Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

Unfinished: Rebels With a Cause - Vernisaj şi expoziţie de fotografie şi moving pictures despre eroii neştiuţi ai Revoluţiei Române


noiembrie 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
UNFINISHED: REBELS WITH A CAUSE
Eroii neştiuţi ai Revo-luţiei Române, după 30 de ani
Dobrivoie Kerpenisan: Expoziţie de fotografie şi moving pictures
8-23 noiembrie 2019
Goethe-Institut, Bucureşti, Pavilion 32, Calea Dorobanţi 32.
Vernisaj: vineri 8 noiembrie 2019, ora 19, în prezenţa artistului.


Dobrivoie Kerpenisan a ajuns în România pe 17 decembrie 1989, cu doar câteva ore înainte de închiderea graniţelor. Era student de artă în Germania şi a venit la Sânpetru Mare să-şi viziteze bunicii. Ce s-a întâmplat în acest sat din apropierea Timişoarei în săptămâna de dinaintea Crăciunului 1989? Chiar din prima zi, tânărul fotograf a urmărit mulţimea cu aparatul său de filmat. A înregistrat pe peliculă revolta şi anarhia din satul natal, proteste de masă, jafuri şi zeci de trupuri grav rănite în Timişoara.

Bazat pe fotografii rare şi nepublicate până acum, noul său film documentar urmăreşte destinul protagoniştilor acelui moment istoric 30 de ani mai târziu. În cadrul întâlnirii, ei descoperă momente cruciale din viaţa lor în aceste fotografii istorice pe care le văd pentru întâia oară, retrăind curajul, frica şi speranţa din zilele lui decembrie 1989. Autorul prezintă o faţă prea puţin cunoscută a Revoluţiei Ro-mâne prin intermediul câtorva istorii personale la sfârşitul "Epocii de Aur" a lui Nicolae Ceauşescu - un portret colectiv de eroi necunoscuţi ai unei societăţi în plină transformare.

"În acele zile fotografiam în special oameni obişnuiţi: tineri, vârstnici, copii, mame, muncitori şi alţii. La momentul respectiv nu eram conştient despre semnificaţia istorică a acţiunilor mele. Eram unul dintre ei, iar faptul că eram acolo a fost singurul lucru care a contat în acel moment. O experienţă existenţială care avea să-mi schimbe viaţa în final." (Dobrivoie Kerpenisan)
0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Giacometti - omul cu capul în cer , Roxana Pavnotescu
 În căutarea magiei, prin reinterpretarea spaţiului public cu ajutorul fotografiei şi al colajului digital - Poveşti vizuale ale nevăzutului, vernisaj Ştefan Iacob, Comunicat de presă
 Liniile lui Bogdan Guţu - o boală a fragilului, Lavinia Lazăr
 Candelă de veghe în amintirea Brâncovenilor, Cleopatra David
 Disimulare - Ioana Sisea - Galeria Galateea, Iuliana Iustina Stănculescu
 Alte articole


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer