Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul de teatru Undercloud, 2019

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Povestea unui spectacol - Această Sonia la Undercloud, 2019


august 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Există actori în jurul meu despre care toată lumea e de acord că sunt ieşiţi din comun şi totuşi ei nu sunt folosiţi la realul lor potenţial. Letiţia Vlădescu e unul dintre ei. Dacă vrei, spectacolul Această Sonia a pornit de la tot ce-mi inspiră mie Letiţia ca posibilităţi artistice şi m-a dus la povestea personajului Sonia. Însuşi destinul Letiţiei, traiectoria ei din copilărie până acum e o poveste demnă de un film, aşa că nu a fost prea complicat să aleg un fir şi să-l ţes până am avut ditamai caierul. A ieşit o piesă în care Letiţia devine Sonia şi Sonia e clar o Letiţia într-unul dintre universurile paralele, dacă la vreo răscruce Letiţia ar fi luat-o pe alt drum decât cel al teatrului.

Mă irita demult gândul că am o actriţa aşa de bună în preajma mea şi nu o pun în valoare pe cât ar merita. Dar probabil că n-aş fi trecut niciodată la fapte, dacă n-ar fi venit o rugăminte dinafară a cuiva care avea nevoie de un spectacol pe care eu să-l scriu şi să-l fac cam în două săptămâni, cu un singur actor / actriţă. Mi s-a părut că ăla e momentul să scap de obsesia Letiţia Vlădescu, aşa că am trecut la treabă. Am jefuit-o fără milă de trecut şi prezent, fără să transform piesă într-un demers biografic. Povestea are stare de Leti, ritm de Leti, nebunie de Leti, conflicte de Leti, parfum de Leti. Lucrasem deja la câteva spectacole cu ea, ştiam că e cât se poate de mobilă interior (ca să nu mai vorbim de exterior), dar întotdeauna fusese o actriţă într-o distribuţie mai mare. Niciodată până atunci atenţia mea în lucru nu se dusese în totalitate spre ea. De data asta, în schimb, deşi am avut puţin timp, întâlnirea a fost totală şi, cred eu, perfect armonioasă. Am scris piesa cam simultan cu montarea ei. Mai scriam un pic, ne mai întâlneam şi repetăm. Când am terminat de scris, practic aveam şi spectacolul făcut.

Eu sunt complet lipsită de metodă când scriu, nu prea ştiu în momentul în care încep o piesă care va fi sfârşitul, unde va ajunge. Aşa s-a întâmplat şi de data asta. Să montezi o piesă despre care nu ştii încotro se va duce pare un act amatoricesc şi inconştient, dar pot să spun că are avantajele lui. Am lucrat "curat", cinstit, fiecare moment. Într-un fel a fost ca în viaţă, trăim fiecare clipă fără să ştim ce ne va aduce clipa următoare. Poate ăsta-i motivul pentru care spectacolul asta are ceva extrem de adevărat, o calitate a adevărului pe care n-o mai am în niciun alt spectacol. Nu spun că e cel mai bun al meu, nu sunt in stare să-mi judec munca, sunt mult prea subiectivă. Spun doar că Această Sonia conţine un soi de adevăr pe care eu, una, nu l-am mai experimentat până acum.

Această Sonia de Lia Bugnar
Regie: Lia Bugnar
Distribuţie: Letiţia Vlădescu
Producţie: Green Hours / Durata: 1h

Spectacolul Liei Bugnar ne prezintă o Letiţia Vlădescu hipnotizantă în rolul Soniei, o tînără femeie care, forţată de împrejurări, îşi schimbă cu totul existenţa. Cu o lacrimă în colţ de zîmbet, Această Sonia vă invită să o cunoaşteţi. Inevitabil, vă veţi îndrăgosti.

Spectacolul Această Sonia va fi prezentat duminică, 25 august 2019, la ora 18:00, în cadrul Festivalului Undercloud, 2019, la Muzeul Ţăranului Român. Toate articolele despre Festivalul de teatru Undercloud, 2019
 Toate articolele despre Această Sonia


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Lia Bugnar


Alte articole

 Timişoara în oglindă - Jurnal de România. Timişoara la FNT 2019 şi FEST-FDR 2019, Mihai Brezeanu
 Premiile Undercloud, 2019, Comunicat de presă
 Despre cancer - Anatomie 2.0 la Undercloud, 2019, Cătălina Florescu
 Povestea unui spectacol - Medea's boys la Undercloud, 2019, Andrei Măjeri
 Povestea unui spectacol - Cadranul Plus Plus la Undercloud, 2019, Radu Popescu
 Toate articolele despre Festivalul de teatru Undercloud, 2019


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer