Filmul a fost inclus în competiţia oficială a prestigiosului eveniment care se va desfăşura în perioada 14-25 mai 2019. Juriul competiţiei oficiale va fi condus de regizorul Alejandro G. Iñárritu, care a cîştigat trofeul pentru cel mai bun regizor în 2006 cu filmul Babel, dar şi două Oscaruri pentru cel mai bun regizor pentru Birdman şi pentru The Revenant.
Selecţia (aproape) completă a secţiunii principale de la Cannes este:
The Dead Don't Die, regie: Jim Jarmusch
Pain and Glory, regie: Pedro Almodovar
The Traitor, regie: Marco Bellocchio
The Wild Goose Lake, regie: Diao Yinan
Parasite, regie: Bong Joon-ho
Young Ahmed, regie: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Oh Mercy!, regie: Arnaud Desplechin
Atlantique, regie: Mati Diop
Matthias and Maxime, regie: Xavier Dolan
Little Joe, regie: Jessica Hausner
Sorry We Missed You, regie: Ken Loach
Les Miserables, regie: Ladj Ly
A Hidden Life, regie: Terrence Malick
Bacurau, regie: Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles
La Gomera / The Whistlers, regie: Corneliu Porumboiu
Frankie, regie: Ira Sachs
Portrait of a Lady on Fire, regie: Céline Sciamma
It Must Be Heaven, regie: Elia Suleiman
Sibyl, regie: Justine Triet.
O enumerare care taie respiraţia!
La Gomera, primul film al lui Corneliu Porumboiu care este realizat şi în afara ţării, îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, dar şi pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl şi Cristóbal Pinto. Filmările s-au realizat în Bucureşti, insula La Gomera - Spania şi în Singapore.
Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa "El Silbo", un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest Bucureşti, şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.
"În urmă cu câţiva ani am urmărit un documentar despre El Silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariţie, redescoperit şi folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat şi motivat să scriu această poveste", declară regizorul.
La Gomera, scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, are imaginea semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădureţu, designer de costume Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcţia artistică.
Corneliu Porumboiu se întoarce pe Croazetă cu La Gomera, de data aceasta în competiţia oficială, după ce în 2015 câştiga cu lungmetrajul Comoara premiul Un Certain Talent al secţiunii "Un Certain Regard". Pentru pelicula Poliţist, adjectiv, Porumboiu a câştigat în 2009 Marele Premiu al Juriului şi Premiul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard. Tot în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2006, lungmetrajul de debut A fost sau n-a fost? a fost recompensat cu trofeul Camera d'Or.
Scenariile la primele două filme ale lui Corneliu Porumboiu au fost publicate de LiterNet şi se pot descărca şi citi gratuit aici (A fost sau n-a fost?) şi aici (Poliţist, adjectiv)
La Gomera este o producţie 42 KM FILM în coproducţie cu Les Films du Worso (Franţa), Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages. Coproducători sunt şi Arte Grand Accord, Film i Vast şi Filmgate Films (Suedia).
Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) şi Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach şi Maren Ade.
Agentul internaţional de vânzări este MK2 Films.
Filmul va fi lansat în cinematografele din România în toamna lui 2019.