aprilie 2019
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2019
Ajuns la cea de-a opta ediţie, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica şi-a desemnat câştigătorii duminică, 21 aprilie 2019. Filmul Örök tél / Eternal Winter, în regia lui Attila Szász, ce comemorează sute de mii de maghiari deportaţi în lagărele de muncă forţată, a câştigat Trofeul Cinepolitica.

Pe lângă marele premiu, juriul a oferit şi o distincţie specială pentru Cel mai Bun Film Politic din competiţie care a mers către Murer: Anatomie eines prozesses / Murer - Anatomy of a trial (r. Christian Frosch), în timp ce documentarului Omul Roşu (r. Mugur Vărzariu) şi lungmetrajului Hatzlila / The Dive (r. Yona Rozenkier) le-a fost acordată o Menţiune specială.

Premiat deja la festivaluri de film importante, Örök tél / Eternal Winter a cucerit deopotrivă publicul, dar şi juriul festivalului, care a acordat filmului Trofeul Cinepolitica "pentru subiectul profund, producţia amplă şi calitatea cinematografică de excepţie".

Murer: Anatomie eines prozesses / Murer - Anatomy of a trial, un film care ne-a făcut părtaşi la unul dintre cele mai cunoscute procese din Austria şi care a transformat o sală de judecată într-un front al ideologiilor şi al abominabilului, a fost apreciat de către juriul Cinepolitica şi a primit distincţia pentru Cel Mai Bun Film Politic "pentru dezvăluirile istorice cutremurătoare şi pentru încărcătură psihologică atent direcţionată".

Nici Omul Roşu (r. Mugur Vărzariu) nu a scăpat aprecierilor celor trei juraţi, primind o menţiune specială pentru "acuitatea, umorul şi originalitatea cu care tratează un subiect din realitatea românească actuală".

În 2019, juriul competiţiei a fost format din Bogdan Ficeac - scriitor, scenarist şi jurnalist român, Sever Voinescu - jurnalist şi analist politic şi Dumitru Borţun - Doctor în Filosofie şi Conferenţiar la SNSPA.

În perioada 18 - 21 aprilie 2019, la Cinema Elvire Popesco, spectatorii Cinepolitica au putut vedea cele mai noi şi puternice filme cu tematică predominant politică, lungmetraje, filme de ficţiune sau documentare, reunite sub sloganul "Not so politically correct".
__
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi organizat în cadrul Sezonului România-Franţa 2019.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus