noiembrie 2019
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2019
Cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF şi-a deschis porţile miercuri, pe 6 noiembrie 2019, cu proiecţia celui mai recent film semnat de multi-premiatul regizor Roy Andersson. Sala Cinema PRO s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 500 de spectatori dornici să urmărească în premieră în România About Endlessness - lungmetrajul premiat în 2019 cu Leul de argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de film de la Veneţia. O proiecţie suplimentară a filmului va avea loc vineri, pe 8 noiembrie 2019, de la ora 19:00, la Cinema Union.


Cinefilii îi vor întâlni la proiecţiile organizate vineri pe regizorii invitaţi la Bucureşti în perioada festivalului. De la ora 21:00, la Cinema Union, prezentarea programului competiţional Labor of Love / Labor or Love va oferi noi perspective asupra muncii şi abordări inedite ale modului în care ne raportăm la ea. Regizoarea Isabelle Tollenaere va oferi detalii din culisele The Remembered Film, scurtmetrajul în care şi-a propus să testeze percepţia tinerilor aflaţi în afara zonelor de conflict asupra războiului, iar cineastul Benjamin Crotty va răspunde tuturor întrebărilor venite din partea publicului după proiecţia The Glorious Acceptance of Nicolas Chauvin, filmul premiat în 2018 la Locarno.


Programul zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2019, va debuta cu proiecţia The Human Flow: Home in the Age of Displacement, o selecţie competiţională de filme care subminează modalităţile convenţionale de a aborda migraţia, oferind noi perspective asupra acestui subiect prin combinaţii inedite de mijloace vizuale şi tehnici narative. De la ora 16:00, la Cinema Union, spectatorii îl vor întâlni pe artistul danez Stefan Kruse Jørgensen, creatorul The Migrating Image, filmul care chestionează implicarea opiniei publice în crearea imaginilor distorsionate asupra migraţiei. De la ora 19:00, pe acelaşi ecran de proiecţie vor rula în premieră în România filmele prezentate în parteneriat cu secţiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs (cunoscută internaţional ca Directors' Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes. Sub umbrela tematică a programului Caught in the Frame, cinci titluri care sfidează constrângerile ideologice sau tehnice reprezentative pentru cinematografia mondială vor oferi spectatorilor şansa de a-şi confrunta propriile bariere.


Sâmbătă şi duminică, 9 şi 10 noiembrie 2019, scurtmetrajele premiate recent la cele mai importante festivaluri de film din lume vor ajunge la întâlnirea cu publicul din Bucureşti. După succesul primelor ediţii, numărul titlurilor prezentate în programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, una dintre cele mai populare secţiuni ale festivalului, se dublează în 2019. Împărţite în două programe, filmele vor putea fi urmărite pe 9 noiembrie 2019, de la 20:30, la Institutul Cervantes, şi pe 10 noiembrie 2019, de la 18:30, la Cinema Muzeul Ţăranului.

În colaborare cu Institutul Cervantes, sâmbătă, 9 noiembrie 2019, de la ora 18:00 cinefilii vor urmări, cu intrare liberă, o selecţie de filme spaniole care prezintă unele dintre cele mai semnificative forme şi linii de lucru, provenite din operele mai multor generaţii de regizori spanioli. Focus Spain este o prezentare a evoluţiei eseului cinematografic de-a lungul unui deceniu şi aduce pe acelaşi ecran exerciţii emoţionale curajoase, invitând publicul la reflecţie şi dialog.


Considerat "unul dintre cele mai riscante filme făcute până acum", Aquarela - noul documentar al regizorului Victor Kossakovsky, ne va purta într-o călătorie cinematografică fascinantă, inspirată de frumuseţea transformatoare şi puterea brută a apei. Seducător şi inovator, filmul oferă noi perspective asupra celui mai important element natural de pe Planetă, prin ochii echipei de producţie care a înfruntat cele mai grele condiţii meteorologice pentru a surprinde măreţia naturii. Proiecţia este programată sâmbătă, pe 9 noiembrie 2019, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, după decernarea premiilor pentru cele mai bune filme din Competiţia Internaţională BIEFF.

Filmele câştigătoare vor avea parte de o proiecţie specială duminică, pe 10 noiembrie, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Ţăranului. Conectat în permanenţă la evenimentele politice şi sociale care marchează evoluţia comunităţii, BIEFF va oferi acces gratuit spectatorilor care vor face dovada participării la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Pentru a-şi asigura locul în sală, organizatorii recomandă publicului să-şi rezerve biletele online, urmând ca acestea să fie achitate în ziua evenimentului de către spectatorii care nu şi-au propus să-şi exercite dreptul de a se exprima prin intermediul votului.


Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc între 6 şi 10 noiembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului, Instituto Cervantes, Cinemateca Union, POINT şi Cinema PRO.
Organizatori: Asociaţia Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM
Proiect cultural co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
Cu sprijinul: Instituto Cervantes, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Goethe-Institut România, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti
Sponsori: Uniunea Cineaştilor din România, Cinelab România, Noumax, Tuborg
Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Sky Tour, Lokal, Lente, Apollo111
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Observator Cultural, Films in frame, Ziarul Metropolis, The Institute, Cartierul Creativ, IQads, All About Romanian Cinema
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus