septembrie 2019
Jeanne d'Arc au bûcher este un oratoriu dramatic semnat de compozitorul francez de origine elveţiană Arthur Honegger, pe un libret realizat de poetul şi dramaturgul Paul Claudel. Povestea punctează prin 11 scene, în sens invers cronologic, momentele importante din viaţa eroinei franceze care au dus la condamnarea ei la ardere pe rug.

Construcţia oratoriului este una monumentală, incluzând pasaje operatice, corale, simfonice, teatru, o combinaţie de stiluri care contribuie la fascinaţia exercitată de spectacol, greu de încadrat în vreunul dintre genuri. Montarea este pe măsură, distribuţia cuprinde artişti lirici, actori, cor, cor de copii şi orchestră.

Explicând complexitatea spectacolului, actriţa Marion Cotillard, laureată a premiului Oscar, care va interpreta rolul Jeannei d'Arc a subliniat că: "Nu partea emoţională este cea mai dificilă, ci partea tehnică. Să fii tot timpul conectat, atent la tot ce se întâmplă în jur, să te coordonezi cu toţi ceilalţi. Să fii întotdeauna cum trebuie. E foarte frustrant să nu fii perfect. Pe de altă parte, când intri în profunzimea dificultăţilor, când te scufunzi în ele, înţelegi că aşa descoperi, de fapt, miezul poveştii."


Instrumentaţia este şi ea neobişnuită. Sunt incluse în orchestra simfonică trei saxofoane şi un Ondes Martenot, un precursor al instrumentelor electronice de astăzi, care permit realizarea unui univers sonor special.

Din punct de vedere muzical, compoziţia abordează o mare diversitate de genuri, acoperind de la muzica atonală, la jazz, secvenţe de fanfară, cântece populare şi piese bisericeşti, cu treceri surprinzătoare şi rapide, care captivează şi intrigă auditoriul.

Eclectismul lucrării şi dimensiunea ei provoacă artistic muzicienii şi atrage atenţia publicului, aşa cum o face şi libretul. Oratoriul începe cu momentul premergător arderii pe rug al Jeannei d'Arc căreia i se alătură un personaj spectral, părintele Dominic, un ghid care o ajută să înţeleagă situaţiile ce au determinat deznodământul tragic. Jeanne d'Arc înfăţişată de oratoriu nu mai poartă platoşa războinică, este vulnerabilă, o tânără care se teme de moarte, până la urmă, un copil. În contrapunct, sub forma de flash-back-uri, în scene disparate, sunt prezentate firele mediului politic corupt care au făcut posibile procesul absurd şi condamnarea ei.

"Muzica joacă un rol foarte important în a-i re-învăţa pe oameni să-şi recunoască şi să-şi accepte propriile emoţii şi pe cele ale celorlalţi, din jurul lor. Şi cred că asta ne ajută să devenim cu toţii mai buni cetăţeni." a spus maestrul Alexandre Bloch, directorul muzical al Orchestrei Naţionale din Lille vorbind despre efectul pe care îl poate produce muzica la nivelul publicului şi al societăţii, la nivel mai larg.

Oratoriul a fost finalizat în 1935 şi a avut premiera la Paris în 1938. Prologul a fost adăugat mai târziu, în 1944, aducând semnificaţii în plus lucrării şi puternicei figuri a lui Jeanne d'Arc. Fraza de debut din textul coral, "Întuneric! Toată Franţa este fără formă şi vidă!", a fost considerată, la momentul lansării, ca fiind o paralelă între Franţa marcată de războiul de 100 de ani şi Franţa aflată sub ocupaţia nazistă.

Spectacolul de la Bucureşti al Orchestrei Naţionale din Lille îl va avea la pupitru pe maestrul Alexandre Bloch şi va beneficia de concursul actriţei Marion Cotillard, laureată a premiului Oscar, care va interpreta rolul lui Jeanne d'Arc. Partiturile corale vor fi susţinute de Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijat de Iosif Ion Prunner şi de Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, dirijat de Răzvan Rădos.

Maestrul Alexandre Bloch a preluat poziţia de Director Muzical al Orchestrei Naţionale din Lille la începutul sezonului 2016/2017, poziţie pe care o va deţine până în 2024. Este, în acelaşi timp, dirijor principal al Düsseldorfer Symphoniker, din septembrie 2015. Câştigarea premiului întâi la concursul din 2012 al Competiţiei de dirijat Donatella Flick LSO, care a adus în atenţia publică muzicalitatea, entuziasmul şi energia sa i-a oferit oportunitatea de a fi dirijor asistent al London Symphony Orchestra. Sezonul 2018/2019 a inclus debuturi cu Tiroler Landstheater Orchester Innsbruck şi Gurzenich-Orchester din Köln, precum şi debutul la Opera din Lyon, cu lucrarea Lecţii de dragoste şi violenţă, a compozitorului George Benjamin. Planurile cu Orchestra Naţională din Lille au cuprins o serie dedicată lucrărilor lui Mahler, Petruska a lui Stravinsky şi alte înregistrări.

Actriţa franceză Marion Cotillard a jucat prima dată rolul lui Jeanne d'Arc în anul 2005, în Franţa, alături de Orleans Symphony Orchestra, apoi, în 2012, cu Barcelona Symphony Orchestra şi în 2015, alături de New York Philharmonic.

Marion Cotillard a studiat la Conservatorul de artă dramatică din Orléans şi este Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor pentru contribuţia la îmbogăţirea culturii franceze. A primit premiul Oscar pentru rolul Edith Piaf, din filmul "La vie en rose", pentru care a mai fost distinsă cu Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă, Globul de aur, Premiul César şi a fost nominalizată pentru Screen Actors Guild and Critics Choice. În 2015, Marion Cotillard a mai fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din filmul lui Jean-Pierre şi Luc Dardenne's "Two Days, One Night".

Distribuţia completă:
MARION COTILLARD Ioana d'Arc (rol vorbit), GEORGES GAY Fratele Dominique (rol vorbit), HÉLÈNE GUILMETTE Fecioara Maria, o voce (soprană), GABRIELLE PHILIPONET Marguerite (soprană), MARIE KARALL Catherine (contralto), CORNEL FREY Porcus, O voce, Primul herald, Clericul (tenor), PHILIPPE-NICOLAS MARTIN O voce, Al doilea herald, Un ţăran (bas) / Un alt ţăran (rol vorbit), MATHIAS ZAKHAR Al treilea herald, Măgarul, Bedford, Jean de Luxembourg, Heurtebise, Un ţăran (rol vorbit), CORENTIN HOT Maestru de ceremonii, Regnault de Chartres, Guillaume de Flavy, Perrot, Un Preot (rol vorbit).

Anasamblul de la Lille va avea două spectacole în cadrul festivalului. Miercuri, 18 septembrie 2019, va prezenta sub bagheta lui Vlad Vizireanu Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste opus 33 a lui George Enescu, Concertul pentru vioara şi orchestră în re major op.77 a lui Brahms, cu Sergey Katchatryan, solist şi Simfonia "Harold în Italia" o compoziţie a lui Berlioz, cu Timothy Ridout la violă.
Înregistrarea întâlnirii cu echipa spectacolului Jeanne d'Arc au bûcher poate fi urmărită pe contul de Facebook al Festivalului - http://bit.ly/2kR5DVM

Despre Festivalul Internaţional George Enescu
Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu se va desfăşura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului totalizează 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.
Ediţia 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Sala Radio şi la Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: "Mari orchestre ale lumii", "Concertele de la miezul nopţii", "Recitaluri şi concerte camerale", "Muzica secolului XXI", "Mozart Week in Residence" şi "Forumul Internaţional al Compozitorilor". De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/


Descarcă programul Festivalului George Enescu 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus