aprilie 2019
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2019
Competiţia celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (18 - 21 aprilie 2019, Bucureşti) reuneşte cele mai noi şi premiate filme cu temă politică. Printre ele şi Omul Roşu - regizat de Mugur Vărzariu - ce spune povestea lui Petre Ignatencu, canoist de performanţă şi şofer de taxi în anii '60, care crede cu tărie că prăbuşirea comunismului în decembrie '89 a fost o uriaşă greşeală a istoriei.

Nostalgia unei epoci percepută de unii ca fiind glorioasă face uneori ca o credinţă personală să devină permanentă şi de neînvins. Într-un prezent pe care îl consideră tulbure şi decadent, Petre speră să reînvie spiritul Partidului şi îşi asumă funcţia de lider şi continuator de drept al ideologiei socialiste. Acţiunile sale sunt clare, determinate şi pline de elan. Un film documentar ce îşi propune să fie obiectiv, lipsit de patetism şi presărat cu un umor fin, mai mult sau mai puţin involuntar.

Comparat cu The Deer Hunter, The Dive (r. Yona Rozenkier), ne invită în mijlocul unui conflict fratern care escaladează odată cu dezlănţuirea războiului. Într-o poveste plină de metafore şi conflict, vor reieşi la suprafaţă toate elementele care definesc societatea israeliană modernă şi felul în care tinerii o percep: de la kibbutzul copilăriei, la obligatoriul stagiu în Israeli Defence Force şi sindromul posttraumatic.



Filmul The Load (r. Ognjen Glavonic) este plasat în timp şi spaţiu undeva după declanşarea intervenţiei NATO în războiul din Kosovo din 1999. Sunetul percutant al mitralierelor sau urmele lăsate pe cer de proiectile sunt elemente marginale în traseul unui şofer însărcinat să transporte o încărcătură specială de la Kosovo la Belgrad, fără a avea însă dreptul să ştie ce se află în bena camionului pe care îl conduce. Referinţele sunt subtile dar clare: urmările palpabile ale unui masacru şi necesitatea de a păstra secretul sub cheie îl urmăresc pe protagonistul acestui traseu periculos.



Din competiţia Cinepolitica 2019 mai fac parte şi Libre (regia Michel Toesca), un film despre libertate şi activism, Prima campanie (regia Audrey Gordon), un documentar ce prezintă culisele alegerilor prezidenţiale din Franţa, Murer: Anatomy of a trial (regia Christian Frosch), o radiografie a unuia dintre cele mai controversate procese din istoria Austriei şi Iarnă Eternă (regia Attila Szász), o docu-dramă despre supravieţuirea a 700.000 maghiari deportaţi în URSS.

***
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi organizat în cadrul Sezonul România-Franţa 2019.

Programul complet şi mai multe detalii pe www.cinepolitica.ro.
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

Eveniment susţinut de RADIO GUERRILLA
Parteneri media: MovieNews.ro, Ziarul Metropolis, Historia, FILM MENU , Festivalier, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, Aarc - All About Romanian Cinema.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus