octombrie 2018
Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu (31 august - 22 septembrie 2019, Bucureşti, România) aduce publicului mai multe premiere, atât din perspectiva prezenţelor artistice, cât şi din cea a spectacolelor propuse şi a organizării.

"Ediţia 2019 a Festivalului Enescu relevă, cu certitudine, puterea originalităţii şi a armoniei. Artişti din întreaga lume, de naţionalităţi diferite, unii având viziuni şi religii diferite, vin în cadrul Festivalului cu un singur ţel: acela de a face muzică. Or, scopul muzicii este tocmai acesta: să unească şi nu să dividă. Cred că acest lucru transpare şi din programul acestei ediţii. Am reuşit să convingem o mulţime dintre invitaţi să fie prezenţi cu lucrări compuse de ei - astfel, vom avea o permanentă alternanţă între muzica clasică şi cea contemporană în cadrul aceluiaşi concert. Prezenţa operelor în concert la această ediţie este una remarcabilă. Vor fi prezentate câteva lucrări în premieră în România - printre acestea fiind şi opera Leonore, de Beethoven, o lucrare monumentală, iată, niciodată prezentată în România. Aş mai adăuga că un punct de atracţie este prezenţa violonistei Patricia Kopacinskaia în deschidere, alături de Filarmonica din Berlin, cu provocatorul concert pentru vioară de Schoenberg, iar Mariss Jansons, legendarul dirijor al Royal Concertgebouw Orchestra revine la pupitrul orchestrei pentru a încheia Festivalul", a declarat directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, într-o intervenţie specială prin Skype în cadrul conferinţei de presă care a marcat debutul pregătirilor pentru Festivalul Enescu 2019, luni, 22 octombrie 2018, la Ateneul Român.

"Avem premiere pe toate palierele în acest an. Propunem noi formule de repertoriu - cum ar fi opera în concert sau Mozart Week in residence. Avem 34 de noi artişti şi orchestre de mare calibru, care se alătură marilor nume consacrate ale Festivalului. Am organizat o secţiune dedicată lui George Enescu şi contemporanilor săi pentru a asculta această muzică în contextul în care a fost creată. Am consolidat secţiunea de muzică contemporană, astfel încât publicul să şi poată interacţiona cu extraordinari compozitori care sunt activi şi disponibili. Am modificat procesul de organizare a vânzărilor de bilete, pentru a oferi mai multe şanse, unui public cât mai divers, asemănător celor de la alte mari Festivaluri. Proiectele care susţin Festivalul sunt gândite şi ele ca o deschidere către un public mai divers. Ideal ar fi ca Festivalul să se simtă ca o bucurie pentru orice locuitor al oraşului. Mai avem până acolo, dar aceasta ne este direcţia, pentru a menţine vie, peste timp şi peste generaţii, opera genialului Enescu", a punctat Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului George Enescu, în cadrul aceleaşi conferinţe de presă.

Mădălin Voicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a reiterat importanţa şi sprijinul instituţional acordat Festivalului Enescu: "În calitate de muzician, nu doar de demnitar, apreciez efervescenţa pe care a avut-o acest festival în tot acest răstimp, de când s-a stins George Enescu. Facem în continuare toate eforturile, atât noi, cât şi celelalte instituţii pentru a asigura sprijinul necesar acestui eveniment care este unul dintre cele mai prestigioase din lume şi care reuşeşte să aducă România în prim-plan din punct de vedere cultural."

"Pentru Televiziunea Română este un act de onoare să preia integral concertele din cadrul Festivalului Enescu, cel mai important proiect cultural al anului 2019. Vom asigura şi un conţinut editorial, cu numeroase interviuri cu personalităţile prezente, şi, la fel ca şi până acum, vom asigura toată infrastructura necesară transmisiunilor live", a declarat Mircea Neacşa, director TVR 3.

Liliana Staicu, director Radio România Muzical a punctat la rândul său: "Suntem alături de Festival încă de la prima ediţie. Şi pentru noi, acest eveniment reprezintă un adevărat maraton, fiindcă majoritatea concertelor vor fi transmise live pe posturile noastre de radio. În plus, un număr important de concerte vor fi transmise în întreaga Europă, prin intermediul parteneriatului cu Uniunea Europeană de Radio - ceea ce reprezintă un fapt cu adevărat european."

Pentru ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu, organizatorii au ales ca temă centrală "Lumea în armonie".

Într-o vreme marcată de dihotomii, Festivalul propune o pauză de meditaţie şi inspiraţie pe teritoriul muzicii clasice şi al sălilor de concerte, acolo unde oameni din toate colţurile lumii, indiferent de origine, statut social, credinţă, culoare sau gen, cooperează pentru a produce momente de mare intensitate şi frumuseţe. Muzica este un exemplu perfect despre ce înseamnă să lucrezi împreună în direcţia unui obiectiv comun. Este şi un exemplu despre cum disonanţele se pot include şi armoniza într-un singur text muzical.

"Menirea sfântă a muzicii este să unească sufletele" - spunea George Enescu, iar timpurile de astăzi sunt cele mai potrivite să revizităm vorbele lui, în ediţia 2019 a Festivalului care îi poartă numele.

Pentru ediţia 2019, o parte din muzeele şi galeriile de artă din zona în care se desfăşoară evenimentele pregătesc expoziţii dedicate, audiţii şi concerte. Orchestre şi tineri muzicieni şi-au propus să îmbrace în muzică spaţii diverse, partenerii pregătesc proiecte speciale, care să apropie Festivalul de oraş şi de un public cât mai divers.

Detaliile tuturor acestor proiecte sunt în curs de stabilire şi ar putea evolua în diverse forme pe parcurs, însă ideea centrală rămâne: fiecare, cu stilul, nota, punctul, cheia personală, contribuie la construirea în armonie a unui eveniment muzical excepţional. Festivalul George Enescu aduce la Bucureşti, o dată la fiecare doi ani, vârfurile mondiale ale muzicii, onorând astfel unul dintre cei mai interesanţi şi apreciaţi compozitori moderni ai lumii, românul George Enescu.

Premiere şi noi prezenţe

Printre noii artişti, care completează galeria de vedete internaţionale, se află actriţa de Oscar Marion Cotillard, care o aduce pe legendara Jeanne d'Arc pe scena Ateneului Român, în opera omonimă, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch. I se alătură nume precum Mitsuko Uchida, Rene Jacobs, Kirill Petrenko, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón şi Julia Fischer.
În festival vor fi interpretate 32 de lucrări de George Enescu.

În seriile Muzica Secolului XXI şi Forumul Internaţional al Compozitorilor, participarea este din ce în ce mai puternică, mari compozitori contemporani acceptând invitaţia la această ediţie a Festivalului: de la Michael Nyman, la Usuk Chin, compozitorul polonez Krzysztof Penderecki, pianista şi compozitoarea de origine rusă stabilită în America, Lera Auerbach.

Premiere în repertoriu

Trei opere în concert vor fi prezentate în premieră: Die Frau Ohne Schatten, de Strauss, în interpretarea Orchestrei Radio Berlin, Moses and Aaron, de Schoenberg, în interpretarea Filarmonicii George Enescu şi Peter Grimes, de Britten - prezentată de Orchestra Naţională Radio.

Tot în premieră absolută în cadrul Festivalului Enescu, publicul va putea asculta: Jeanne d'Arc au Bucher, de Honegger, cu Filarmonica din Lille, Castelul lui Barbă Albastră, de Bartok, în interpretarea Polish National Radio Orchestra. În plus, Filarmonica din Liege aduce pe scena Festivalului La Voix Humaine, de Poulenc, iar Basel Chamber Orchestra prezintă Don Giovanni, de Mozart.

Un moment special în cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Enescu îl va reprezenta Mozart Week in Residence - un concept adus direct de la Salzburg, a cărui propunere este de a uni oamenii prin intermediul muzicii lui Mozart, explorată dintr-o nouă perspectivă.

Secţiunea Enescu şi contemporanii propune, la Sala Mică a Palatului, o nouă cadrare a operei lui Enescu în chiar contextul muzical în care compozitorul român a creat - întâlniri peste timp cu colegii de clasă de la Viena şi Paris, descrierea subtilă a unei epoci şi a unui context creativ.

Tot în premieră absolută, la ediţia 2019 a Festivalului Enescu, Simfonia a III-a, de George Enescu va fi interpretată de două ori - de către Orchestra Maggio Musicale Fiorentino şi de către Orchestra Radio Berlin. Ulterior, simfonia enesciană va fi prezentată la Florenţa înainte de a fi interpretată în Festival, pe 8 septembrie 2019, şi la Berlin, după interpretarea de pe scena Festivalului Enescu, pe data de 22 septembrie 2019 - cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu. De asemenea, o interpretare inedită a Poemului Vox Maris, de George Enescu va fi oferită publicului de celebra London Symphony Orchestra, care a decis să includă această lucrare în premieră în repertoriul său internaţional. De asemenea, Filarmonica din Liege include Suita a II-a, de George Enescu în repertoriul său.

Marile vedete revin

Cele mai mari orchestre ale lumii revin la ediţia 2019 a Festivalului: London Symphony Orchestra, alături de celebrul pianist Denis Matsuev, Orchestra Naţională a Franţei - cu legendarul Evgeny Kissin la pian, State Academic Symphony Orchestra of Russia, Staatskapelle Dresden - alături de exploziva Yuja Wang şi de soprana Kristine Opolais, Oslo Philharmonic Orchestra cu Vasily Petrenko la pupitru, Sankt Petersburgh Symphony Orchestra cu Nelson Freire la pian, precum şi prestigioasa Royal Concertgebouw Amsterdam, care va încheia festivalul într-o serie de concerte deja consacrată. Ansambluri importante, precum Mahler Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, Europa Galante, Orchestra of the Age of Enlightement, Vienna Radio Orchestra - cu Elisabeth Leonsakaja la pian şi Academia Bizantia vor urca pe scena Festivalului Enescu 2019.

Printre cele mai notabile prezenţe româneşti din ediţia 2019 este triada dirijorală Horia Andreescu, Cristian Mandeal şi Christian Badea. Cele mai importante orchestre româneşti vor fi prezente în ediţia 2019, de la Orchestra Filarmonicii George Enescu, la Orchestra Radio şi Orchestra Română de Tineret, la filarmonicile din Iaşi, Sibiu, Timişoara, Cluj, Bacău şi Târgu Mureş.

Celebrul dirijor Ion Marin va urca din nou pe scena Festivalului Enescu, la fel şi pianista Alexandra Dariescu şi mezzo-soprana Ruxandra Donose. De asemenea, Gabriel Bebeşelea, Tiberiu Soare, Vlad Vizireanu şi Cristian Lupeş vor dirija orchestre străine.

Laureaţii ediţiei 2018 a Concursului Internaţional George Enescu vor susţine concerte în programul Festivalului Enescu 2019.

În total, 84 de concerte şi recitaluri numai în sălile de concert din Bucureşti, un estimat de peste 2.500 de artişti din cele mai diverse colţuri ale lumii, 50 de naţionalităţi lucrând împreună.

Festivalul Enescu va avea loc la Bucureşti, precum şi în alte şapte oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Bacău şi Târgovişte.

Ediţia 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: "Mari orchestre ale lumii", "Concertele de la miezul nopţii", "Recitaluri şi concerte camerale", "Muzica secolului XXI", "Mozart Week in Residence" şi "Forumul Internaţional al Compozitorilor". De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.

Transmisii Live

Transmisiile live de la concertele din cadrul Festivalului Enescu 2019 vor fi asigurate pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro şi pe ecranele din Piaţa Festivalului (Piaţa George Enescu).

Pe 31 august 2019, Festivalul Internaţional George Enescu se deschide cu un concert extraordinar. Orchestra Filarmonicii din Berlin, considerată în acest moment cea mai bună orchestră din lume, revine în cadrul Festivalului, aşa cum a promis încă de la ediţia din 2015.
Celebra orchestră cu care s-au purtat negocieri mai bine de 15 ani pentru a veni la Bucureşti va prezenta şi o lucrare de George Enescu şi va cânta alături de Corul Filarmonicii George Enescu, onorând astfel una dintre cele mai valoroase direcţii ale Festivalului: cunoaşterea operei enesciene în interpretări de cel mai înalt nivel, şi deschiderea unei punţi de colaborare între orchestre străine prestigioase şi orchestre şi artişti români.

Premieră organizare - loteria abonamentelor

O altă premieră a ediţiei 2019 o reprezintă introducerea unui sistem tip loterie pentru achiziţionarea abonamentelor la Festivalul Enescu. Pentru a asigura şanse egale tuturor doritorilor şi pentru a diminua din presiunea resimţită de public, care nu a putut urmări vânzarea online, în numai câteva minute a biletelor, a fost introdus la această ediţie un sistem practicat de alte puternice instituţii culturale din lume.

Acesta presupune o perioadă de înregistrare a celor interesaţi (online sau offline), timp de o lună. După expirarea timpului de înregistrare, un soft va selecta persoanele care vor avea rezervate abonamentele pentru un interval de două săptămâni, timp în care trebuie achitată contravaloarea abonamentului. Dacă aceasta nu se achită în perioada de două săptămâni alocată, abonamentele rămase sunt scoase din nou la vânzare.

Detalii complete despre desfăşurarea loteriei sunt disponibile la link-ul: service.eventim.ro/festivalulenescu2019/, iar informaţii în timp real vor fi anunţate şi pe www.festivalenescu.ro.

Perioada de înregistrare pentru loterie este între 22.10.2018 - 25.11.2018.
Extragerea va avea loc pe data de 26.11.2018.
Perioada de plată este programată pentru perioada 27.11.2018 - 12.12.2018.

Conform regulamentului, abonamentele care nu au fost achiziţionate până la data respectivă vor fi repuse în vânzare.

Data de începere a vânzării pentru biletele individuale este 6 martie 2019. Preţurile acestora variază între 20 lei şi 210 lei.

PREŢUL ABONAMENTELOR

ABONAMENT TIP A - valabil pentru toate concertele din SERIA MARI ORCHESTRE ALE LUMII (Sala Mare a Palatului)
Categoria I: 3,080 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 2,420 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a III-a: 1,870 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a IV-a: 1,320 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria Pensionari, Elevi, Studenţi: 990 lei (inclusiv Timbru Muzical)

ABONAMENT TIP B - valabil pentru toate concertele din SERIA RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE (Ateneul Român)
Categoria I: 3,105 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 2,415 lei (inclusiv Timbru Muzical)

ABONAMENT TIP C - valabil pentru toate concertele din SERIA CONCERTELE DE LA MIEZUL NOPŢII (Ateneul Român)
Categoria I: 1,840 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 1,380 lei (inclusiv Timbru Muzical)

ABONAMENT TIP D - valabil pentru toate concertele din MUZICA SECOLULUI 21 (Sala Radio)
Categoria I: 300 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 200 lei (inclusiv Timbru Muzical)

PREŢUL BILETELOR INDIVIDUALE

Seria MARI ORCHESTRE ALE LUMII (Sala Mare a Palatului)
Categoria I: 210 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 160 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a III-a: 130 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a IV-a: 95 lei (inclusiv Timbru Muzical)

Seria RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE (Ateneul Român)
Categoria I: 210 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 160 lei (inclusiv Timbru Muzical)

Seria CONCERTELE DE LA MIEZUL NOPŢII (Ateneul Român)
Categoria I: 210 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 160 lei (inclusiv Timbru Muzical)

Seria CONCERTELOR DIN AULA MUZEULUI NAŢIONAL DE ARTĂ
Categoria I: 55 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 35 lei (inclusiv Timbru Muzical)

MUZICA SECOLULUI 21 (Sala Radio)
Categoria I: 50 lei (inclusiv Timbru Muzical)
Categoria a II-a: 30 lei (inclusiv Timbru Muzical)

METODE DE CUMPĂRARE

Online, de pe site-ul www.eventim.ro, care va pune la dispoziţie multiple metode de plată (numerar, card, transfer bancar) şi livrare ([email protected], ridicare de la sediu, livrare prin curier), precum şi posibilitatea de a alege direct locurile din planul de sală;

 În magazinele din reţeaua Eventim din toată ţara: Germanos, Orange, Vodafone, Diverta, Carrefour, librăriile Humanitas şi Cărtureşti, staţiile OMV sau birourile Eventim din Bucureşti şi Cluj.

Pentru mai multe informaţii, vă puteţi abona online la newsletter-ul special - Festivalul "George Enescu" - creat pe site-ul service.eventim.ro/festivalulenescu2019/ sau ne puteţi contacta prin e-mail, la [email protected], ori telefonic, prin serviciul de Call Center 1951.

Informaţii în timp real despre loteria abonamentelor şi despre vânzarea biletelor individuale vor putea fi accesate de asemenea pe site-ul Festivalului Enescu - www.festivalenescu.ro.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus