aprilie 2019
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2019
Şapte dintre cele mai noi şi apreciate filme cu temă politică se regăsesc în competiţia Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica 2019, care va avea loc între 18 - 21 aprilie 2019, la Cinema Elvire Popesco. Campania electorală din Franţa, activismul social, justiţia oarbă şi deportările în URSS sunt temele abordate în patru dintre cele şapte filme din competiţie.

Printre acestea se numără şi Libre, documentarul ce dezbate drepturile omului prin povestea activistului Cédric Herrou, un simplu fermier ce luptă cu politicile franceze de imigrare, cu riscul de a-şi pierde propria libertate.


Libre (regia Michel Toesca), documentar premiat la Cannes şi Valladolid, prezintă lupta unui om cu un întreg sistem judiciar şi social în demersul său cât se poate de nobil: ajutorul dat unor imigranţi ce caută o soartă mai bună în Europa. Cédric le oferă acestora, în ferma sa, protecţie şi mâncare în călătoria lor inumană. Printre aceştia se găsesc mulţi minori, orfani sau invalizi. Hăituit şi condamnat de autorităţi pentru faptele sale, Herrou intră în atenţia mass-mediei internaţionale şi bătălia sa devine subiect de prim-plan chiar şi în New York Times. Regizorul Michel Toesca decide să documenteze întregul calvar, fără a beneficia de o echipă de filmare în adevăratul sens al cuvântului, pentru a da un semnal de alarmă unei lumi aflate într-un grav impas moral.

Premiere Campagne (regia Audrey Gordon), marele câştigător al festivalului de film Politikos, spune povestea lui Astrid Mezmorian, o tânără jurnalistă, proaspăt angajată a postului France 2, a cărei primă misiune este să urmărească campania electorală a celui mai tânăr candidat la prezidenţiale - Emmanuel Macron. Două luni de maraton, pentru doi novici. Un documentar din culisele redacţiei televiziunii France, care dezvăluie o nouă perspectivă a alegerilor prezidenţiale din 2017, din Franţa.


Murer: Anatomy of a trial, filmul de lungmetraj în regia lui Christian Frosch, ne aduce în sala de judecată a unuia dintre cele mai controversate procese din Austria. Faţă în faţă cu Franz Murer, supranumit şi Măcelarul din Vilnius, supravieţuitorii crimelor în masă depun mărturie pentru a pedepsi un artizan al Holocaustului şi pentru a obţine dreptate, dar fără niciun rezultat.
Într-o epocă în care naţionalismul câştigă din ce în ce mai mult teren şi există din ce în ce mai puţine rezerve în faţa ideologiilor care se presupun de mult apuse, cazul Murer este un subiect deprimant. Filmul arată cât de puţin cântăresc adevărul şi justiţia atunci când sunt puse în balanţă cu interesele politice.

Eternal Winter (regia Attila Szász, cu Marina Gera, Sándor Csányi, Laura Döbrösi) prezintă experienţa celor 700.000 de maghiari deportaţi în URSS la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de muncă forţată. Protagonista filmului este o femeie constrânsă să-şi trăiască alături de fiica sa şi alte zeci de femei existenţa de coşmar într-una din aceste tabere sinistre ale Gulagului. Pe acest fundal plin de tragism, interacţiunea dintre oameni va aduce singurul strop de umanitate la care se mai poate spera. O dramă puternică, o producţie completă, magistral jucată, regizată şi filmată.


Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi organizat în cadrul sezonului România Franţa 2019.
Eveniment susţinut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Movie News, Ziarul Metropolis, Historia.ro, Film Menu, Festivalier.ro, Cinemagia, Din Filme, CineGhid, Aarc.ro


Mai multe detalii pe www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus