Făclia / iulie 2019
Festivalul Internaţional de Teatru Turda, 2019
Multiplele manifestări din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru din Turda (28 iunie - 7 iulie 2019) îşi etalează splendoarea în aceste zile pe scenele municipiului, în Salină sau pe Pietonală, locuri unde iubitorii de frumos au ce admira. Au loc vernisaje în săli de expoziţii sau în foaierul Teatrului Aureliu Manea, sunt anunţate lansări de carte. La Salină, printre sutele de vizitatori veniţi din toate judeţele ţării şi din străinătate, evoluează zilnic "figurinele de sare", statui vivante întruchipate de actorii teatrului, strecurându-se printre fotografiile Foto Trix expuse de Gigi Melinte. Pictorul Cornel Vana e implicat în workshop-ul Clovni şi măşti, iar la Galeria de Artă "Valer Suciu" expuene pictorul Petru Purcariu.

La fosta Fabrică de bere, numită acum Fabrica de Timp Liber, înainte de a intra la spectacolele programate acolo se pot privi cu încântare picturile lui Oleg Rusnac reunite sub titlul Simbioză. Aici a avut loc o interesantă producţie teatrală tip Atelier, după Livada de vişini, realizată la Universitatea din Craiova, Departamentul de Arte, în regia semnată de Haricleea Nicolau. Ineditul montării fragmentelor din piesa lui Cehov stă în convenţia structurată pe ideea de repetiţie în care oscilaţia între personaj şi actor dezvăluie culisele şi deconstrucţia întregului. Publicul are impresia că spectacolul se construieşte chiar în faţa lui. Virtuala regizoare, desprinsă din personajele piesei, este Charlotta Ivanovna, interpretă Ioana Stama, care "dirijează" din umbră şi creează, cu ajutorul unui clinchet de trianglu, câte un stop cadru semnificativ, decupând imagini picturale din acţiune. Un examen, un experiment teatral nu lipsit de importanţă pentru actorii în devenire de la Universitatea din Craiova.

La Cafeneaua Papion, au loc de obicei lansări de carte, activităţi în care este implicată minunata actriţă turdeană Doina Şoproni, gazdă primitoare, sensibilă la vibraţia versrilor, atentă mai ales cu publicul tânăr. Editura Dokia a prezentat mai multe cărţi, unele direct legate de teatru, scrieri dramatice sau arhivă teatrală. Una dintre ele se intitulează chiar aşa: Repertoriul Teatrului "Aureliu Manea" şi face cunoscută cititorului activitatea teatrului din ultimele stagiuni. Profesorul Radu Creţu, directorul editurii Dokia, a prezentat scrierile satirice ale lui Ioan Indolean cuprinse în două cărţi: Să râdem fără catalog şi Să colorăm cu Bulă. Pe masa noutăţilor editoriale au fost aşezate şi celelalte producţii ale editurii: Gheorghe Cristea, Esenţe, volumul II, Ironiile Iubirii; Emil Ungureanu, Zbateri în pânza de păianjen şi Ioan Potra Mărturisiri echilibrate. În prezenţa scriitorului Mircea Ioan Casimcea, emblemă a scrisului turdean, actriţele Mihaela Deceanu şi Doina Şoproni au citit din versurile lui Gheorghe Cristea. Semnalăm în încheiere şi apariţia de ultimă oră a volumului Ispita, scurte texte dramatice de Virgil Deceanu, inspirat şi jucat dramaturg, fost director al teatrului turdean.

Au loc multe evenimente culturale la Turda în aceste zile. Oraşul de pe Arieş respiră un alt aer. Un aer artistic.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus