iulie 2019
Pe data de 4 septembrie 2019, în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului, Orchestra Radiodifuziunii din Berlin - cea mai veche orchestră Radio a Germaniei, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului, propune publicului o experienţă artistică cu totul specială - Die Frau Ohne Schatten / Femeia fără umbră.

Opera compusă de Richard Strauss, pe un libret de Hugo von Hofmannstahl, a fost considerată de cei doi ca fiind ultima lor "operă romantică", iar melomanii o asemuiesc, din perspectiva adâncului simbolism, cu "Flautul fermecat" al lui Mozart. Die Frau Ohne Schatten a fost începută înaintea Primului Război Mondial, iar premiera a avut loc cu 100 de ani în urmă.

Maratonul impus de Die Frau Ohne Schatten muzicienilor - solişti, dirijor, orchestră - este în sine un spectacol eveniment prin amploarea lui, numărul mare de artişti implicaţi, complexitate. În cadrul Festivalului se vor adăuga proiecţiile video semnate de regizoarea şi artistul vizual Lidia Carmen Vidu, care deschid noi posibilităţi de receptare şi raportare la partitură.

Realizarea proiecţiilor a presupus o documentare minuţioasă, parcurgerea lucrărilor din care a fost inspirat libretul, respectiv basmul Inimă de Piatră, a lui Wilhelm Hauff şi Convorbirile unor emigranţi germani, a lui Goethe, studierea unor referinţe din publicaţii de specialitate şi urmărirea unor montări internaţionale.

"Da, libretul e plin de simboluri, dar mi-a făcut bine să citesc schimbul de scrisori dintre libretistul Hugo von Hofmannsthal şi compozitorul Richard Strauss. Am intrat parcă în familia lor, în intimitatea lor şi aşa mi-a adus multă relaxare. Dialogul lor are farmec şi de multe ori m-a ajutat să demitizez opera. Cred că acesta este pasul cel mai complicat pentru un regizor sau pentru un interpret: trecerea de la privirea admirativă din exterior, la cea participativă din interior. Dincolo de simboluri, în libret am regăsit teme foarte actuale: feminismul, familia, protestul, sexualitatea. Am recitit Die Frau Ohne Schatten la modul foarte personal şi cred că acesta este exerciţiul cel mai sănătos pe care l-am putut face", spune regizorul multimedia Lidia Carmen Vidu, despre modul în care s-a apropiat de lucrare.


Una din caracteristicile copleşitoare ale lucrării este şi dimensiunea sa: opera este scrisă pentru 164 de instrumente, include cor şi 20 de personaje, solişti, cu roluri dificile şi intense. Provocarea orchestrei constă şi în obţinerea unor sonorităţi închegate, în pofida dificultăţii de a acomoda instrumente mai rare cum sunt armonica de sticlă, orga, maşina de vânt şi de tunete şi a partiturii, concepută astfel încât să descrie cele două lumi ale poveştii: cea a spiritelor şi cea a oamenilor.

Libretul se centrează pe povestea unei împărătese provenite din lumea spiritelor, căsătorită cu un rege uman. Împărăteasa trebuie să îşi găsească o umbră, altfel va fi nevoită să părăsească tărâmul oamenilor iar soţul ei se va transforma în stană de piatră. Deşi găseşte o femeie sărmană gata de acest sacrificiu, Împărăteasa decide în ultima clipă să nu mai apeleze la această soluţie, acceptând consecinţele ce decurg din această hotărâre. Finalul poveştii este unul plin de semnificaţii şi încărcat de simboluri, ca de altfel întreaga lucrare.

"Publicul va fi încântat de evenimentul din 4 septembrie de la Sala Palatului. Cred că va fi o experienţă de neratat. Vorbim de un basm, de o explozie de vizualuri de mari dimensiuni, de voci fabuloase şi de viziunea unui dirijor de prim rang. Vom încerca să plimbăm publicul prin lumi fabuloase, reale şi fantastice, printre suflete şi umbre. Cred că astfel de evenimente definesc viitorul: experienţe sonore şi vizuale ample, intense, profunde. Vrem să facem spectacol şi sperăm că publicul îl va trăi intens", afirmă Lidia Carmen Vidu.

Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional "George Enescu" include un total de 14 opere în concert, trei dintre acestea fiind însoţite de un tratament multimedia.

Die Frau Ohne Schatten
De Richard Strauss
4 septembrie 2019, ora 20:00


Distribuţia:
Vladimir Jurowski - Dirijor
Corul Radiodifuziunii din Berlin / Benjamin Goodson - Dirijorul Corului
Corul de Copii al Radiodifuziunii Române / Răzvan Rădos - Dirijorul Corului
Carmen Lidia Vidu - Regizor Multimedia

Torsten Kerl, Împăratul (Tenor)
Anne Schwanewilms, Împărăteasa (Soprană)
Ildikó Komlósi, Doica (Mezzosoprană)
Nikolay Didenko, Mesagerul din Keikobad (Bariton)
Andrey Nemzer, Atjom Vesnetsov, Christoph Oldenburg, NN Gardianul Din Threshold
Michael Pflumm, Apariţia unui tânăr (tenor)
Nadezhda Gulitskaya, Vocea unui şoim (soprană)
Karolina Gumos, O voce din cer (alto)
Thomas Mayer Barak, Vopsitorul (bas-bariton)
Ricarda Merbeth, Soţia vopsitorului (soprană)
Christoph Späth, Cocoşatul, fratele lui Barak (tenor)
Tom-Erik Lie, Omul cu un singur ochi, fratele lui Barak (bariton)
Jens Larsen, Omul cu un singur braţ, fratele lui Barak (bas)
Nadezhda Gulitskaya, Sophie Klußmann, Verena Usemann, Jennifer Gleinig, Alice Lackner, Vizma Zvaigzne, Servitori, Voci de copii

Despre Festivalul Internaţional George Enescu
Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu se va desfăşura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului totalizează 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.
Ediţia 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Sala Radio şi la Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: "Mari orchestre ale lumii", "Concertele de la miezul nopţii", "Recitaluri şi concerte camerale", "Muzica secolului XXI", "Mozart Week in Residence" şi "Forumul Internaţional al Compozitorilor". De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/.


Descarcă programul Festivalului George Enescu 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus