martie 2019
Articole diverse
Duminică, 31 martie 2019, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (Str. Ştirbei Vodă nr. 1), Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Asociaţia Help Autism, cu sprijinul Kaufland România, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Muzeului Naţional de Artă al României, în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Wagner Arte Frumoase şi Poveşti, Floria.ro, organizează cea de-a VI-a ediţie a evenimentului cultural "SUFLET ÎN CULORI". Eveniment prezentat de jurnalista Alice Năstase Buciuta.
 
Concertul caritabil de muzică clasică a luat fiinţă ca o îmbinare a dorinţei Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură de a oferi sprijin pentru persoane aflate în dificultate şi a obiectivului Asociaţiei Help Autism - de a susţine recuperarea copiilor diagnosticaţi cu autism. Este al şaselea an în care Asociaţia Help Autism marchează Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, 2 aprilie, prin intermediul acestui evenimentul cultural menit să atragă atenţia asupra problematicii autismului în România şi totodată să strângă fonduri pentru susţinerea celor 500 de copii din asociaţie.

La ediţia din 2019, suntem onoraţi de prezenţa ansamblului IMAGO MUNDI (Oana Ivaşcu - oboi; Daniel Ivaşcu - percuţie; Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu - cobză, chitară; Ştefan Barbu - vioară; Adrian Buciu - flaute; Andreea Ţimiraş - violoncel; Cristian Stănoiu - proiecţii video live), care se alătură susţinerii copiilor cu autism.
 
Vă invităm ca împreună să transformăm miracolul muzicii în miracolul recuperării copiilor cu autism.
 
Fondurile colectate din participarea la eveniment vor fi direcţionate către programele de terapie ale copiilor cu autism din cadrul de Asociaţiei Help Autism. Pentru a participa la eveniment puteţi intra pe link-ul helpautism.galantom.ro pentru a dona o oră de terapie copiilor speciali.
 

Despre Imago Mundi:
Ansamblul Imago Mundi va prezenta un repertoriu special: compoziţii şi aranjamente contemporane inspirate din muzica tradiţională românească - o selecţie din proiectele recente ale ansamblului, "Isvor. George Enescu", "Isvor. Constantin Brâncuşi" şi "100". Concertul, cu durata de o oră, va fi comentat vizual prin proiecţii video originale mixate în timp real. Fondat în 2001 de Oana şi Daniel Ivaşcu, cu o bogată experienţă acumulată de-a lungul celor peste 17 ani de existenţă, ansamblul Imago Mundi a fost primit cu entuziasm la Viena, Istanbul, Estoril, Bucureşti, Berlin, Riga, Londra, New York, Belgrad, Budapesta sau Tunis.
Imago Mundi atrage deopotrivă publicul interesat de muzica veche, cât şi pe ascultătorii de muzică clasică, jazz sau rock. Imago Mundi se adresează unui public dinamic, care caută alternative la muzica de consum; perspectiva din care este construit discursul muzical este aceea a omului contemporan, care nu expune piese de muzeu, ci cântă o muzică vie; este perspectiva omului influenţat de experienţa urbană, care ascultă jazz, rock, muzică clasică sau electronică deopotrivă, dar pentru care bucuria muzicii este întotdeauna motivată de ce simte, şi nu de ce "se poartă".
 
Despre "Suflet în Culori":
Prima ediţie, desfăşurată pe scena Sălii Radio, în data de 3 aprilie 2014, a reunit nume importante din sfera muzicală românească: tenorul Ştefan POP, soprana Rodica VICĂ, violonistul Vlad MAISTOROVICI şi pianistul Ştefan DONIGA. Cea  de-a  doua  ediţie  a  concertului  caritabil  dedicat copiilor  cu  autism a avut loc la Sala Radio, pe 29 martie 2015, şi a adus la Bucureşti muzicieni de marcă ai scenei naţionale şi internaţionale: violonistul Remus AZOIŢEI şi pianistele Mara DOBRESCU şi Diana IONESCU. În 2 aprilie 2016, pe scena Ateneul Român, a avut loc cea de-a treia ediţie (eveniment desfăşurat în anul aniversar LEONTINA VĂDUVA 30 - 30 de ani de activitate a îndrăgitei soprane) ediţie ce a avut ca invitaţi pe: soprana Leontina VĂDUVA, rapsodul Grigore LEŞE, organistul Nicolae LICAREŢ şi pianista franceză Laure CAMBAU. La a IV-a ediţie, ediţie ce a avut loc pe 1 aprilie 2017, pe scena Salii Radio, au fost prezenţi trei muzicieni de talie internaţională, din trei ţări (România, Franţa şi Spania) reuniţi în TRIO HUILLET: Clara CERNAT (vioară/violă), Thierry HUILLET (pian) şi Gari CAYUELAS - KRASZNAI (clarinet). Cea de-a V-a ediţie, am sărbătorit-o pe 31 martie 2018, la sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, printr-un concert de muzică barocă susţinut de soprana Rodica VICĂ, mezzosoprana Andreea Iftimescu şi baritonul Vlad CROSMAN acompaniaţi de MUSICA RICERCATA ORCHESTRA sub bagheta dirijorului Gabriel BEBEŞELEA.
 
Despre autism:
La nivel mondial, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu Tulburare de Spectru Autist, iar rezultatele studiilor efectuate în ţara noastră ne înscriu, din păcate, în aceeaşi incidenţă. Autismul nu se poate vindeca, dar prin diagnosticare precoce şi intervenţie specializată, aproape jumătate dintre copiii afectaţi pot ajunge să trăiască o viaţă independentă. Fără terapie timpurie, simptomele autismului se agravează în timp. Metoda care s-a dovedit, până în prezent, cea mai eficientă în recuperarea acestor copii este Terapia Comportamentală Aplicată (ABA). Din păcate, pentru a da rezultate, intervenţia este de durată, un copil cu autism petrece în medie între două şi opt ore pe zi în camera de terapie, luni sau chiar ani la rând. Tocmai din pricina acestui număr mare de ore necesar fiecărui copil, costurile depăşesc veniturile medii ale unei familii. Cei mai mulţi dintre părinţii care luptă cu Tulburarea de Spectru Autist au nevoie de sprijin pentru a putea susţine aceste costuri şi a reuşi să asigure copiilor terapia care să îi ajute să îşi atingă potenţialul şi să devină adulţi integraţi în societate.
De 9 ani, Asociaţia Help Autism se implică activ în derularea de programe de conştientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susţinută în schimbarea statutului autismului în România, asociaţia oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 6 parteneriate public-private - cu Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bucureşti, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmboviţa şi la domiciliu,  desfăşoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri şi şedinţe de consiliere pentru părinţi şi este coorganizator al Conferinţei Internaţionale ABA - ştiinţă care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.
 
ORGANIZATORI: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Asociaţia Help Autism
Co-organizatori: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Muzeul Naţional de Artă al României
Cu susţinerea: Kaufland România
Parteneri: Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Wagner Arte Frumoase şi Poveşti,, Floria.ro, Cocor Media Chanell, Phoenix Media, Eviamedia
Parteneri Media: Magic FM, Trinitas TV, BlitzTV, Romania24, BucurestiTV, Agerpres,  Revista Tango, Ziarul Metropolis, SensoTV, Jurnalul de Afaceri, LiterNet.ro, B365..ro, Calendar Evenimente, Agentiadearte.ro, Ceasca de Cultură,  ArtOut, Artline.ro, PRwave, 4arte.ro, Orasulmeu, InOras.ro, Bucharest Cultural Events, Autentici.info, www.bizi.ro,  Onlinegallery.ro, Jurnal de Bucureşti, BookHub, Roevents, România Pozitivă, Iqads, Actualitatea Muzicală, urbeamea.ro, Cocor Media Channel, DeCe News.ro, Promenada Culturală, Literomania, Bucurestii vechi si noi, Galantom, Catchy.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus