august 2019
Articole diverse
Noul ciclu de simfonii de Ceaikovski dirijat de Yuri Botnari la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Moscova se deschide cu prima apariţie, Simfonia nr.1.

Aspectul special al acestei apariţii ţine de faptul că, în prezent, albumul poate fi descărcat sau vizualizat prin flux continuu la www.yuribotnari.hearnow.com, cu link-uri către cele mai populare servicii de descărcare şi streaming - Apple Music, Amazon, CD Baby, Deezer, iTunes şi Spotify. De asemenea, albumul poate fi descărcat de pe site-ul Royal Music Society, www.royalmusicsociety.us.


În ultimii ani, Yuri Botnari a putut fi văzut în România la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, cu care a realizat mai multe concerte în ţară şi în străinătate, inclusiv la Chişinău, ultima dată în 2016. Născut în Republica Moldova, Yuri Botnari a realizat, începând din 2003, numeroase turnee cu Filarmonica din Moscova, orchestră condusă de-a lungul timpului de celebri dirijori din Rusia precum Kirill Kondrashin, Dmitri Kitaenko, Vassily Sinaisky, Mark Ermler şi Yuri Simonov, ca să numim doar cinci dintre cei mai importanţi.


Yuri Botnari este dirijor principal al Filarmonicii din Barcelona, a fost numit dirijor laureat al Filarmonicii din Moscova şi este preşedintele Royal Music Society din SUA, care a lansat această înregistrare.

După apariţia noului album discografic, presa internaţională scrie: "Există o singură definiţie pentru această interpretare a primei simfonii de Ceaikovski şi înregistrarea ei: impresionant. Rar am auzit prima parte să evoce atât de bine imaginea unei călătorii cu sania prin zăpada proaspăt căzută într-un sat sau a doua mişcare să transmită un sentiment atât de intens de nostalgie rusă. Detaliile din partitură pe care le scoate la iveală Yuri Botnari sunt uimitoare. Yuri Botnari şi Filarmonica din Moscova captează ritmurile şi accentele din Scherzo până la perfecţiune, iar când ajung la final, izvorăşte primăvara, zăpada se topeşte şi simfonia se încheie glorios. (...) Oricine ascultă această interpretare va fi cu siguranţă de acord că aceasta este cea mai frumoasă simfonie a lui Ceaikovski. Într-o egală măsură acest lucru se datorează dirijorului Botnari, muzicienilor orchestrei, inginerului de înregistrări Pavel Lavrenenkov şi acusticii sălii de concert «Rachmaninoff» din Moscova.". (Jerry Dubins, Fanfare, SUA)

Simfonia nr.1 / Dirijor Yuri Botnari; Orchestra Filarmonică din Moscova / Royal Music Society 10046 (43:22)

www.yuribotnari.hearnow.com
www.royalmusicsociety.us

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus