iunie 2019
Happy Cinema Bucureşti prezintă documentarul Tintoretto. Un rebel în Veneţia, pe 28, 29 iunie 2019 de la ora 19:00 şi 30 iunie ora 18:00.
 

Pentru a marca 500 de ani de la naşterea sa, Tintoretto. Un rebel în Veneţia va rula în cinematografe în peste 60 de ţări. În România, vizionările vor avea loc la Happy Cinema Bucureşti pe 28, 29 şi 30 iunie 2019.

Tintoretto (1519-1594) a fost singurul mare pictor renascentist care nu a părăsit niciodată Veneţia, nici măcar în anii ciumei. Spectatorii vor fi complet imersaţi în Veneţia epocii renascentiste, vor vizita locurile ce evocă şi păstrează memoria artistului, de la Arhivele de Stat până la Palatul Dogilor, de la Piaţa San Marco la Biserica San Rocco şi vor fi martorii evenimentelor din viaţa lui Jacopo Robusti, cunoscut sub numele de Tintoretto, de la primii ani ai formării sale artistice până la moartea sa. Documentarul va analiza şi perioada fascinantă în care acesta şi-a înfiinţat atelierul, unde o parte dintre copiii lui lucrau, în special Domenico, care a şi moştenit afacerea tatălui său, şi iubita sa fiică Marietta, care a fost un pictor foarte talentat.
 
Filmul, creat şi scris de Melania G. Mazzucco, avându-l ca invitat special pe regizorul Peter Greenaway, este narat de Helena Bonham Carter, nominalizată  de două ori la Premiul Oscar.
 
Filmul prezintă contextul socio-politic al Veneţiei din secolul al XVI-lea prin povestea de viaţă a pictorului Tintoretto, un artist neconvenţional, neliniştit, mereu în căutarea libertăţii. A fost un secol înfloritor din punct de vedere cultural, timp în care şi alţi giganţi din lumea artei au jucat un rol important, cum ar fi Tiţian şi Veronese, rivalii lui Tintoretto.
 
În acel moment, Veneţia îşi confirma supremaţia maritimă şi devenea unul dintre cele mai puternice porturi comerciale din Europa. Între 1575 şi 1577, s-a confruntat cu ciuma tragică, care a omorât majoritatea populaţiei şi a lăsat o urmă de neşters în Republica Veneţiană. În timpul epidemiei, Tintoretto a creat cele mai importante lucrări ale sale. Veneţia era pustie şi întunecată, iar cadavrele victimelor ciumei pluteau pe canale. Cu toate acestea, Tintoretto a rămas în oraş pentru a-şi continua cea mai mare lucrare: ciclul de picturi din Scuola Grande di San Rocco, o serie de pânze care acoperă majoritatea zidurilor din clădirea numită după faimoasa confrerie. Nimeni în acea vreme, nici măcar Michelangelo în Capela Sixtină, nu a pictat o clădire întreagă.
 
Mulţi experţi vor fi prezenţi în cadrul documentarului, cum ar fi istoricii de artă Kate Bryan, Matteo Casini, Astrid Zenkert, Agnese Chiari Moretto Wiel, Michel Hochmann, Tom Nichols şi Frederick Ilchman, curator al Expoziţiei "Tintoretto 1519-1594" la Palatul Dogilor, scriitorii Melania G. Mazzucco şi Igiaba Scego, restauratorii Sabina Vedovello şi Irene Zuliani, care au lucrat la restaurarea lucrărilor lui Tintoretto "Maria în meditaţie" şi "Maria citind".

Tarif unic: 26 lei
Bilete: www.happycinema.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus