august 2019
Festivalul de teatru Undercloud, 2019
Căsuţa din ceaţă a fost prima producţie a Teatrului Apropo din spaţiul nou deschis în cartierul Pipera în septembrie 2018 în care Echipa "a angajat" un regizor pentru realizarea spectacolului. Bine, aceasta este o formulare pretenţioasă pentru un proces care a venit de la sine. Spectacolul a fost produs împreună cu Cadranul Plus Plus în cadrul unei finanţări primite de la A.F.C.N. şi a fost rezultatul unor discuţii avute cu regizoarea Irina Crăiţă-Mândră încă din anul 2017.

În 2017, având în vedere premiile de dramaturgie pe care le câştigasem în ultimii ani, Irina mi-a solicitat mai multe texte, iar Căsuţa - care sub acest titlu câştigase Locul 1 la Concursul de Comedie Românească FestCo în 2016 - i-a trezit cel mai mult interesul. Aşa că atunci când am depus proiectul la A.F.C.N. decizia de a lucra împreună a venit de la sine.


După câştigarea finanţării am reluat discuţiile cu Irina. Într-o primă fază ne-am gândit împreună care ar fi cel mai potrivit spaţiu independent unde am putea propune acest spectacol, dar de-a lungul primăverii şi verii lui 2018 pentru Asociaţia TEATRUL.RO s-a cristalizat ideea de a porni în marea aventură a re-deschiderii propriului spaţiu - Teatrul Apropo, în atât de specialul cartier "mărginaş" al Bucureştiului - cartierul Pipera.


Într-o primă fază munca noastră s-a concentrat pe text şi aceasta a reprezentat pentru mine, în calitate de dramaturg, cea mai frumoasă parte. Irina a propus anumite decupaje şi schimbări pe textul iniţial. Cu unele am fost de acord, la altele i-am precizat substratul pentru care acele replici există. Apoi ea a decis dacă să le păstreze sau nu. Am scos sau am schimbat parţial scene, am lucrat în detaliu pe dialogul celor opt personaje. Pentru anumite părţi din text am convenit să aşteptăm decizia actorului: era la fel de important ca, pe de o parte, textul să fie "fluid"; iar pe de altă parte actorul să nu fie privat de informaţiile despre personaj sau situaţie conţinute în acele rânduri; ulterior acestea puteau fi scoase, modificate sau păstrate, în funcţie de căutările şi descoperirile din repetiţii.


În urma acestui proces a rezultat un text - Căsuţa din ceaţă translucidă cum l-am denumit eu în final - pe care eu îl consider de o calitate "cristalină", cum puţine din textele mele au. Cred că acest text face parte dintre acele fericite întâmplări dramatice în care fiecare virgulă, conjuncţie sau cuvânt este la locul său, nimic nu este în plus sau în minus. Nu pot spune asta despre prea multe din textele mele, deşi la ora actuală am un portofoliu de peste 15 texte de teatru premiate şi / sau montate în diverse variante, pe scene din ţară sau străinătate, scene independente sau de stat, la radio sau ca adaptări pentru scenarii de film.

Plecând de la această muncă atât de frumoasă şi eficientă a început mai apoi aventura Irinei în ceea ce priveşte spectacolul. Marele ei merit a fost acela de a găsi chimia corectă în cadrul unui grup destul de numeros (mai ales pentru un spectacol de teatru independent) şi foarte eterogen de actori: vârste diferite, temperamente, stil de joc, emploi-uri din cele mai diverse. Şi a reuşit cu brio. Alăturarea lor aduce pe scenă un spectacol cu o energie frumoasă, cu mult farmec şi cu o atmosferă cu totul specială. Această chimie este foarte importantă pentru supravieţuirea unui spectacol independent şi până acum am trecut de primele teste, cu o participare la un Festival în ţară şi reprezentaţii de succes la sediu, ca şi cu noua invitaţie la Festivalul Undercloud #12, invitaţie care ne onorează.


Căsuţa din ceaţă, prin atmosfera pe care o creează, îmi aminteşte de acel sentiment pe care l-am trăit în liceu, la Galaţi, în anii '90, atunci când am văzut primele mele spectacole şi am fost fermecat definitiv de Teatru: o lume magică, în care povestea este cea mai importantă, povestea te ia cu ea, te face să te emoţionezi, să visezi, să trăieşti o plăcere cu totul specială, neegalată de nimic din realitatea de multe ori cenuşie care ne înconjoară. Este cu atât mai fascinant acest lucru, cu cât cred totuşi că acest spectacol şi textul pe care l-am scris vorbeşte despre o căutare foarte specifică, reală, a lumii în care trăim astăzi.

Şi pentru această experienţă vreau să le mulţumesc Irinei, regizoarea spectacolului, minunatei echipe de actori, ca şi celor doi foarte importanţi colaboratori constanţi ai Teatrului Apropo - scenografa Diana Miroşu şi compozitorul Alexandru Suciu.


Căsuţa din ceaţă de Radu Popescu
Regie: Irina Crăiţă-Mândră
Cu: Dan Coza, Victoria Dicu, Mirela Gorea, Denis Hanganu, Ana-Maria Pop, Ana-Maria Ivan, Cristian Popa, Florentina Ţilea
Scenografie: Diana Miroşu / Asistenţă costume: Taisia Neune / Mişcare scenică: Camelia Neagoe / Muzică originală: Alexandru Suciu
Producţie Teatrul Apropo / Durată: 1h 30 min
* Spectacol nerecomandat copiilor sub 16 ani!
Marele Premiu la Concursul de Comedie Românească - FestCO, 2016

Când două studente, un agent imobiliar, un călugăr tânăr, un manager, un trainer motivaţional, un chiriaş, o proprietăreasă şi... un personaj imaginar se întâlnesc sub cupola "căsuţei de ceaţă", variabilele conduc către o comedie spumoasă.
Cele opt personaje ajung în ipostaze care le obligă să-şi chestioneze valorile şi credinţele. Ca într-un joc de domino, fiecare situaţie sau personaj schimbă decisiv traseul celuilalt până când întrebările lor fie îşi găsesc răspunsul, fie adâncesc şi mai mult golurile crizelor deja existente.
Scenele expun într-un stil fragmentar, asemenea unor cadre de film, atât conflictele acute ale personajelor într-o lume sălbatică şi debusolantă cât şi traseul lor comic şi paradoxal în obţinerea unor răspunsuri salvatoare.
Dintre capitolele pe care le veţi parcurge urmărind evoluţia personajelor: Cartierul. Apartamentul. Sex la birou 1. O tranzacţie fulger. Plapuma e un adăpost anti-atomic. The Code. Plapuma e un adăpost anti-atomic 2. Sex la birou 2. Ziua perfectă. Ac de cojocul lui. Coffee Lounge. Blindate. Monstrul Colombre. O fantomă. Pândă şi rate. La căluţul cocoşat. Buddha Bar. Un bâzâit surd, continuu.

Spectacolul Căsuţa din ceaţă va fi prezentat vineri, 23 august 2019, la ora 22:00, în cadrul Festivalului Undercloud, 2019, la Muzeul Ţăranului Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus