august 2019
Festivalul de teatru Undercloud, 2019
Libretto Solitudine este un fals-cabaret despre singurătate. Este o comedie tristă povestită în 21 de tablouri.

Spectacolul a fost realizat în această vară (2019) şi a fost produs de asociaţia Jamais-Vu, GreenHours şi co-finanţat de AFCN.

În spatele Asociaţiei Jamais-Vu este o trupă care s-a format în urmă cu 5 ani. Împreună am realizat aproximativ 10 spectacole. În fiecare an ne propunem să căutăm şi să experimentăm împreună. Conceptul de trupă, de laborator este un lucru care ne defineşte şi care ne este foarte drag şi important.

Ideea spectacolului Libretto Solitudine exista de mai mult timp. Nu am făcut niciodată un spectacol dintr-o succesiune de tablouri, cum nu am făcut niciodată un spectacol lipsit de un fir narativ clasic. Tablourile din Libretto Solitudine sunt legate de un fel de amfitrion şi de tema singurătăţii. Astfel, ne-am propus să căutăm şi să materializăm această temă. Punctele de plecare au fost singurătate, cabaret şi limbaje teatrale variate. Am făcut o selecţie de 30 de idei de tablouri şi am început să le scriem. Unele idei au apărut pur şi simplu, altele au fost descoperite prin cercetare (referinţe, filme, cărţi, mediul online), iar altele au apărut în urma unor ateliere de improvizaţie. Din cele 30 de texte scrise, am ales să folosim 21. Alegerea nu a fost uşoară, însă trebuia făcută. Au rămas tablouri profund realiste, tablouri absurde, tablouri muzicale şi un tablou care prezintă singurătatea în universul circului. Dramaturgia a mai suferit modificări odată cu ridicarea spectacolului. Ordinea tablourilor a fost foarte dificil de stabilit, iar conţinutul lor uneori s-a modificat pentru că am considerat cu toţii că am descoperit soluţii mai utile, mai interesante.

Ne-am propus să tratăm singurătatea cu zâmbetul pe buze şi cu un anumit tip de energie pro-activă. Având un buget limitat ne-am bazat şi ne bazăm în continuare pe nişte costume puternice (care să definească spaţiul instantaneu) realizate de Iolanda Mutu Jr. şi de o scenografie sonoră - realizată de Sever Andrei (care are şi rolul de actor/dramaturg). Sever a compus ambianţele şi atmosferele sonore necesare, cireaşa de pe tort fiind melodia originală Ana Karenina - cântată de trupa Los Glodeños. Cristina Danu (actriţă la bază) semnează coregrafia acestui spectacol. Ea, împreună cu actorii Kostas Mincu, Ştefan Huluba, Mădălina Craiu, Ana Şuşca, Andrei Cătălin şi Réka Szász au lucrat mai multe momente care se împlinesc prin dans şi expresivitate corporală.

Un alt aspect important de menţionat este alegerea temei singurătăţii. Din discuţii am ajuns la concluzia că este o temă universal valabilă, greu de tratat şi care ne interesează pe toţi în mod direct. După cum se poate vedea şi în spectacol, sunt foarte multe tablouri despre singurătatea artistului (în diverse forme) - sau, poate mai bine spus, despre singurătatea entertainer-ului. Ideea cabaretului a venit ulterior ca o umbrelă menită să lege toate aceste poveşti fragmentate.

În esenţă Libretto Solitudine este un spectacol colectiv (din toate punctele de vedere), în care toţi ne-am exprimat ideile despre singurătate - paradoxal împreună.

În urma primei reprezentaţii, Cristina Andrei (mama lui Sever Andrei) a postat pe facebook o mică "recenzie" - care este în mod evident subiectivă - însă care sintetizează foarte frumos demersul nostru: "Trupa Jamais-Vu a reuşit să realizeze un spectacol minunat. În care izbutesc să fie adecvaţi, fără să fie sclavii momentului, profunzi fără să epateze, să aibă mesaj fără să fie tezişti. Despre singurătate, fără patetism, despre tristeţe, zâmbind, despre neîmplinire cu tandreţe, despre aspiraţii, disproporţii, destine frânte, cu împăcare. Fără excese, fără cinism, fără melodramă. O dozare inteligentă a sentimentelor, un discurs excepţional despre noi toţi şi despre lumea pe care ne-am construit-o după chipul, măsura şi asemănarea noastră. O lume pe care trebuie să o privim şi în care să trăim fără a mai avea dreptul să ne plângem de ea. Mergeţi să-i vedeţi şi spuneţi-mi dacă nu am dreptate."

GreenHours prin Voicu Rădescu şi Rozana Mihalache ne-au lăsat să căutăm, să ne jucăm, să ne prostim şi ne-au oferit toată susţinerea lor - aşa că spiritul trupei noastre şi energia acestui spectacol îi cuprinde şi pe ei doi.

Libretto Solitudine este un spectacol aflat la începutul vieţii, de care, (dacă avem grijă), sperăm să ne bucurăm cât mai mult. Mulţumesc GreenHours şi mulţumesc: Kostas, Iolanda, Alexandra, Ana, Reka, Mădălina, Andrei, Sever, Ştefan, Cristina, Voicu şi Rozana.

Unul dintre planurile Asociaţiei/Trupei Jamais-Vu pe viitor este integrarea acestui spectacol într-o trilogie. Cum acest spectacol este despre singurătate, ne propunem să realizăm unul despre impostură şi încă unul despre ură.

Libretto Solitudine
Text: colectiv coordonat de Matei Lucaci-Grȕnberg
Regie: Matei Lucaci-Grȕnberg
Distribuţie: Réka Szász, Ana Şuşca, Mădălina Craiu, Andrei Cătălin, Ştefan Huluba, Kostas Mincu, Sever Andrei
Scenografie: Alexandra Putineanu / Costume: Iolanda Mutu Jr. / Coregrafie: Cristina Danu / Scenografie sonoră: Sever Bârzan
Producţie: Teatrul Luni Green Hours şi Jamais Vu / Durata: 2h 10 min (cu pauză)

Spectacolul Libretto Solitudine va fi prezentat duminică, 25 august 2019, la ora 19:30, în cadrul Festivalului Undercloud, 2019, la Muzeul Ţăranului Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus