martie 2019
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2019
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica, singurul festival din Europa Centrală şi de Est dedicat filmului politic, revine între 18 şi 22 aprilie 2019, în Bucureşti, la Cinema Elvire Popesco.

După un 2018 agitat politic pe plan mondial, dar şi în România, cea de-a opta ediţie a festivalului Cinepolitica aduce pentru spectatorii săi cele mai noi şi puternice filme cu tematică predominant politică, lungmetraje, filme de ficţiune sau documentare, reunite sub sloganul "Not so politically correct".

"Am ajuns la cea de a opta ediţie a Cinepolitica păstrând nealterată aceeaşi dorinţă: să prezentăm filme din spaţii culturale şi momente istorice cât mai variate dar care tratează probleme fundamentale, relevante pentru fiecare dintre noi. Încercăm în permanenţă să aducem în faţa publicului producţii care pot avea un real impact, fără a face compromisuri. Dacă vorbim despre filmele de ficţiune, valoare artistică rămâne primordială, iar pentru documentare punem mereu în balanţă şi conţinutul informativ, care trebuie să fie cât mai tranşant şi proaspăt. Suntem în continuare la fel de convinşi că, la final, doar spectatorul, prin propriul său sistem de analiză, va decide poziţia şi părerea să, în modul cel mai democratic cu putinţă.", spune Marius Copel, selecţionerul festivalului.

"The Factory"- regizat de Yury Bykov, deschide ediţia cu numărul 8 a festivalului Cinepolitica

The Factory, cel mai nou film al regizorului rus Yury Bykov, va deschide cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, joi, 18 aprilie 2019, la ora 20:30, în sala de cinema Elvire Popesco.

Filmul spune povestea unui oligarh local influent, Kalugin (Andrey Smolyakov), care decide să închidă fabrica pe care o deţine. Motiv pentru care un grup de muncitori neplătiţi, îl răpesc pentru a-şi recupera salariile. Conduşi de misteriosul Alexei (Denis Shvedov), ale cărui motive sunt departe de a fi clare, şi încolţiţi de poliţie şi de protejaţii lui Kalugin, răpirea devine un adevărat tur de forţă de acţiune, dramă şi suspans.


Yury Bykov este unul dintre cei mai importanţi regizori ruşi ai momentului. A studiat actoria la Institutul de Film Gerasimov (VGIK) şi a jucat, după absolvirea din 2005, la mai multe teatre moscovite. A mai regizat: scurtmetrajul The Boss (2009), lungmetrajul Live! (2010) şi lungmetrajul The Major (2013) selectat în Săptămâna Criticilor a Festivalului de la Cannes şi care i-a adus recunoaştere internaţională. Cel de-a patrulea lui film, şi cel mai recent, The Factory, a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, în secţiunea Contemporary World Cinema.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi face parte din seria de proiecte a Sezonului România-Franţa.

Mai multe detalii în curând pe www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus