUB-ului FNT, începând cu ora 18:00. Este vorba de proiecţia filmului mut Körkarlen / Căruţa Fantomă (Suedia, 1921), creat de un alt mare regizor de film scandinav: Victor Sjöström. Proiecţia va fi acompaniată de un sound-design live creat de grupul Foley'Ala (Bucureşti-Bruxelles), iar traducerea va fi asigurată de criticul de film Irina Margareta Nistor, invitat special al FNT.


Körkarlen este un film-cult, considerat unul dintre reperele majore din istoria cinematografiei suedeze, dar şi un punct de referinţă în creaţia pentru marele ecran din toate timpurile. Filmul a avut o influenţă majoră asupra operei regizorului Ingmar Bergman, care declara în anii '70: "Cunoscându-l pe Victor Sjöström (...) a fost, pentru mine, o experienţă formidabilă. Totul a început încă de timpuriu, cu Căruţa fantomă. Pe atunci, aveam 12 sau 13 ani. M-a impresionat profund, fiind puternic mişcat de acest film. Nu că aş fi înţeles mare lucru pe atunci, dar am fost uimit."

Manifestările vor fi onorate de prezenţa la evenimente a unor invitaţi speciali ai Ambasadei Suediei la Bucureşti şi ai Festivalului Naţional de Teatru.

Vă aşteptăm în Festival!

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Municipiului Bucureşti
Producători: UNITER - Uniunea Teatrală din România; ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti; Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti
Sponsor principal: BRD - Groupe Société Générale
Parteneri: ICR - Institutul Cultural Român; ITI / Institutul Internaţional de Teatru
Sponsori: Farmexim/Iubeşte Teatrul; Borsec; Domeniile Blaga; Madd Electronics; Nespresso; MOL România
Partener de mobilitate: Ţiriac Auto
Eveniment reflectat de: Televiziunea Română
Parteneri de tradiţie: Societatea Română de Radiodifuziune; RFI România

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus