septembrie 2019
Centrul de Interes inaugurează sezonul expoziţional de toamnă în data de 4 octombrie 2019, între orele 19 şi 23, cu o serie de 12 expoziţii noi, 7 proiecte realizate de artişti rezidenţi şi 12 ateliere de lucru şi spaţii de creaţie deschise publicului, dipuse pe 4 etaje. Tabloul serii va fi întregit de un concert jazz susţinut de Ana Munteanu Trio în curtea recent modernizată a Centrului, de la ora 20:30. Nu vor lipsi nici food truck-urile şi un cocktail bar, cu cele mai gustoase preparate street food şi băuturi pe alese. Un veritabil tour de force pentru publicul iubitor de artă contemporană şi nu numai!

Un regal artistic remarcabil: 12 expoziţii noi

Jane McAdam Freud, artistă britanică de anvergură, fiica pictorului Lucian Freud şi stră-strănepoata lui Sigmund Freud, expune pentru prima dată la Cluj, la SPAŢIU INTACT. În expoziţia "NOW", McAdam vorbeşte despre prezent ca despre un refugiu pe care noi toţi ar trebui să-l populăm: "Prezentul este momentul meu favorit. Dacă eşti realmente viu, nu poţi trăi decât în prezent". Artista explorează ready-made-ul în maniera sa unică şi originală, şi acţionează prin arta sa asemeni unui psihanalist care abordează obiectele ca într-o şedinţă de psihoterapie, intenţia ei fiind de a scoate la lumină părţile ascunse sau ignorate.

Cristi Puiu, una dintre cele mai diferite voci ale cinematografiei acestui secol, revine cu cea de-a doua sa expoziţie personală, "FOZAKAKOZFEA", la galeria BARIL. Titlul expoziţiei e un cuvânt pe care fiica lui, Zoe, l-a scris la vârsta de 4 ani pe o hârtie peste un desen. Lucrările din expoziţie au apărut din dorinţa artistului de a aduna într-o suită interminabilă de imagini vestigiile acestei epoci, de-a lungul Dunării, spre Marea Neagră. "M-am străduit să închid între marginile cadrului o declaraţie de dragoste conformă cu fiorul pe care depărtarea mi-l provoacă", declară Cristi Puiu.

Numele artistului maghiar Erik Mátrai este strâns legat, mai ales în ultimii ani, de arta luminii: sculpturi monumentale lumino-cinetice. Cea mai nouă instalaţie a sa, "Moving Wall" va putea fi văzută la BAZIS Contemporary. Cu ajutorul fasciculelor de lumină şi a ceţii, instalaţia lui Mátrai modifică percepţia privitorului asupra spaţiului şi oferă o nouă perspectivă noţiunii de mişcare.

Pornind de la tehnica cianotipia, un procedeu vechi de imprimare a fotografiilor pe diverse suporturi, folosind substanţe chimice şi expunere la soare, fotograful belgian Dries Segers construieşte imagini fără a folosi însă negativul. Lucrările sale din expoziţia "Never, Nowhere" de la spaţiul CAMERA se bazează pe ideea de imagini necontrolate: "Soarele întunecă materialul textil în timp ce eu împătur lucrarea, pierzându-se astfel controlul asupra compoziţiei imaginii."

Dacă arta ar fi literatură, a treia expoziţie personală a lui Răzvan Botiş la galeria SABOT - "The Ceramist", ar fi o carte, în viziunea filologului şi antropologului Tudor Vlădescu. "Genul de carte fără desene şi fără poze, pe care o poţi parcurge pe îndelete, oprindu-te din când în când să te întrebi: De cine îmi aduce aminte ăsta? Şi apoi să râzi, pentru că ai de-a face cu satiră pură. Nu orice fel, ci genul moralist, care şi-a creat propriul sub-gen acum ceva timp", adaugă el.

Deschiderea noului sezon expoziţional va marca şi inaugurarea unui nou spaţiu de proiecte: FRICHE, primul proiect fiind realizat în colaborare cu rezidenţii Centrului de Interes. La împlinirea a cinci ani de la prima expoziţie, Galeria Nano revine la pasiunea pentru picturi în format mic, lucrate minuţios şi în tehnici tradiţionale, prezentând proiectul Cristinei Coza-Damian - "Cluster", care constă într-o serie de picturi ce au forţa să-l facă pe privitor să renunţe la prezentul cotidian şi să privească cu adevărat obiectul de artă. O altă propunere de deconectare de la viaţa cotidiană, e proiectul "Waiting Room" al artistei Irinei Măgurean de la CAMERA project space, care leagă, agitaţia, haosul şi monotonia într-o instalaţie foto.

Expoziţia pictorului Valentin Ionescu de la BAZIS project space, "Unity of opposites - facets of reality", prezintă o explorare metafizică a spaţiului prin geometrizări, sintetizări şi alternări de contraste formale şi de fond. Publicul clujean are ocazia să ia contact cu picturile artistului sârb Predrag Popara la ATELIER INTACT, care găzduieşte expoziţia "Echo - Between Forms and Light". Colecţionarii de artă Tudor şi Geanina Grecu reacţionează la expoziţia "Sunny Side Up" a artistului olandez Martijn in 't Veld de la spaţiul non+ULTRA, cu o serie de lucrări din propria colecţie. "Souvenirs Anamorphiques", expoziţia Isei Balog de la A+ Project Space, curatoriată de Martina Lolli, analizează prin intermediul diverselor suporturi reprezentarea de realităţi printr-o reflecţie asupra multiplicităţii punctelor de vedere, posibilităţilor infinite de a interpreta realul şi urmele lăsate în memorie de către evenimente.

Acces în 19 ateliere de lucru şi de creaţie

Pentru o seară, publicul va avea ocazia să pătrundă în atelierele de lucru şi de creaţie din Centrul de Interes. La etajul 1 pot fi vizitate: atelier Alex Mirutziu (instalaţia artistului Sasha Robert - "Diriginta mea / profesoara de matematică e o teroristă şi o cretină absolută"), atelierul comun al artiştilor Radu Comşa şi Stefano Calligaro (lansarea cărţii "Fast One"), atelier István Betuker (proiectul "Reflection"), Atelierul de Rezidenţă (proiect comun al artiştilor Cristi Avram, Marius Fodor, Robert Andacs şi Vlad Paraschiv), atelier Mihai Plătică, atelier Dan Măciucă, atelier Vlad Olariu, Reborn Bicycles. Şi la etajul 3 uşile vor fi deschise pentru public: atelier Gáspár Szilárd (expoziţie de grup cu artiştii Matei Ţigăreanu, Sergiu Laslo şi Botiş Ştefan), atelier Istvan Cîmpan (live art performance şi lansare de carte cu stikere de Sergiu Georgian Mazerschi), atelier pouf (proiectul "Lube Lounge", în colaborare cu colonia-colonia), atelier Ioana Iacob, atelier Radu Abraham. În seria atelierelor deschise se înscriu şi cele ale artiştilor Belenyi Szabolcs şi Adrian Ghiman, de la etajul 4. Pe coridorul dintre galeriile SABOT şi BARIL, publicul va avea acces la patru spaţii din hub-ul creativ din aripa stângă a clădirii: Wanderer, COSTRUT & Chic Utility, Prototip Studio şi LUT Studio.

Program de vizitare

În data de 4 octombrie 2019, expoziţiile vor fi deschise între orele 19 şi 23, urmând ca în perioada 5 octombrie - 16 noiembrie 2019, să se reia programul obişnuit al Centrului de Interes: de marţi până sâmbătă, între orele 16 şi 19. Intrarea e liberă. Mai multe informaţii pe www.facebook.com/centruldeinteres.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus