septembrie 2019
În avanpremiera celei de-a şasea zile a Festivalului Enescu 2019, vă oferim cîteva înregistrări cu compoziţiile din programul zilei de joi, 5 septembrie 2019.
 
Ora 15:00 - 16:30
Secţiunea MUZICA SECOLULUI XXI
Sala Palatului
 
ORCHESTRA FILARMONICII TRANSILVANIA DIN CLUJ-NAPOCA
Dirijoare: LERA AUERBACH
LERA AUERBACH - Serenade for a melancholic sea, pentru trio cu pian şi orchestră de cameră

MOZART - AUERBACH - Zweifacher Traum (Vis dublu) pentru vioară, pian şi orchestră de cameră
KARLA HALTENWANGER - pian (membră a Trioului Boulanger)
BIRGIT ERZ - vioară (membră a Trioului Boulanger)

LERA AUERBACH - Simfonia I
 
 
Ora 16:30 - 18:15
Secţiunea RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE
Ateneul Român
 
ORCHESTRA DE CAMERĂ PELLÉAS
Dirijor: BENJAMIN LEVY
Vioară:TASMIN LITTLE
 
DEBUSSY - Sarabandă (orch. de Maurice Ravel)
ENESCU - Sonata a III-a pentru pian şi vioară  (ar. orchestral de Valentin Doni)
RAVEL - Tzigane
CHABRIERBourrée Fantasque (orch. de Thibaud Perrine)
BIZET - Simfonia în Do


 

Ora 19:30 - 21:15
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului
 
ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII DIN BERLIN
Dirijor: VLADIMIR  JUROWSKI
 
CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU
Dirijoril corului: IOSIF ION PRUNNER
CORUL DE COPII AL RADIODIFUZIUNII ROMÂNE
Dirijorul corului: RĂZVAN RĂDOS
Vioară: JULIA FISCHER
 
GEORG KATZER - Discorso pentru orchestră
BRAHMS - Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77
ENESCU - Simfonia a III-a în do major op. 21


 
Ora 22:30 - 01:00
Secţiunea CONCERTELE DE LA MIEZUL NOPŢII
Ateneul Român
 
EUROPA GALANTE
Dirijor: FABIO BIONDI
 
HÄNDEL - Silla (operă în trei acte; Londra, 1713; libret de Giacomo Rossi)
 
SILVIA BELTRAMI - Claudio (mezzosoprană)
SONIA PRINA - Silla (contralto)
SUNHAE IM - Metella (soprană)
VIVICA GENAUX - Lepido (mezzosoprană)
ROBERTA INVERNIZZI - Flavia (soprană)
FRANCESCA LOMBARDI MAZZULLI - Celia (soprană)
NICOLÒ DONINI - Il Dio (bas)
 

Informaţii despre concertele zilei de joi, 5 septembrie 2019
O zi de Festival densă, cu patru concerte şi oferte muzicale pentru toate gusturile


Joi, 5 septembrie 2019, în cea de-a şasea zi a Festivalului Internaţional George Enescu, melomanii se vor bucura de nu mai puţin de patru concerte-bijuterie. Va fi o zi de festival densă, cu oferte excepţionale pentru toate gusturile. De la muzică contemporană de top, experimentată chiar sub bagheta dirijorală a compozitorului, la concertul unui ansamblu cameral cotat printre acela mai originale ale momentului, prezenţa unui star mondial al viorii şi o reprezentaţie rară de operă barocă, cu o distribuţie strălucitoare.

Primul concert are loc începând cu ora 15.00, la Sala Radio şi marchează debutul seriei Muzica Secolului XXI. Concertul va fi susţinut de Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj. Soliste: Karla Haltenwanger la pian şi Birgit Erz la vioară, ambele făcând parte din Trio Boulanger - unul dintre cele mai în vogă ansambluri mondiale camerale ale momentului.

Concertul de la Sala Radio este un eveniment rar, în care cei dornici să descopere ce se mai compune în muzică în zilele noastre vor avea prilejul să asculte o serie de compoziţii semnate de Lera Auerbach şi dirijate de compozitoarea însăşi.

Născută în 1973, într-un orăşel rus din vecinătatea Siberiei, compozitoarea, dirijoarea şi pianista ruso-americană Lera Auerbach este una dintre cele mai căutate şi captivante voci creative de la ora actuală. "M-am născut să fac asta, să lucrez în domeniul artei...", mărturiseşte artista, al cărei stil inteligent şi emoţional i-a permis să creeze contacte pline de sens cu o audienţă foarte diversă din toată lumea. A evoluat pe cele mai apreciate scene internaţionale, cum ar fi New York Lincoln Center, Kennedy Center din Washington DC., Teatrul Stanislavski din Moscova, Teatrul de Stat din Hamburg, Semperoper din Dresda şi Musikverein Viena. A colaborat cu mulţi dintre marii artişti în viaţă, inclusiv coregrafii John Neumeier, Aszure Barton, Goyo Montero, Reginaldo Oliveira, Terence Kohler, Sol León, Paul Lightfoot şi Tim Plegge; violoniştii Gidon Kremer, Leonidas Kavakos, Daniel Hope, Hilary Hahn, Vadim Gluzman, Vadim Repin, Julian Rachlin, Nadja Salerno-Sonnenberg şi Dmitry Sitkovetsky; violista Kim Kashkashian; violonceliştii Alisa Weilerstein, Gautier Capuçon, Alban Gerhardt, David Finckel, Joshua Roman, Clive Greensmith, David Geringas, Ani Aznavoorian şi Narek Hakhnazaryan, cu ansambluri camerale precum Artemis, Borromeo, Chamber Music Society al Lincoln Center, dar şi cu dirijorii Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Andris Nelsons, Vladimir Jurowski, Vladimir Fedoseyev, Alan Gilbert, Neeme Järvi, Vladimir Spivakov, Osmo Vänskä, Andrey Boreyko şi mulţi alţii. Lera Auerbach este la fel de prolifică şi în literatură şi arte vizuale şi încorporează aceste forme de expresie în procesul ei creativ profesional, exprimând ideile vizual, în cuvinte şi prin muzică în acelaşi timp. A publicat trei volume de poezie şi un volum de proză - "Excess of Being". În plus, arta sa vizuală este expusă în galerii din lumea întreagă.


De la ora 16.30, în seria Recitaluri şi concerte camerale, pe scena Ateneului Român, evoluează Orchestra de Cameră Pelléas, sub bagheta dirijorului Benjamin Levy. La vioară, Tasmin Little.

Orchestra de Cameră Pelléas şi-a construit o faimă internaţională prin prestaţiile mereu la cele mai înalte cote de excelenţă şi prin formula democratică şi independentă prin care este gestionat de o comisie de muzicieni. Artiştii care fac parte din ansamblu evidenţiază ori de câte ori au prilejul că marea lor motivaţie şi energie vine din bucuria de a cânta. Ceea ce se vede şi este transmis audienţei, ori de câte ori sunt pe scenă. Un ansamblu îndreptat către noi descoperiri care readuce în atenţia publică un repertoriu francez din secolele XIX şi XX, adesea uitat.

Programul concertului Orchestrei de Cameră Pelléas include: Sarabandă - de C. Debussy, Sonata a III-a pentru pian şi vioară - de G. Enescu, Tzigane - de M. Ravel, Bourrée Fantasque - de E. Chabrier şi Simfonia în Do - de G. Bizet.


La Sala Mare a Palatului, de la ora 20.00, în seria Mari Orchestre ale Lumii, are loc al doilea concert susţinut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, dirijată de maestrul Vladimir Jurowski. Participă Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijat de Iosif Ion Prunner şi Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, dirijat de Răzvan Rădos.

Programul cuprinde: Discorso pentru orchestră - de Georg Katzer, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 - de J. Brahms şi Simfonia a III-a în do major op. 21 - de G. Enescu.

Solista serii şi invitat-star al Festivalului, la vioară: Julia Fischer - una dintre violonistele de top ale lumii. Artistă versatilă, cunoscută şi pentru talentul ei extraordinar de pianist de concert, muziciană de cameră şi profesoară de vioară, Julia şi-a început studiile muzicale la o vârstă foarte fragedă. Premiul întâi câştigat la ediţia din 1995 a Concursului Internaţional Yehudi Menuhin a propulsat-o în fruntea topurilor internaţionale, iar de atunci a cântat alături de orchestre şi dirijori de talie mondială. A susţinut turnee în Asia, cu London Philharmonic Orchestra şi Vladimir Jurowski şi cu Dresden Philharmonic şi Michael Sanderling. Printre reperele stagiunii anterioare se numără seria de concerte cu Bayerisches Staatsorchester, cu Kirill Petrenko la pupitru, pe scena Elbphilharmonie din Hamburg, spectacolele de la Carnegie Hall New York şi o rezidenţă cu Orchestra Simfonică Viena şi Philippe Jordan.

Julia Fischer a lansat numeroase înregistrări foarte bine primite de critici, mai întâi la casa de discuri Pentatone şi apoi la Decca. Revoluţionând piaţa muzicii clasice, şi-a lansat propria platformă muzicală, JF CLUB, care oferă înregistrări audio şi video exclusive şi prezentări ale noilor sale înregistrări. Julia Fischer deţine mai multe premii, inclusiv Crucea Federală de Merit, Premiul Gramophone şi Premiul German pentru Cultură. Cântă pe viori realizate de Giovanni Battista Guadagnini (1742) şi Phillipp Augustin (2018).


Cea de-a şasea zi a Festivalului Internaţional George Enescu se încheie cu un concert excepţional la Ateneul Român, de la ora 22.30, din seria Concertele de la miezul nopţii.

Maestrul Fabio Biondi şi ansamblul Europa Galante revin pe scena Festivalului George Enescu cu o operă de Händel văzută rar în sălile de spectacol: Silla - povestea dictatorului roman Lucio Cornelio Silla, o dramă muzicală în trei acte. Criticii vorbesc la superlativ despre abordarea propusă de Biondi - "o înlănţuire de hituri, dense şi cuceritoare". Iar, dacă ne uităm la distribuţie, e de înţeles că acest concert este un regal: mezzosoprana Vivica Genaux (Lepido), contralto Sonia Prina (Silla), soprana Roberta Invernizzi (Flavia), mezzosoprana Silvia Beltrami (Claudio), soprana Sunhae Im (Metella), soprana Francesca Lombardi Mazzulli (Celia), bas Nicolò Donini (Zeul).

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus