România Liberă / februarie 2003
Competiţia oficială a actualei ediţii a festivalului s-a deschis cu filmul britanicului Michael Winterbottom, In This World. In this world / În această lume a fost realizat înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi narează aventura unui puşti afgan care fuge din Peshawar, traversează Iranul, Turcia, Italia, Franţa, pentru a ajunge în Marea Britanie. Dacă s-a tot vorbit de funcţia premonitorie a artei şi, în acest caz, a cinematografului, filmul lui Winterbottom este un (ne)fericit exemplu. Ce îi dă forţă este maniera în care regizorul l-a gîndit. Arată ca un documentar, e filmat cu cameră digitală, suntem în permanenţă pe urmele eroilor şi totul dă impresia că se întîmplă aici şi acum - fără să fi existat scenariu, indicaţii de regie, probleme de transport prin toate ţările, aprobări etc. Povestea e în sine adevărată şi aparţine unor chinezi, avînd loc în anul 2000. Dacă impresia e că totul e "pe bune", regizorul are grijă ca, din loc în loc, pentru a marca etapele călătoriei şi, mai ales, pentru a pune nişte semne de punctuaţie într-o poveste care nu e reală, să strecoare inserturi: Turcia, Iran, după 40 de zile etc. Lipite pe ecran ca nişte bucăţele de hîrtie creponată, aceste date nu reuşesc decît vag să te convingă că totul nu e decît un film, nu realitatea. Ce era un film în 2001 nu mai e, din păcate, ficţiune. Realitatea ne-a prins din urmă.

Patina documentară îl fereşte pe Winterbottom să cadă în butoiul cu melancolie şi sentimente dulcege. Cu excepţia muzicii, care te invită pe faţă la coparticipare emoţională, nu există un singur semn că ar trebui să îţi scoţi batista. În afară de cazul în care eşti obişnuit să te smiorcăi la Ştirile de seară. Regizorul britanic revine după Bun-venit la Sarajevo, film pe care l-am văzut la Bucureşti, revine aşadar la priza directă a realităţii, la falsul documentar ce recompune o realitate aspră, prelucrată fin cu instrumente chirurgicale. Doar vreo 5 persoane au ieşit din sală la proiecţia de presă, dar aplauzele n-au fost totuşi dintre cele mai entuziaste.

Deplasare sponsorizată de EUROLINES

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus