septembrie 2019
În avanpremiera celei de-a opta zile a Festivalului Enescu 2019, vă oferim cîteva înregistrări cu compoziţiile din programul zilei de sîmbătă, 7 septembrie 2019.

Ora 11:00 - 12:45
Secţiunea RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE
Sala Auditorium / Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti
 
CHARLES RICHARD-HAMELIN (pian)
 
DEBUSSY - Images oubliées
RAHMANINOV - Morceaux de fantaisie op.3
ENESCU - Suita I În stil vechi pentru pian, op. 3 în sol minor
PROKOFIEV - Sonata nr. 4 pentru pian în do minor op. 29
 

Ora 13:00 - 14:45
Secţiunea MUZICA SECOLULUI XXI
Sala Radio
 
ORCHESTRA FILARMONICII MIHAIL JORA DIN BACĂU
Dirijor: JAYCE OGREN
 
ADRIAN IORGULESCU - Concert pentru clarinet, coarde şi percuţie Ipostaze 2
ADAM SCHOENBERG - Concertul pentru vioară
ANNE AKIKO MEYERS (vioară)

AVNER DORMAN - Concertul pentru percuţie şi orchestră
AVNER DORMAN (dirijor) / SIMONE RUBINO (percuţie)
 
XIAOGANG YE - Mount E'mei pentru vioară şi orchestră
ZIYU HE (vioară) - câştigător al Concursului Internaţional Menuhin în 2017

 
Ora 16:30 - 18:05
Secţiunea RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE
Ateneul Român
 
JULIA FISCHER (vioară) HENRI BONAMY (pian)
 
MOZART - Sonata pentru vioară şi pian KV 378
BRAHMS - Sonata nr. 1 în sol major pentru vioară şi pian op. 78
ENESCU - Sonata a II-a în fa minor pentru pian şi vioară op. 6
RAVEL - Rapsodia Tzigane
 

Ora 19:30 - 21:10
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului
 
ORCHESTRA NAŢIONALĂ A FRANŢEI
Dirijor: ION MARIN
Pian: ALEXANDRA DARIESCU
 
ENESCU - Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9
RAVEL - Concertul în sol major pentru pian şi orchestră
DEBUSSY - Suita Imagini pentru orchestră (Rondes de printemps, Gigues, Iberia)
 


 
Ora 22:30 - 00:15
Secţiunea CONCERTELE DE LA MIEZUL NOPŢII
Ateneul Român
 
ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENMENT
Dirijor: LAURENCE CUMMINGS
 
GLUCK - Orfeu şi Euridice (operă în concert, versiunea vieneză)
 
IESTYN DAVIES - Orfeu (contratenor)
LYDIA TEUSCHER - Euridice (soprană)
ROWAN PIERCE - Amore (soprană)



Informaţii despre concertele zilei de sâmbătă, 7 septembrie 2019
Recitaluri cu virtuozi de faimă mondială, o privire de ansamblu asupra muzicii americane contemporane şi operă barocă cu o distribuţie strălucitoare

La Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă, de la ora 11.00, în seria Recitaluri şi concerte camerale, are loc recitalul pianistului canadian Charles Richard-Hamelin. În program: Images oubliées - de C. Debussy, Morceaux de fantaisie op.3 - de S. Rahmaninov, Suita I "În stil vechi" pentru pian, op. 3 în sol minor - de G. Enescu, Sonata nr. 4 pentru pian în do minor op. 29 - de S. Prokofiev.

Charles Richard-Hamelin se remarcă drept unul dintre cei mai promiţători pianişti ai generaţiei sale. A cântat împreună cu orchestre precum Les Violons du Roy, Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Simfonică din Singapore, Sinfonia Varsovia, Orchestra Simfonică din Toronto şi Orchestra Filarmonicii din Varşovia, cu dirijori precum Jacek Kaspszyk, Kent Nagano, Vasily Petrenko şi Carlo Rizzi. A fost invitat să concerteze în diverse festivaluri de prestigiu, cum ar fi Chopin şi Festivalul Europei din Varşovia, Festivalul de la Roque d'Anthéron, Festivalul Lanaudière din Canada şi Festivalul de Primăvară de la Praga.
Primul său album solo, cu lucrările târzii ale lui Chopin, a fost lansat de Analekta în 2015, urmat de cel de-al doilea album cu lucrările lui Chopin, Beethoven şi Enescu, înregistrate live la Palais Montcalm, din Quebec. Cel mai recent CD al său include lucrările lui Chopin, lansate şi de Institutul Chopin din Varşovia în 2016.

În seria Muzica Secolului XXI, are loc un concert dedicat muzicii contemporane americane. La Sala Radio, de la ora 13.00, evoluează Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău. Programul se deschide cu Concertul pentru vioară - de Adam Schoenberg, avându-l la pupitru pe tânărul şi nuanţatul dirijor american Jayce Ogren şi pe talentata Anne Akiko Meyers la vioară. Născut în 1980, Adam Schoenberg este compozitorul american contemporan cu cel mai des cântate compoziţii pe scenele din SUA, ale cărui lucrări pline de mister şi senzualitate i-au adus deja nominalizări Grammy. El compune şi multă muzică de film şi teatru.

Urmează o lucrare a tânărului compozitor american de origine israeliană, Avner Dorman, dirijată chiar de el, avândul alături pe colaboratorul său, versatilul percuţionist de origine italiană Simone Rubino. Compoziţiile lui Dorman sunt caracterizate de multă emoţie şi fiind preluate de dirijori reputaţi, cum ar fi Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Ricardo Chailly sau Andris Nelsons.


Un recital bijuterie cu Julia Fischer la vioară şi Henri Bonamy la pian va bucura audienţa la Ateneul Român, de la ora 16.30, în seria Recitaluri şi concerte camerale. În program: Sonata pentru vioară şi pian KV 378 - de W.A. Mozart, Sonata nr. 1 în sol major pentru vioară şi pian op. 78 - de J. Brahms, Sonata a II-a în fa minor pentru pian şi vioară op. 6 - de G. Enescu, Rapsodia Tzigane - de M. Ravel.

Un concert în care tinereţea şi talentul celor doi muzicieni vor da strălucire şi energie muzicii. Julia Fischer este considerată una dintre cele mai talentate şi versatile violoniste ale momentului, iar tânărul pianist francez, cu rădăcini româneşti (mama sa fiind originară din Braşov), Henry Bonamy un virtuoz al clapelor înzestrat cu o mare sensibilitate şi un dirijor original. Cei doi colaborează în diverse proiecte încă din anul 2002.


La Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, în seria Mari Orchestre ale lumii, are loc al doilea concert din ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu susţinut de Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta maestrului Ion Marin. În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 - de G. Enescu, Concertul în sol major pentru pian şi orchestră - de M. Ravel, Suita "Imagini" pentru orchestră - de C. Debussy.

Solistă va fi pianista de origine română Alexandra Dariescu. O muziciană cu un palmares impresionant care a evoluat pe cele mai renumite scene - Carnegie Hall, Barbican, Royal Albert Hall, Konzerthaus în Viena, continuând să cucerească publicul din diferite colţuri ale lumii.


Concertele de la miezul nopţii încheie cea de-a opta zi a Festivalului Internaţional George Enescu. La Ateneul Român, de la ora 22.30, urcă din nou pe scenă originalul ansamblu londonez Orchestra of the Age of Enlightement (OAE). Sub bagheta maestrului Laurence Cummings, OAE aduce pe scena festivalului o nouă opera în concert de Gluck - "Orfeu şi Euridice". În rolul lui Orfeu, noua stea în urcare, contratenorul britanic Iestyn Davis, care a cules deja laurii de pe Broadway.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus